Actualitat

Més de 150 alumnes omplen avui les aules de l’Escola Marinada i la llar d’infants municipal

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Aquest mes de setembre es posa en marxa un nou curs als centres educatius del nostre poble. Avui, 13 de setembre, tornen a les aules els infants de l’escola Marinada, que compta amb un total de 137 alumnes matriculats i més d’una catorzena de mestres. Entre les principals novetats, a partir d’aquest curs els nivells es distribuiran per comunitats i no per cicles, un canvi que permetrà millorar l’assoliment de les competències bàsiques per part de l’alumnat. Així, mateix, durant els propers tres anys, l’escola formarà part del Projecte de Laboratori de Transformació Educativa, un programa del Departament d’Educació que es fonamenta en un aprenentatge centrat en l’alumne/a i que implica canvis significatius en el projecte educatiu, principalment pel que fa a les metodologies docents, l’organització i el funcionament de l’escola.  

Durant aquest curs es mantindrà el Pla d’Actuació del curs passat respecte a les mesures Covid, tot i que enguany es podran compartir materials i podrà haver-hi moments de relació a l’exterior entre diferents grups bombolla.

Nou curs a la llar d’infants

La llar d’infants municipal va obrir les seves portes el passat 6 de setembre. Durant la setmana passada es va fer el procés d’adaptació amb les famílies d’alumnes nous, que podien venir a acompanyar-los.  

El centre compta aquest curs amb 15 alumnes: 9 en el grup de grans (de 2 a 3 anys) i 6 en el grup dels petits (d’1 a 2 anys). L’equip docent està format per la directora i tres educadores, tot i que enguany s'incorpora una alumna de formació dual, que romandrà al centre als matins i permetrà oferir més qualitat educativa i una millor atenció a l'alumnat.

Millores als centres educatius

Aprofitant que no hi havia activitat lectiva, durant l’estiu s’han fet alguns treballs de manteniment als centres educatius per garantir uns equipaments de qualitat. S’han pintat algunes aules a l’escola Marinada i a la llar d’infants, i s’ha fet una neteja a fons de tots els espais. A l’escola també s’ha pintat la tanca perimetral i s’ha reparat el cablejat i els quadres de llum per garantir el bon funcionament de la xarxa de subministrament elèctric. Així mateix, s'han instal·lat sis banquetes al pati per a millorar l'equipament, atès que cada vegada es fa més ús dels espais exteriors. 

Galeria d'imatges

S’obre un procés per seleccionar un arquitecte, aparellador o arquitecte tècnic en el marc del programa de Garantia Juvenil

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig publica una oferta de feina en el marc de la contractació de joves beneficiaris del programa de Garantia Juvenil a Catalunya. El consistori ha obert un procés de selecció per cobrir un lloc de treball d’arquitecte, aparellador o arquitecte tècnic. En concret, s’ofereix un contracta en pràctiques a jornada complerta durant un període de 6 mesos. La persona seleccionada haurà de realitzar tasques pròpies d’aquest lloc de treball com l’inventari d’habitatges del municipi, la revisió i estudi de modificacions de la normativa del POUM o la redaccions de documents tècnics relatius a projectes d’obres municipals. Es preveu que la persona contractada es pugui incorporar el proper 30 de setembre de 2021.

Per optar a aquesta oferta de feina cal complir els següents requisits:

  • Ser joves majors de 16 i menors de 30 anys
  • Estar inscrit com a beneficiari/ària del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya
  • Estar inscrit com a demandant d’ocupació no ocupada (DONO) al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya
  • Estar en possessió d’un títol universitari o altre títol oficialment reconegut com a equivalent, com a màxim obtingut durant els darrers 5 anys
  • Complir els requisits que exigeix la modalitat de contracte de treball en pràctiques
  • No haver participat en les convocatòries dels anys 2019 i 2020, ni d’altres amb una contractació superior a 2 anys
  • Presentar CV i acreditar la titulació

 El procés de selecció es farà mitjançant una entrevista personal. Per a qualsevol dubte o consulta podeu trucar a l’Ajuntament, al telèfon 973 32 40 00 en horari d’atenció a la ciutadania, de 8.30 a 14 hores.

Galeria d'imatges

L’Ajuntament vol agrair la col·laboració d’entitats, comissions de festes i tot el personal que ha fet possible la celebració

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig va tancar ahir dilluns la Festa Major d’Estiu. Del 3 al 6 de setembre s’han programat actes de diferents formats i per a tots els públics que han comptat amb una gran participació de la ciutadania. Des de l’Ajuntament es vol agrair el treball i la col·laboració de les associacions, la comissió de festes, regidors, personal de l’Ajuntament, brigades, empreses de serveis, personal de neteja i tots els veïns i veïnes que, un any més, han fet possible que tots i totes gaudim d’aquesta celebració.   

Entre els actes destacats de divendres no va faltar un taller de percussió, el sopar popular es va fer a les piscines i l’actuació de Sound de Secà, que va fer gaudir amb el seu ritme al públic assistent. Dissabte al matí els protagonistes van ser els gegants i, a la tarda, els més petits van disposar d’un parc aquàtic a les piscines mentre el jovent podia participar en una activitat per pintar la pista d’skate. A la nit, el teatre ‘Dones Sàvies’ i el concert de Ball de Raska tancaven la jornada.     

Diumenge, la ciutadania va poder gaudir d’un vermut a les piscines, una gimcana per trobar el millor vilanoví, amb preguntes sobre el municipi, un espectacle infantil, l’actuació del grup Loren i el monòleg ‘Oye Polo’. Sens dubte, un dels actes amb més participació van ser el 40è Concurs de Colles Sardanistes i el 46è Campionat de Colles de les Terres de Lleida. 

L’últim dia de Festa Major es va organitzar una activitat familiar conduïda per Joan Pujol sobre com fabricar un coet i una exhibició de balls. El castell de focs va tancar quatre dies de celebració dels que han pogut gaudir tots els veïns i les veïnes del poble.

Des de l'Ajuntament es convida la ciutadania a participar en una enquesta anònima a través de la qual els veïns i veïnes poden valorar la Festa Major i fer arribar els seus suggeriments i les seves propostes de cara a la celebració de l'any vinent. Podeu accedir a l'enquesta en aquest enllaç

Us convidem a visionar el reportatge que ha elaborat el Pla d'Urgell TV sobre la Festa Major de Vilanova de Bellpuig en aquest enllaç

Galeria d'imatges

La companyia Tombs Creatius va portar a Vilanova la preestrena d’aquest espectacle vivencial

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El passat dissabte 28 d’agost, la plaça de l’Anjua va acollir la preestrena de l’espectacle vivencial ‘Secrets’, de la companyia Tombs Creatius. Tot i que la proposta estava destinada a majors de 7 anys, es van instal·lar a la plaça diferents jocs participatius per a tots els públics que van permetre als visitants sentir emocions i compartir vivències i experiències que, per a molts veïns i veïnes de Vilanova, es van convertir en tota una aventura. 

‘Secrets’ és un espectacle vivencial de carrer creat pel Toni Tomàs i el Toti Toronell que proposa al públic ser protagonista de la seva pròpia història a través d’un recorregut en busca d’un gran secret. Aquest només es pot descobrir jugant i deixant-se emportar per la curiositat en un espai en el qual l’artesania i la tecnologia van de la mà. 

La companyia Tombs Creatius va portar a Vilanova la preestrena d’aquesta producció que estrenaran a partir del 10 de setembre en el marc de la programació de FiraTàrrega.

Galeria d'imatges

L’adequació de l’espai permetrà que passi a formar part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Aquesta setmana s’han iniciat les obres d’adequació de la biblioteca municipal Glòria Tudela, que pretenen millorar el servei que s’hi ofereix a les persones usuàries. Els treballs inclouran l’arranjament de l’espai, que comptarà amb un accés directe des del carrer, la millora de les xarxes de subministraments bàsics i l’adquisició de nou mobiliari. Un cop s’enllesteixi el projecte, l’equipament disposarà d’un espai infantil, un altre destinat al públic juvenil, el taulell de préstec, ordinadors, taules de treball i un espai de lectura. 

 La reforma farà que la biblioteca de Vilanova de Bellpuig compleixi els requisits necessaris per a formar part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, amb els avantatges que això suposarà per a la ciutadania. La integració en aquesta xarxa permetrà ampliar el fons de la biblioteca Glòria Tudela de manera periòdica i accedir a tots els serveis que ofereix la xarxa pública de biblioteques entre els quals hi ha formació, activitats culturals i un important fons bibliogràfic.  

 La biblioteca de Vilanova es va inaugurar l’any 1962 i va ser la primera de la comarca del Pla d’Urgell. Primerament es va ubicar a l’Antic Ajuntament, espai on actualment hi ha el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE). Posteriorment, es va traslladar al lloc que ocupa ara la residència fins que es va decidir ubicar-la a la part baixa de l’edifici de l’Ajuntament. 

Galeria d'imatges

Del 2 al 6 de setembre hi haurà activitats infantils, espectacles, sardanes i concerts

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Vilanova celebrarà la seva Festa Major del 2 al 6 de setembre. Per aquests dies s’han programat tot un seguit d’activitats culturals, lúdiques i esportives que compliran amb totes les mesures de prevenció per garantir que puguem gaudir de les nostres tradicions i cultura d’una manera respectuosa i segura.

El tret de sortida a la celebració es donarà dijous dia 2 de setembre, amb el tradicional sopar popular, el repic de campanes i una actuació de teatre, dansa i percussió. Divendres no faltaran un espectacle infantil, la missa solemne en honor a la Mare de Déu del Lliri, un parc aquàtic, l’espectacle de teatre Dones Sàvies i un concert al pati de les escoles amb Ball de Raska. Les activitats continuaran dissabte amb la missa solemne en honor dels màrtirs Sant Honest, Santa Providència, Santa Fortunata i Santa Victòria, patrons de Vilanova. Hi haurà també un vermut musical i dos concerts, amb l’orquestra Metropol al poliesportiu i amb el grup Hey Pachucos al pati de les escoles. Aquest mateix dia se celebrarà el 40è Concurs de Sardanes amb la Cobla Contemporània, un esdeveniment que inclourà els actes del 40è aniversari de la creació de la Colla Saltirons.

Diumenge es farà una missa pels difunts de la nostra parròquia, especialment d’aquest darrer any. Hi haurà també un vermut musical, un espectacle familiar i un escape street, un joc d’orientació i estratègia pels carrers del poble. Al vespre, tornarà la música amb el concert de Loren & Band al poliesportiu, i un monòleg al pati de les escoles amb Anna Polo i Oye Sherman. La Festa Major es tancarà dilluns amb un taller d’astronàutica, una exhibició de ball de saló i el tradicional castell de focs.

Tots els actes es realitzaran amb el públic assegut, en grups bombolla i mantenint una distància de seguretat. Així mateix, serà obligatori l’ús de mascareta. Des de l’Ajuntament s’anima tothom a engalanar els balcons i es demana a la ciutadania la màxima col·laboració i comprensió per poder continuar apostant per una cultura segura.

Podeu consultar el programa de la Festa Major en el document adjunt

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Aquest agost es pot reservar la pista de pàdel de manera gratuïta les tardes de dilluns i dimecres

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Durant els mesos de juliol i agost s’està jugant el tradicional torneig de pàdel de Vilanova, una iniciativa en la qual hi participen 24 persones i que s’organitza amb la voluntat de fomentar la pràctica dels esports de raqueta. De les onze parelles, cinc juguen en categoria femenina i 7 en categoria masculina. Les millors classificades de cada categoria jugaran les semifinals els dies 30 i 31 d’agost i, els guanyadors, la final el dia 1 de setembre.

Aquest any s’ha volgut potenciar aquest esport també entre els nens i nenes menors de 15 anys organitzant per primera vegada un torneig infantil que està tenint una molt bona acceptació i en el qual s’han inscrit més d’una vintena de persones.

Així mateix, tothom qui vulgui jugar al pàdel, pot fer-ho aquest estiu de manera gratuïta a Vilanova. Durant el mes d’agost s’ofereix la pista sense cost les tardes de dilluns i dimecres de 16 a 19 hores. La reserva s’ha de fer al bar de les piscines.  

A més del pàdel, des del consistori també es vol fomentar un altre esport de raqueta, el tennis taula, i s’ha instal·lat una taula per jugar-hi al recinte de les piscines.

Galeria d'imatges

Les persones interessades poden presentar les corresponents sol·licituds fins a aquest pròxim dia 20 d’agost
Servei de bar
Servei de bar

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Entre els pròxims dies 2 i 6 de setembre Vilanova de Bellpuig celebra la seva Festa Major  durant la qual s’oferirà servei de bar al pavelló municipal. Aquests dies s’obre el concurs públic per a la contractació per part de l’Ajuntament d’aquest servei. Les persones interessades a prestar-lo poden presentar les corresponents sol·licituds fins al pròxim dia 20 d’agost a les 13.30 h (podeu trobar com a document adjunt el plec de condicions en el qual s’inclou el model de sol·licitud).

Entre les condicions que es fixen per tal d’atorgar el servei de bar destaca l’obligació de complir amb les mesures establertes per a evitar els contagis de COVID-19 a més de responsabilitzar-se de tasques com la neteja diària de les instal·lacions, de la correcta gestió dels residus que es generin o de complir amb les disposicions legals protectores del treball i les de Previsió i Seguretat Social.

Un cop exhaurit el termini per a presentar les sol·licituds, la mesa de contractació es reunirà el 24 d’agost per tal d’analitzar les diferents ofertes i determinar quina és la més avantatjosa.

Fitxers adjunts

Al llarg de les darreres setmanes s’han programat a les piscines municipals els cursets per a infants i d’aquagym
Curset de natació
Curset de natació

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Les piscines municipals són un dels punts que atreuen una major activitat al municipi al llarg dels mesos d’estiu i, entre aquesta, destaquen les propostes organitzades que han finalitzat al llarg dels darrers dies amb una molt bona acollida per part de les persones que hi han pres part.

Divendres s’acomiadaven els cursets de natació per a infants que promou l’AMPA de l’escola Marinada juntament amb el Club Natació Mollerussa. Enguany han estat 130 els nens i nenes que han pres part dels cursets que s’han distribuït en dos torns de matí, de 12 a 12.45 h i de 12.45 h a 13.30 h, amb quatre grups per torn, i un torn de tarda dedicat als nadons de 6 mesos a 2 anys amb les seves famílies.

A més també s’han realitzat els cursets d’aquagym que organitza l’Associació de Dones Anjua des de fa més de 15 anys, tot i que l’any passat no es van poder dur a terme. Un cop més la proposta destinada a promoure l’activitat física també en els mesos de calor ha tingut una magnífica rebuda.

Des de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig es destaca i s’agraeix la implicació d’ambdues entitats del municipi per tal d’organitzar aquestes activitats de les quals s’han beneficiat nombrosos veïns i veïnes. Com a novetat respecte a anys anteriors s’han instal·lat sureres que han permès compartimentar les activitats a les piscines.

Galeria d'imatges

Diferents vilanovencs i vilanovenques han destacat en disciplines com l’atletisme, la natació o el tenis de taula
Laura Sauch competint
Laura Sauch competint

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Al llarg dels darreres dies han coincidit en el temps diferents fites esportives assolides per veïns i veïnes del municipi de diferents edats i en diferents disciplines esportives. Així, per exemple, el cap de setmana passat el nedador Pol Solsona aconseguia dues medalles d’or al Campionat de Catalunya Junior a les proves de 100 i 200 metres papallona. A més també va competir en els 100 i 200 metres lliures.

Per la seva banda, en l’atletisme, la corredora Laura Sauch s’ha quedat a només tres posicions de poder competir en la final dels 300 metres tanques en el Campionat d’Espanya Sub16. Es dona la circumstància que l’atleta del CA Terres de Ponent, només uns dies abans, havia aconseguit la cinquena posició en la final del campionat de Catalunya d’aquesta mateixa prova.

A més hem de sumar una molt bona temporada per al Dídac Pons qui, amb només 11 anys, aconseguia arribar a les semifinals dels 60 metres del Campionat de Catalunya i la medalla de plata en els relleus dels 60 metres llisos.

Encara sense deixar l’atletisme, el passat 5 de juliol, la corredora Rosa Mari Carulla pujava al segon esglaó del podi en l'Agro-Llobera Palau Night Run, la cursa vespertina de 10 quilòmetres de distància en el polígon industrial del Palau d’Anglesola.

De la mateixa manera cal destacar la participació de tres integrants del Club Ciclista Guineus a la Pedals de Foc Non Stop, una ultramarató de resistència BTT que arrenca de Vielha per a realitzar un recorregut al voltant del Parc Nacional d'Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Armand Solé, Albert Sanfeliu i Lluís Pons van aconseguir finalitzar la duríssima prova que suposa realitzar 210 quilòmetres amb 6.000 metres de desnivell en un sol dia.

Deixant de banda les curses, també trobem vilanovencs que destaquen en altres disciplines. Per exemple, el Francisco Fontanet ha aconseguit la tercera posició en el Campionat de Catalunya de Tenis Taula per a majors de 70 anys.

Finalment, en futbol, cal remarcar alguns dels resultats obtinguts pels equips de la UE Vilanovenca com la quarta posició de l’infantil masculí al grup quart de la segona divisió catalana, la dotzena posició de l’amateur a la tercera catalana i la vuitena que aconseguia l’infantil femení a la segona divisió catalana.

Galeria d'imatges

Les corresponents sol·licituds es poden presentar fins al pròxim dia 5 d’agost
Activitat infantil
Activitat infantil

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha posat en marxa el procés per a cobrir tres llocs de treball a la llar d’infants municipal: dues com a tutor o tutora i una més com a educador o educadora de suport. En el cas de les places de tutors o tutores són per a jornades completes de 37,5 hores setmanals i en un cas serà temporal per al curs 2021-2022 mentre que en l’altre serà per a realitzar una substitució fins a la reincorporació de la treballadora. Pel que fa a la plaça d’educador o educadora de suport, la jornada serà de 18 hores a la setmana per a tot el curs vinent.

Per tal d’accedir-hi és imprescindible disposar de la titulació de tècnic o tècnica d’educació infantil (grup de classificació C1) o títol equivalent. Les sol·licituds per formar part del procés es poden presentar fins al pròxim 5 d’agost abans de les 13.30 h presencialment a través del registre general de l’Ajuntament o mitjançant el servei e-Tram disponible a la seu electrònica.

La selecció anirà  a càrrec d’un tribunal que valorarà, d’acord amb el barem establert en la convocatòria,  la formació, mèrits o nivells d’experiència de les diferents candidatures. A més es podrà  realitzar també una entrevista personal.

Per a més detalls podeu consultar l’anunci publicat al Butlletí Oficial de la Província de Lleida aquí.

S’ha netejat l’enrajolat de la plaça de l’Anjua i també les grades del camp de futbol

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

En les darreres setmanes, s’han dut a terme diversos treballs al municipi amb la voluntat de garantir el bon estat i manteniment de la via pública. Així, doncs, s’han netejat les grades del camp de futbol i l’enrajolat de la plaça de l’An­jua, s’ha pintat la tanca de la plaça Ur­gell i s’han renovat les jardineres en diversos punts del municipi, com és el cas de la plaça de l’Anjua, del carrer Roger de Flor i el carrer Mestre Rivera. 

A l’es­cola s’han fet arranjaments, s’ha pin­tat la tanca vella i el mur perimetral i, per Setmana Santa, es van reparar els jocs de fusta del pati. 

També s’han netejat darrerament els vorals del camí de Castellnou i d’altres vials del poble.

Galeria d'imatges

Aquesta setmana s’han lliurat cubells reixats i bosses compostables a la ciutadania

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig s’ha adherit a una campanya del Consell Comarcal del Pla d’Urgell per a fomentar la recollida selectiva de la fracció orgànica. Dilluns i dimarts d’aquesta mateixa setmana, s’han lliurat a la ciutadania bosses compostables i cubells reixats, juntament amb un fulletó informatiu on s’explica quins residus s’hi poden dipositar.

Es recorda que s’hi poden llençar tot tipus de restes de menjar però no bolquers, compreses ni càpsules de cafè. L’ús d’aquestes bosses i cubells suposa també avantatges a les persones usuàries atès que els hi suposarà menys líquid, menys olors i menys volum i pes de la fracció orgànica.  Les persones que encara no disposin d’aquest material, tenen la possibilitat d’aconseguir-lo a les oficines de l’Ajuntament en horari de 10 a 14 hores. 

Aquesta campanya per fomentar la recollida de la fracció orgànica s’afegeix a altres iniciatives que es duen a terme a Vilanova per millorar els índexs de recollida selectiva i reduir el cost de la gestió dels residus. En aquest sentit, des del passat mes de juny, el nostre municipi participa en una prova pilot que fa que els contenidors de residus orgànics, envasos lleugers i fracció de rebuig només es puguin obrir amb una targeta identificativa o bé amb el telèfon mòbil, a través de l’aplicació Civiwaste, amb la qual també es pot consultar el calendari de determinats serveis o comunicar incidències. Les dades obtingudes s’analitzaran i ajudaran a elaborar una nova ordenança municipal.

Fitxers adjunts

Les piscines municipals es van sumar diumenge a la campanya solidària

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El passat diumenge 11 de juliol, les piscina municipals de Vilanova de Bellupig es van adherir a la campanya solidària “Mulla’t per l’esclerosi múltiple”. Aquesta proposta promoguda per la Fundació Esclerosi Múltiple, convidava a tota la ciutadania a mullar-se i nedar metres a favor de la lluita contra aquesta malaltia. 

La remullada solidària es va fer a quarts de set de la tarda, però durant tota la jornada va haver-hi una paradeta de venda de productes on totes aquelles persones interessades podien fer les seves donacions. Es van recollir un total de 788 euros.  

Des de l’Ajuntament es vol agrair la participació de la ciutadania i molt especialment la col·laboració de les persones voluntàries que van organitzar la parada i van fer possible recollir diners per als serveis de neurorehabilitació de la Fundació Esclerosi Múltiple.

 

Galeria d'imatges

S'han localitzat fuites, algunes de les quals s’han reparat abans de fer l’arranjament dels carrers

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Els sistemes municipals d’abastament d’aigua potable s’han d’anar adaptant a les necessitats de la població i als requeriments sanitaris i legals vigents en cada moment. Avui, adaptar-se a aquests canvis significa donar solució als dos grans problemes amb els que es troba actualment el servei d’aigua potable de Vilanova: la garantia de qualitat de l’aigua i la fiscalització del consum.

Pel que fa a la qualitat de l’aigua, els primers passos per donar-hi una solució definitiva ja estan en marxa amb la construcció de l’Estació de Tractament d’Aigua Potable. Ja són molt pocs els  municipis del nostre entorn immediat que no compten amb una potabilitzadora, pràcticament tots la tenen des de fa anys al ser aquesta una infraestructura imprescindible per garantir els paràmetres de qualitat de l’aigua requerits per una legislació sanitària cada cop més exigent. Amb l’obra de la potabilitzadora i la construcció d’un nou dipòsit d’aigua potable no es farà tan sols un pas importantíssim per garantir els paràmetres de qualitat, sinó que amb el conveni signat amb els regants per compartir l’ús del pantà, es garantirà, a més, no haver de dependre de la captació del Pou del Solà.

El segon problema, la fiscalització del consum, ve derivat per l’increment de la pressió de l’Agència Catalana de l’Aigua per tenir comptabilitzats tots el volums utilitzats: des de la captació fins a l’ús final. L’ACA, amb la figura impositiva del “cànon de l’aigua”, grava amb diferents tipus l’aigua que s’introdueix a la xarxa, la que es perd i la que utilitza cada usuari final. Per a fer això, demana als municipis dades de consum que només es poden obtenir mitjançant la lectura de comptadors d’aigua individualitzats. Sense aquestes lectures de comptadors, l’ACA imposa les seves estimacions per a la liquidació del cànon. Per exemple, en un any recent la proposta inicial de Vilanova per liquidar el cànon anual de l’ACA va ser de 36.000 €, proposta a la que l’ACA va respondre amb un cànon imposat de 64.000 € al no estar, les dades presentades per l’Ajuntament, suportades en lectures de comptadors particulars.  Tots els municipis del Pla d’Urgell (excepte Miralcamp que els instal·larà aquest estiu) compten ja amb comptadors d’aigua individualitzats per tenir dades de consum reals amb les que liquidar el cànon de l’ACA i les tarifes municipals del servei. Amb el control del consum a través de comptadors i un sistema tarifari associat al consum de cada usuari es pot aconseguir, d’una banda, un sistema més equitatiu i, de l’altra, un consum més racional i un estalvi global en l’ús de l’aigua que és un dels objectius de desenvolupament sostenible cap als que hem de caminar indefectiblement.

Només a mode il·lustratiu, l’Ajuntament va encarregar a una empresa especialitzada un estudi de control del consum de l’aigua potable a Vilanova. Es van enregistrar i analitzar les dades del comptador de sortida dels dipòsits municipals entre els dies 16 i 21 de desembre del 2020. El resultat va ser que cada habitant de Vilanova consumeix,, de mitjana, més del doble del que hauria de ser un consum normal pel tipus de població que tenim. Sense comptadors es fa difícil saber l’explicació d’aquest consum tant elevat, tot i que al final acostuma a ser una combinació de factors: consums domiciliaris elevats, impacte del consum de granges o indústries, fuites a la xarxa, fuites a la canonada entre el dipòsit i el municipi... Per començar a treballar en el problema, es va fer una cerca de fuites a la xarxa d’aigua municipal mitjançant equips electroacústics d’alta precisió. La cerca es va fer entre els mesos de febrer i març de 2021. El resultat va ser la detecció de 8 fuites de les quals, en les darreres setmanes, s’han reparat ja les més importants: a la rotonda de Golmés, Margrinya, a la bàscula, l’Anjua i al camí La Plana.

Galeria d'imatges

El passat dissabte es va llegir el manifest i es va penjar la bandera irisada

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament s’ha sumat a la commemoració del Dia Internacional pels Drets del col·lectiu LGTBIQ+, que se celebra cada 28 de juny. El consistori va participar el passat dissabte en l’acte programat per l’organització del Viladona i el jovent de Vilanova, que va incloure la lectura del manifest institucional i la penjada de la bandera LGTBIQ+ al costat del mural que es va pintar en defensa dels drets d’aquest col·lectiu. Amb aquesta acció es donava suport a la campanya #ElsCimsPelsDretsLGBTI de la Generalitat de Catalunya, que proposava penjar la bandera als llocs més emblemàtics de cadascun dels municipis.      

La jornada del 28J vol reivindicar i defensar els drets de les persones lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i fer una crida a la ciutadania per ajudar a eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Se celebra en aquesta data en record dels anomenats fets de Stonewall, als Estats Units, que van tenir lloc l’any 1969. Aquell dia, persones transsexuals i homosexuals van dir prou per primer cop a la discriminació a la que havien estat sotmeses durant segles i va néixer el moviment d’alliberament LGTBI. 

El proper 29 de juny se celebrarà la missa en honor al patró i un concert amb l’Orquestra Tropikana

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Aquest any les normes sanitàries són més flexibles i ens permetran gaudir més i millor de la Festa Major de Sant Pere, que se celebrarà el proper dimarts dia 29 de juny. Des de l’Ajuntament es vol dedicar la festa especialment a la gent gran, un dels col·lectius més afectats per la pandèmia i més vulnerables, que aquest 2021 sí podran gaudir de la celebració amb amics i familiars sense les restriccions de l’anterior edició. 

A les 19 hores s’oficiarà una missa solemne en honor a Sant Pere. La Miriam Cortada, de Cal Menga, amenitzarà la celebració amb la dolça música de la flauta travessera. L’ofrena floral al sant la faran el Francisco Solé Piqué i la Maria Pera Gón­zalez, de Cal Safont, que enguany seran els padrins de la festa. Aquesta apreciada parella al poble es va casar aviat farà seixanta anys a la Parròquia de Sant Pere de Vilanova, han pujat tres fills i han vist néixer i créixer els seus nets i besnét. Ells mateixos presidiran el concert que es farà al vespre. A partir de les 20 hores, el poliesportiu acollirà l’actuació de l’Orquestra Tropikana.

Fitxers adjunts

L’arribada de la Flama del Canigó i l'encesa de la foguera donaran inici a la celebració

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El recinte de les escoles municipals acollirà dimecres, 23 de juny, els actes de celebració de la revetlla de Sant Joan. A partir de les 20 hores, en Joan Català oferirà el seu espectacle ‘Pelat’, una barreja de dansa, circ, teatre i performance que buscarà la interacció amb l’espectador. Serà una actuació gratuïta per a totes les edats a la qual es podrà assistir reservant l’entrada a través del correu electrònic culturaifestesvilanova@gmail.com o a les oficines de l'Ajuntament.

Un cop finalitzi l’espectacle, cap a les nou del vespre, es preveu que arribi a Vilanova la Flama del Canigó. L'acte de rebuda inclourà la lectura del manifest institucional i l’encesa de la foguera. A partir de les 22 hores, les persones que hagin adquirit prèviament el tiquet, podran gaudir d’un sopar a preus populars amb música d’ambient i servei de barra. Es prendran totes les mesures de prevenció per evitar contagis i garantir una revetlla segura.

En una nit com la de Sant Joan, es recorda a la ciutadania la importància de minimitzar els riscos, com el que comporta l’ús del material pirotècnic i l’encesa de fogueres, tant per a les persones com per al medi natural. En aquest sentit, és important conèixer que no es poden llençar coets ni petards a menys de 500 metres de zones boscoses. 

Des de Protecció Civil també es fan algunes recomanacions a l’hora de manipular petards com assegurar-se que els productes que s’adquireixen estan homologats, llegir les instruccions de cada article i no guardar-se petards a les butxaques. També s’aconsella no subjectar els petards amb les mans, no apropar-los a la cara ni al cos i utilitzar mitjans segurs per encendre el material pirotècnic com metxes o similars. Si es fa ús de pirotècnia, és important no fer servir gel hidroalcohòlic i no dur mascaretes quirúrgiques que són de paper i polipropilè. Les més adients en aquests casos són les de cotó.

Podeu ampliar aquests consells i recomanacions en aquest enllaç.

Les entrades i abonaments es posaran a la venda dijous 17 de juny a través del web municipal

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Aquest divendres dia 19 de juny, a partir de les 16 hores, s’obriran les piscines municipals, de les quals la ciutadania en podrà gaudir fins al proper 5 de setembre. L’horari serà de dilluns a diumenge de les 12 a les 20 hores. 

Els abonaments i les entrades de dia es podran comprar a partir de dijous dia 17 de juny, i durant tota la temporada, prioritàriament a través del web municipal o també de manera presencial a les oficines de l’Ajuntament (de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 h). Pel que fa als preus, les entrades puntuals infantils (infants de 4 a 10 anys) tindran un cost de 2 €, les juvenils (nens i nenes d’11 a 13 anys) de 3 € i les d’adults (a partir dels 14 anys) de 3,75 €. Pel que fa als abonaments de temporada, l’infantil té un preu de 15 €, el juvenil de 18 € i el d’adults de 23 €. Aquests els podran adquirir només les persones empadronades a Vilanova i els seus familiars de 1r i 2n grau, les que tinguin al municipi la seva segona residència i les que estiguin inscrites en alguna activitat dirigida que es realitzi a les piscines. Les entrades puntuals estaran a l’abast de tothom, tot i que hi haurà un límit diari de venda d’entrades per a controlar-ne l’aforament. Tal i com es va fer l’any passat, s’haurà d’accedir amb un codi QR que permetrà saber en tot moment les persones que hi ha el recinte i complir així amb les mesures de prevenció per la Covid. 

Prèviament a l’obertura de les piscines, s’han fet millores a les instal·lacions com els treballs d’impermeabilització del vas i noves escales per a garantir l’accés a les persones amb dificultats de mobilitat.

Podeu accedir a la venda d'entrades i abonaments en aquest enllaç.

Galeria d'imatges

A partir del 28 de juny s’oferiran propostes diverses per a infants i joves de P3 a 2n d’ESO

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Vilanova ofereix diferents propostes per aquest estiu amb l’objectiu de donar suport a les famílies i oferir alternatives d’oci per als infants i joves un cop finalitzat el curs escolar. A més del casalet que oferirà la llar d’infants municipal, l'AMPA de l’escola Marinada, amb la col·laboració de l‘empresa Quàlia, organitza els casals d’estiu, que es posaran en marxa el dia 28 de juny i finalitzaran el 10 de setembre. 

L’alumnat de P3 a P5 podrà participar en el casalet, que es durà a terme al poliesportiu i en diferents espais del poble. Durant els mesos de juny, agost i setembre l’horari serà de 9 a 13 h i al juliol de 9 a 12 h. Hi haurà servei d’acollida matinal i també al migdia. Els infants i joves des de 1r de primària a 2n d’ESO es podran inscriure al casalet esportiu, que es desenvoluparà a la zona esportiva i altres indrets del municipi. L’horari serà de 9 a 13 h al juny, agost i setembre i de 9 a 12.45 h durant el mes de juliol, també amb servei d’acollida matinal. 

Les inscripcions s’han de formalitzar al web de Quàlia. Actualment s’ofereixen uns preus promocionals que romandran actius fins al 13 de juny. S’ofereix a les famílies l’opció de fer el pagament en dues vegades i també descomptes com el 5 % que s’aplica en cas que hi hagi més d’un germà inscrit. Podeu ampliar aquesta informació trucant al 663 26 34 94, enviant un correu electrònic a l’adreça casals@lleurequalia.cat, o clicant en els següents enllaços: 

Accedeix a la informació i inscripció del Casalet 

Accedeix a la informació i inscripció del Casalet Esportiu 

Una altra proposta per gaudir de l’estiu són els cursets de natació que també organitza l’AMPA amb la col·laboració del Club Natació Mollerussa. Els infants i joves de 3 a 14 anys podran gaudir de l’activitat cada dia del 5 al 30 de juliol. Els nascuts entre el 2017 i el 2014 ho faran de 12 a 12.45 h i els nascuts al 2013 o abans de 12.45 a 13.30 h.  En canvi, hi haurà dos torns per als infants de 6 mesos a dos anys, que podran fer el curset cada dimarts i dijous del 5 al 16 de juliol de 17 a 17.45 h o, en un segon torn, del 19 al 30 de juliol. Per a fer els cursets és necessari disposar de l’abonament de les piscines. Podeu ampliar aquesta informació i formalitzar la inscripció al telèfon 695 82 89 00 o enviant un correu electrònic a cnmollerussa@gmail.com.

Galeria d'imatges

El procés de selecció busca tècnics/ques d’educació infantil per a treballar al juliol i l'agost

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Amb la voluntat d’oferir un Casalet d’Estiu a Vilanova per a infants de 0 a 3 anys i complementar així l’activitat lectiva de la Llar d’Infants municipal, l’Ajuntament obre un procés de selecció per a cobrir tres llocs de treball de tècnic/a d’educació infantil.

Les contractacions es faran als mesos de juliol i agost. S’ofereix una primera plaça a jornada complerta de 37,5 hores setmanals de dilluns a divendres; un segon lloc de treball de jornada parcial de 30,5 hores setmanals; i un tercer de 15 hores setmanals que s’incorporaria a partir de la segona quinzena de juliol.

Les persones seleccionades hauran de vetllar perquè els infants se sentin segurs, tranquils i feliços el temps que passen al centre, posar en pràctica les eines pedagògiques necessàries per oferir una atenció i educació de qualitat, atendre les famílies i complir amb les indicacions i la normativa del centre.

Entre els requisits per poder optar a aquests llocs de treball, cal tenir la nacionalitat espanyola o d’algun estat membre de la Unió Europea, haver complert els 18 anys i no superar l’edat de jubilació, tenir la titulació de tècnic/a educació infantil o equivalent i disposar, com a mínim del nivell C1 de català.

Les persones interessades en optar a aquestes places, han de presentar la sol·licitud en l’oferta publicada pel Servei d’Ocupació de Catalunya, acompanyada de la documentació acreditativa dels requisits i mèrits declarats. Les candidatures que no siguin seleccionades però hagin superat el concurs formaran part d’una llista d’espera per a cobrir necessitats puntuals.

Podeu consultar les bases en el document adjunt i en el següent enllaç.

Fitxers adjunts

L’Oficina Jove del Pla d’Urgell ofereix un taller per practicar skate o scooter

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Al mes de desembre es van instal·lar els mòduls de la nova pista de skate municipal, ubicada a la zona esportiva. Prèviament, l’Ajuntament ja treballava per implicar el jovent en la consolidació d’aquest espai de lleure. De fet, es va posar en marxa un procés participatiu que es va iniciar amb un seguit de dinàmiques de conscienciació sobre l’ús i la gestió de l’equipament. Així mateix, els nois i les noies de Vilanova van participar en el disseny de la pista i en l’elaboració de la seva normativa. El passat mes de març es va organitzar una trobada amb una quinzena de joves per parlar de com pintar la pista. Amb el suport d’un grafiter professional, es va acordar dibuixar-hi una guineu i diversos elements naturals, comptant amb la participació activa del jovent a l’hora de fer les pintades.

En la fase actual es pretén dinamitzar l’espai amb activitats per fomentar que se’n faci un bon ús. En aquesta línia, l’Oficina Jove del Pla d’Urgell organitza un seguit de tallers a diferents municipis de la comarca per aprendre o practicar skate o scooter. La proposta està destinada a joves de 10 a 16 anys. El taller a Vilanova de Bellpuig es farà el proper dia 6 de juny d’11 a 13 hores. Les places són limitades. Els nois i les noies interessades en participar-hi s’han d’inscriure prèviament a l’Ajuntament.

Galeria d'imatges

Els treballs pretenien millorar l’estat del ferm i garantir la seguretat de vehicles i vianants

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Aquesta setmana s’han enllestit els treballs de reparació del pa­viment en diferents punts del municipi. L’arranjament ha inclòs el reasfaltat de la rotonda d’accés a Vilanova des de Golmés, del carrer Joan Maragall i l’asfaltat de la cruïlla del carrer Nord amb el carrer Joan Maragall i amb la carretera de Bellpuig. Així mateix, s’han reparat els clots i s’ha fet un doble reg asfàltic al mateix carrer Nord, al passatge Sant Martí, al carrer Freixes i al passatge Mossèn Cinto Ver­daguer. Abans de l’inici de les obres, l’Ajuntament va comprovar l’estat de les canonades d’aigua per tal de verifi­car que no hi hagués cap fuita i va reparar la que es va detectar a la rotonda. Aquestes millores eren molt necessàries, atès que el ferm d’aquestes vies es trobava en mal estat pel desgast, una situació que es va accentuar amb un any molt plujós i els tempo­rals Dana, Glòria i el Filomena, el darrer i més greu, que va ocasionar la neva­da del passat mes de gener.

El projecte ha inclòs una reordenació de la senyalització horitzontal del carrer Joan Maragall i de la plaça amb el carrer Nord, per donar més seguretat i prioritat als vianants. En aquest sentit, s’han fet més estrets els carrils per a reduir la velocitat dels vehicles, s’ha ordenat l’aparcament i s’ha incorporat un pas elevat i nous passos de vianants.

El projecte va ser redactat pels serveis tècnics del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i es va adjudicar a l’em­presa Equips i Asfaltats de Vialitat, SL, per un valor de 108.843,90 euros. Una part s’ha finançat amb una subvenció de 59.137,65 euros de la Diputació de Lleida. Amb aquesta actuació, i la que el passat mes de novembre va realitzar el Departament de Carreteres de la Generalitat de Catalunya a la carretera de Bellpuig a Arbeca, s’ha renovat tot el ferm de les vies principals del poble i s’han millorat els accessos a Vilanova.

Al camí de Castellnou s’ha incorporat un ressalt per a reduir la velocitat dels vehicles i per dissuadir el pas dels vehicles pesats, ja que es tracta d’un camí rural municipal estret que no està adaptat per al pas d’aquest tipus de vehicles, que haurien de circular pel camí de Golmés, que sí compta amb una amplada adequada.

Galeria d'imatges

La Generalitat destinarà gairebé 2 milions d’euros a la millora del centre educatiu

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova ha aconseguit que la Generalitat de Catalunya aprovi la inversió per ampliar l’escola Marinada. Aquesta era una de les prioritats del govern local, atès que en els darrers 12 anys, el centre ha passat de tenir 60 a 135 alumnes. A més, des del curs 2019-2020 el centre educatiu compta amb una línia completa -té un grup per a cada nivell educatiu- i les necessitats d’espai han portat a instal·lar-hi mòduls prefabricats on està escolaritzar l’alumnat d’educació infantil.  

El govern català ha aprovat destinar un total d’1.899.000 euros a l’ampliació i adequació de l’escola. Per a fer-ho possible, el Departament d’Educació signarà un conveni amb l’Ajuntament, el qual permetrà executar el projecte.  Les obres permetran eliminar els mòduls prefabricats, adequar els espais destinats a activitats comunes i millorar altres espais destinats a aula. 

L’aportació del Departament d’Educació es durà a terme en tres anualitats: al 2022 arribaran 530.000 euros, al 2023 uns 820.000 euros i la resta, 549.000 euros, al 2024.

Recordem que al juliol del 2019, Vilanova de Bellpuig va rebre la visita del conseller d'Educació, Josep Bargalló, el qual va poder veure l'estat en que es trobava el centre educatiu. En aquell moment, l'Ajuntament ja va aconseguir el compromís de la Generalitat de Catalunya per a dur a terme un pla de millora i ampliació de l'escola. 

El nou sistema és una prova pilot que pretén millorar els índexs de recollida selectiva

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

A partir del mes de juny, els contenidors d’orgànica, envasos lleugers i rebuig romandran tancats. Els veïns i veïnes de Vilanova, així com els de Sidamon i el Palau d’Anglesola, només els podran obrir amb una targeta identificativa o bé mitjançant el seu telèfon mòbil. Es tracta d’una prova pilot que posa en marxa el Consell Comarcal en col·laboració amb els ajuntaments implicats, l’Agència Catalana de Residus, Ecoembes i Ecovidre amb l’objectiu de millorar els índexs de recollida selectiva. Encara que a altres pobles ja s’ha aplicat aquest sistema de contenidors d’obertura intel·ligent, els del Pla d’Urgell seran els primers en els quals s’aplicarà en contenidors soterrats.

Per explicar als veïns i veïnes el funcionament d’aquest nou sistema, s’han organitzat algunes sessions informatives. El passat dilluns es va fer una xerrada presencial al poliesportiu, i el proper dijous 27 de maig se n’oferirà una altra en format virtual a les 21 hores que es podrà seguir en directe a través d’aquest enllaç.

Així mateix, del 18 al 21 de maig, la ciutadania es pot apropar al punt informatiu ubicat a la plaça de l’Anjua on es podrà recollir la targeta identificativa que permetrà obrir els contenidors. L’horari d’aquest punt informatiu és de 10.30 a 13.30 h i de 17 a 20 h. És necessari portar la carta que s’ha enviat a totes les llars amb el codi d’usuari de l’habitatge. En aquest espai també s’explicarà el funcionament de l’aplicació Civiwaste que podran fer servir les persones que optin per obrir els contenidors amb el telèfon mòbil. Podeu descarregar aquesta app en aquest enllaç.

Galeria d'imatges

S'ha habilitat una enquesta per tal que la ciutadania pugui fer arribar les seves aportacions

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El passat dijous, dia 6 de maig, l’Ajuntament va presentar a la ciutadania l’esborrany del projecte de reordenació de la zona esportiva de Vilanova de Bellpuig. La voluntat de l’equip de govern era donar a conèixer el projecte i recollir les opinions i suggeriments de la ciutadania. 

En aquest sentit, s’ha elaborat una enquesta en la qual els veïns i veïnes, de manera anònima, poden fer les seves aportacions sobre aspectes com les instal·lacions previstes, la ubicació i extensió de la zona enjardinada, el disseny dels vestidors o els serveis que hauria de tenir aquesta futura zona esportiva. 

El formulari es pot omplir de manera telemàtica, a través d’aquest enllaç, o bé es pot imprimir i fer-lo arribar a la bústia situada al costat de la porta de l’edifici de l’Ajuntament. 

El govern local considera molt necessari obrir aquest projecte als veïns i veïnes per poder detectar les necessitats reals del poble i dissenyar entre tots i totes la Vilanova del futur.

Galeria d'imatges

Les sol·licituds per accedir a l’Escoleta de Vilanova s'hauran de presentar del 10 al 21 de maig
Escoleta de Vilanova de Bellpuig
Escoleta de Vilanova de Bellpuig

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

El proper dilluns, dia 10 de maig, s’obrirà el termini de preinscripció escolar per a l’alumnat de 0 a 3 anys. Les famílies que vulguin inscriure el seus fills i filles el proper curs a l’Escoleta de Vilanova, hauran de presentar la sol·licitud dins aquest període de manera presencial. El centre ha establert unes dates i horaris per tal d’evitar aglomeracions:

  • 10 de maig, de 15 a 18 hores
  • 11 de maig de 8.30 a 10.30 hores
  • 13 de maig, de 13 a 15 hores

En qualsevol altra franja horària serà necessari demanar cita prèvia trucant al telèfon 676 20 98 16. El passat 25 d’abril, l’Escoleta de Vilanova va organitzar una jornada de portes obertes que va comptar amb molta assistència, no només de famílies que volien conèixer les instal·lacions i la metodologia de treball, sinó també de personal docent d’altres centres interessat en el projecte.

Recordem que la llar d’infants municipal ha apostat aquest curs per un nou model educatiu que busca la qualitat i l’excel·lència pedagògica, tenint en compte les necessitats, inquietuds i interessos dels infants. El centre fa servir una metodologia més activa, innovadora i viva, que veu l’escoleta com un espai per a viure i per a créixer, ric en experiències que promouen i estimulen les capacitats dels nens i les nenes, amb projectes de llum, d’emocions, d’art, de música, de ciències i un projecte per a fer del pati un espai educatiu. Un eix bàsic d’aquest nou model està sent la proximitat amb les famílies, que poden seguir l’activitat del centre a través de les seves xarxes socials. Si voleu saber més sobre l’Escoleta de Vilanova de Bellpuig, podeu seguir el seu perfil a Instagram @escoletavilanovabellpuig.

Galeria d'imatges

La revista Turisme Catalunya fa un reconeixement a aquesta tradició de Diumenge de Pasqua

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Les caramelles de Vilanova de Bellpuig protagonitzen un extens reportatge a la revista Turisme Catalunya, una publicació que obre les portes a esdeveniments, fires i festes amb la voluntat de donar-les a conèixer arreu del territori. Aquest reconeixement arriba després que l’equip de govern aconseguís el compromís del delegat territorial de Cultura, Miquel Àngel Cullerés, a elaborar un reportatge sobre aquesta tradició tan arrelada al poble que es balla des del 1977 cada Diumenge de Pasqua.

De fet, el passat 4 d’abril, més d’un centenar de dansaires van participar en la ballada de caramelles que es va celebrar al pavelló amb inscripció prèvia. Una vuitantena eren infants de 2 a 12 anys, alguns dels quals havien après les danses a l’escola. I és que, una altra de les iniciatives que es duen a terme a Vilanova per a preservar aquesta tradició és el projecte Saltem i Ballem, organitzat per la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida amb la col·laboració de l’Ajuntament i de l’escola Marinada. Els infants han après durant el curs a ballar caramelles amb el seu grup bombolla i com a activitat dins l’horari escolar.

Podeu consultar la publicació en el següent enllaç

Galeria d'imatges

Les ponències es faran al poliesportiu per garantir totes les mesures de seguretat i distància

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Després d'un any difícil, que ha condicionat el funcionament de la recent estrenada Aula d'Extensió Universitària, el centre ha decidit reprendre les classes i finalitzar el curs actual, que serà gairebé de dos anys. Amb l’experiència de la darrera sessió, les classes es continuaran fent al poliesportiu, per mantenir totes les mesures de seguretat i distància.

Des de l'Aula es proposa un calendari i temes que esperen que siguin d'interès per a les persones assistents. La primera ponència es farà el dia 30 d'abril. Els socis i sòcies no han d'abonar cap quota nova, ja que aquesta represa és la continuació del curs ja iniciat.

Galeria d'imatges

Vídeo del ple de la mesa de les eleccions Autonòmiques.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Vídeo del ple de la mesa de les eleccions Autonòmiques.

https://youtu.be/xmWjwYi8Lg8

La construcció dels nous vestidors i equipament que es finançaran amb l'aportació de 120.000 euros del PUOSC i 36.500 de la Diputació de Lleida

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha adquirit la finca que es coneix com l'Era de cal Tudela, amb l'objectiu d'ampliar l'actual zona d'equipaments esportius. El terreny, que estava afectat pel Planejament Urbanístic Municipal (POUM), té una dimensió de 1.609 metres quadrats que s'afegiran als 13.845 actuals, que ocupen el camp de futbol, les piscines municipals, les pistes de tennis, entre altres.

Aquesta ampliació s'incorporarà al disseny de la reordenació de la zona esportiva, que preveu el consistori de Vilanova de Bellpuig que comptarà amb diferents espais lúdics i esportius i a finals d'any s'iniciarà la construcció dels nous vestidors i equipament que es finançaran amb l'aportació de 120.000 euros del PUOSC i 36.500 de la Diputació de Lleida.

També està previst dur a terme diverses actuacions en les piscines municipals, d'una banda impermeabilitzant el vas de la piscina gran, i per altra renovar el sistema de tractament i bombeig de les instal·lacions amb un cost de 76.228 euros. El consistori té previst sol·licitar una subvenció de 56.637 euros a la Diputació.

Vilanova de Bellpuig ha pogut veure restaurat el tram urbà de la carretera C-233 -uneix el municipi amb l'antiga N-II a Bellpuig i Golmés- després de tres dècades
Tram urbà de la carretera C-233 a Vilanova de Bellpuig
Tram urbà de la carretera C-233 a Vilanova de Bellpuig

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig ha pogut veure restaurat el tram urbà de la carretera C-233 -uneix el municipi amb l'antiga N-II a Bellpuig i Golmés- després de tres dècades. El setembre del 2016 es va inaugurar el tram de 2,4 quilòmetres entre el municipi de Golmés, una històrica reivindicació, després d'un bon grapat d'accidents mortals, que va dur a terme la Diputació de Lleida. La fase interior va quedar pendent i el Govern català l'ha pogut materialitzar aquest any.

El secretari d'Infraestructures i Mobilitat Isidre Gavín i la directora territorial del departament de Territori i Sostenibilitat Maria Dolors Tella van visitar aquest cap de setmana les obres, acompanyats de l'alcaldessa de Vilanova de Bellpuig, Dolors Pascual. L'actuació ha consistit en un fressat de cinc centímetres i asfaltat de tot el tram que discorre pel nucli urbà. Aprofitant l'obra s'ha modificat la ubicació dels passos de vianants perquè siguin més segurs i actualitzats a la normativa actual, s'han revisat els embornals, així com la senyalització de trànsit.

Segons l'alcaldessa Dolors Pascual, en alguns trams del traçat se senyalitzaran els carrils més estrets amb l'objectiu dissuasiu que els conductors redueixin la velocitat a 50 quilòmetres. Una mesura que està previst aplicar ben aviat en les dues entrades al municipi del Pla d'Urgell.

Pascual a afegit que amb la col·laboració de la col·lectivitat de regants, s'ha pogut desdoblar la canonada de reg, així com una millora en la xarxa d'aigua de boca i del sanejament, l'actuació ha permès donar més pendent a les canonades per tal d'evitat l'entollament en els episodis de pluja.

Galeria d'imatges

De la campanya en les xarxes, també n'ha sorgit una iniciativa més popular i participativa a través d'un Plogging, amb la qual es convocar als vilanovins i vilanovines a fer esport pel terme tot recollint les deixalles que van quedar, es van recollir 12 bosses de brossa

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Ajuntamentde Vilanova, entitats i veïns de Vilanova de Bellpuig col·laboren en la campanya Plantem cara a les festes brutes, una iniciativa que pretén conscienciar a les persones que utilitzin els espais naturals per celebrar festes o reunions que els mantinguin nets. El municipi ha observat en les darreres setmanes, espais situats al llarg de la banqueta del Canal estan plens plàstics, llaunes, vidre i altres deixalles, suposadament a conseqüència de reunions que han dut a terme persones d'altres municipis.

Beixalles terme de Vilanova de Bellpuig

Per evitar que aquestes actituds es repeteixin s'ha impulsat una campanya en les xarxes socials en la que hi participen La Guineu del Pla, entitat amb fins mediambientals, La Guineu Jove, associació de jovent del municipi i l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig. La iniciativa vol posar èmfasi en la prevenció i l'educació en aquest tema, i cerca la col·laboració veïnal i l'acció dels Mossos d'Esquadra en cas que es torni a produir.

Segons fons municipals, els joves que van dur a terme les festes no eren veïnes de Vilanova, però entenem que es tracta d'un col·lectiu que ha de tenir l'oportunitat de poder continuar fent oci nocturn, però remarquem que cal fer-ho respectant les normes sanitàries i celebrant festes netes amb el menor rastre ambiental possible. Per això han titulat la campanya amb el nom de Plantem cara a les festes brutes.

Plantem cara a les festes brutes

De la campanya en les xarxes, també n'ha sorgit una iniciativa més popular i participativa a través d'un Plogging, amb la qual es convocar als vilanovins i vilanovines a fer esport pel terme tot recollint les deixalles que van quedar. El passat 26 de setembre gràcies a la participació veïnal es van recollir 12 bosses de brossa, en una caminada espontània en la qual van participar un nombrós grup de veïns del municipi del Pla d'Urgell.

Per poder donar a conèixer aquest nou projecte, els impulsors han enregistrat un espot publicitari amb la col·laboració de les entitats de la localitat, que s'emetrà a les xarxes socials. Un treball en el qual van participar petits i grans, i fins i tot els gegants.

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig ha celebrat durant setze anys el Concert de l'Estelada, una convocatòria que reunia a centenars de joves al voltant de les bandes més reivindicatives del moment. Després de prop de dues dècades, els hàbits evolucionen i sorgeixen altres moviments socials als quals donar suport.

Viladona 2Per aquest motiu, els organitzadors del concert de culte, han incorporat enguany a l'esdeveniment, una jornada que s'ha anomenat Viladona, que compaginarà la música amb diverses disciplines artístiques, amb l'objectiu de reivindicar la igualtat de gènere i la diversitat.

Ens hem adonat que en totes les edicions anteriors del concert, el 94 per cent de les persones que pujaven a l'escenari eren homes blancs

Els organitzadors asseguren que el concert no reflectia prou la diversitat de gènere, funcional o racial que realment hi ha a la societat i han apostat per trencar aquesta monotonia.

Seqüència del vídeo promocional de la Jornada ViladonaEl Concert de l'Estelada renova format incorporant el Viladona, amb el que pretén incorporar valors, i implicació ciutadana en la jornada que se celebrarà dia 18 d'abril, a Vilanova de Bellpuig, amb la presència molt destacada de dones, encara que també de persones transgènere i racialitzades, amb referència a les d'ètnies i d'orígens diversos.

L'organització del certamen va remarcar que el Concert de l'Estelada com a tal no queda suprimit per sempre, sinó que almenys per a aquest any l'han canviat pel festival Viladona

Per poder donar a conèixer aquest nou projecte, els impulsors han enregistrat un espot publicitari amb la col·laboració de les entitats de la localitat, que s'emetrà a les xarxes socials. Un treball en el qual van participar petits i grans, i fins i tot els gegants.

La programació de Viladona

RESUM PROJECTE VILADONA-10

La revista s’editarà amb una periodicitat trimestral i s’enviarà a totes les llars del poble, per tal de garantir que arribi a tothom

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha posat en marxa aquest mes d’abril un nou mitjà de comunicació municipal: la revista VILANOVADEBELLPUIG.CAT. Aquesta respon a la voluntat del govern local de complir amb el deure de transparència i de retre comptes de l’administració local i, al mateix temps, garantir el dret a la informació de tota la ciutadania, especialment dels veïns i veïnes que no tenen accés a les noves tecnologies. I és que a Vilanova hi ha un important sector de la població, entre ells les persones de més edat, que no són usuaris i usuàries dels mitjans digitals i, per tant, no poden consultar el web municipal ni les xarxes socials, i als quals sí es pot arribar a través d’una revista impresa.

La revista s’editarà amb una periodicitat trimestral i s’enviarà a totes les llars del poble, per tal de garantir que arribi a tothom

La publicació, que tindrà habitualment entre 8 i 12 pàgines, recollirà tot allò relacionat amb el dia a dia del govern local, els aspectes més rellevants del teixit associatiu, les aprovacions dels plens municipals i els telèfons d’interès, entre altres continguts. La voluntat de l’equip de govern és oferir pinzellades de l’actualitat local d’una manera àgil i fàcil de llegir que permeti arribar a tota la ciutadania. Amb la voluntat de garantir la pluralitat, també es destina un apartat als partits polítics que van obtenir representació al consistori en les darreres eleccions municipals.

La revista municipal ha de servir com a recull del dia a dia del municipi i com a recurs o eina que ajudi a fomentar la memòria històrica de la vila

L’agenda amb les activitats més destacades serà una altra de les seccions habituals, tot i que el primer número de la revista no inclou aquest apartat degut a la suspensió de totes les activitats programades durant el període de confinament decretat pel govern estatal.

L'última revista, ara fa 19 anys

Aquesta no és la primera publicació que ha tingut Vilanova de Bellpuig però sí la primera que posa en marxa l’Ajuntament. El municipi comptava amb la revista Som-hi, creada per un grup de veïns i veïnes amb la col·laboració d’entitats i associacions del poble, que va desaparèixer a l’octubre de l’any 2001.
L’actual equip de govern manifesta que afronta aquest nou projecte amb il·lusió i amb la voluntat de minimitzar la despesa que pugui suposar atès que té previst iniciar els tràmits per a sol·licitar la subvenció que l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) de la Diputació de Lleida ofereix als ens locals per al finançament de publicacions d’àmbit local o comarcal.

Llistes de música reproduïdes pel pregó, balls i vermuts des dels balcons... Els vilanovins celebren la Setmana Santa des de casa i adapten les tradicions a la situació excepcional actual de confinament

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969


Els habitants de Vilanova de Bellpuig han celebrat la Setmana Santa d'una forma anormal, però no per això menys units. Durant les festes, la comissió de cultura i festes de Vilanova de Bellpuig ha organitzat un seguit d'activitats per fer des de casa i per a totes les edats, per tal d’animar el confinament i, sobretot, expliquen, cohesionar socialment un poble acostumat a ser molt actiu durant aquestes dates.

Cada dia, el municipi va gaudir de la interpretació de cançons diferents que van adaptar i tocar coordinadament músics i músiques de diferents edats

Des dels respectius balcons de Vilanova, músics del poble oferien cada dia un concert a les 19:30, que sempre acabava amb la cançó Som de l’Oest.

Uns veïns interpretant una de les cançons del concert diari des del balcó - Ajuntament de Vilanova de Bellpuig

El diumenge de rams es va celebrar també el primer vermut de confinament. A més, la comissió va animar a tot el veïnat que decorés el seu balcó amb motius de primavera, oliveres o rames de llorer, natural o fet a mà.

Les caramelles i altres tradicions no s'aturen

El diumenge de pasqua també es van organitzar activitats per mantenir una tradició que fa gairebé cent anys que es celebra al municipi: els ballets de caramelles.

Aquesta ha estat la quaranta-tresena edició consecutiva que se celebra la ballada ininterrompudament

DSCF1374 (1)Unes nenes del poble ballant les Caramelles, el tradicional ball del diumenge de Pasqua, molt arrelat a la vila - Ajuntament de Vilanova de Bellpuig

Des del pregó es va animar a dansar a tothom al balcó, des de la terrassa o entrada de casa seva, i hi va haver la resposta d'un ampli grup de dansires i públic que van sortir, un any més, a celebrar aquesta tradició tan antiga. Després de ballar es va dur a terme el segon vermut de confinament, com en l’anterior iniciat a ritme del grup de gralles, tabals i geganters La Guineu i posteriorment amenitzat amb una llista de música escollida a través de xarxes socials per la gent de Vilanova i que va sonar a través de la megafonia municipal a tots els carrers.

DSCF1279 (1)Pilar Torrades, la impulsora dels balls de Caramelles a Vilanova de Bellpuig, des del seu balcó - Ajuntament de Vilanova de Bellpuig

Les activitats van acabar el dia de la mona, 13 d’abril, amb un campionat de jocs de cucanya en família i una proposta d’activitat de construcció d’un estel amb material reciclat (es va facilitar un
tutorial editat per la comissió organitzadora per construïr-lo a casa) per a fer-lo volar posteriorment des del balcó. L’activitat de fer volar l’estel però va haver de ser ajornada per causa de la pluja.

A través de hashtags segons categoria, es va animar a compartir les activitats a través de les xarxes socials per participar en un concurs de fotografia on, entre els participants, es va sortejar una mona i la possibilitat d’escollir cançons del pregó municipal

Amb el suport de l'Ajuntament, una vintena de veïns aporten el material i col·laboren en la confecció

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

La infermera de Vilanova de Bellpuig Mercè Serra, conscient de la necessitat de material de protecció que hi ha en els centres de salut i en les residències de la gent gran, ha impulsat en el seu municipi una iniciativa per confeccionar aquests elements tan necessaris ara com ara.

Marcaretes made in Vilanova de BellpuigL'alcaldessa de Vilanova de Bellpuig, Dolors Pacual ha explicat que Mercè Serra els va fer arribar la situació de manca de material de protecció, i ràpidament van fer una crida, mitjançant els canals de comunicació que s'han establert al municipi i a la comarca del Pla d'Urgell per coordinar les tasques de suport a la població. Van respondre a la crida una vintena per persones, modistes i voluntaris que es van posar a treballar aquests dijous.

Segons explica Pascual, els veïns han facilitat roba, majoritàriament de cotó i fil, de peces de roma en desús i d'aixovars antics. Aquestes teles s'han tallat a la mida indicada per la infermera, i el consistori ha facilitat betes i gomes per completar la confecció de les mascaretes.

Marcaretes made in Vilanova de Bellpuig 3Les peces un cop finalitzades es bullen a 60 graus, per esterilitzar-les tot el possible i després es distribueixen al personal de centres sanitaris i residències. És un material que tan sols es pot utilitzar com a preventiu, no en tasques mèdiques, però serà de molta utilitat, ha destacat l'alcaldessa.

Altres municipis s'han interessat en la iniciativa, i en els pròxims dies es podria incrementar el nombre de persones que treballin en la confecció de les mascaretes.

Es tracta d'una evolució i adaptació a noves reivindicacions del que ha sigut durant setze anys el referent musical del Concert de l'Estelada

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

L'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig i diferents entitats del municipi del Pla d'Urgell han participat aquest dilluns en la presentació de la jornada Viladona, un projecte que vol ser la continuïtat del reivindicatiu Concert de l'Estelada. L'acte ha tingut lloc a la Diputació de Lleida presidit per la diputada de l'àrea d'Igualtat Helena Martínez, a qui han acompanyat la regidora de l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig, Àngels Carulla, i la membre de La Guineu Jove, Maria Amorós.

 

Viladona se celebrarà el 18 d'abril, amb la voluntat d'impulsar un canvi en el paradigma del funcionament de la programació d'espectacles culturals a Ponent. Una reivindicació per la manca generalitzada de presència de dones i altres col·lectius vulnerables en els escenaris i l'espai públic, que genera una situació de manca d'oportunitats. Amb la jornada Viladona es pretén que aquests col·lectius puguin participar en la creació de nous espectacles artístics i prosperar professionalment.

El projecte Viladona afegeix un format cultural, artístic i social a la tradicional programació musical del Concert de l'Estelada, amb espectacles de diverses disciplines liderats per dones, incloent-hi propostes liderades per dones de col·lectius racialitzats i de capacitats diverses

Presentació Viladona a la Diputació de Lleida 2Viladona ha programat una cartellera liderada per dones tant en espectacles musicals, actuacions infantils o tallers que inclouen col·lectius racialitzats, LGTBIQ+ i de capacitats diverses. Destaquen les actuacions de Sey Sisters Rise, Roba Estesa, Tremenda Jauría, o PD. També es preveu un mercat de propostes artístiques diverses, dirigit a programadors. 

El projecte Viladona treballa en la realització d'una taula rodona de debat que comptarà amb la participació de dones provinents de diferents àmbits de la cultura, el feminisme i la lluita contra la violència de gènere, on es debatrà quines eines poden ser efectives i adients per canviar aquestes xifres d'infrarepresentació femenina a les programacions culturals. En aquesta taula es donarà a conèixer un segell de qualitat que es vol concedir a les propostes que treballin per la paritat i que incentivin la filosofia de funcionament del projecte Viladona.

S’han instal·lat taules de pícnic, unes escales de fusta i mobiliari urbà

DIMARTS 30 DESEMBRE 1969

Aquesta setmana s’han donat per finalitzats els treballs per adequar un espai públic de lleure ubicat a la cantonada del rentador de cotxes i davant de l’aparcament i la pista de pàdel. L’actuació ha consistit en la delimitació de la finca amb una tanca, la instal·lació de tres taules de pícnic, una paperera i unes escales de fusta. Així mateix, s’ha fet un manteniment a la jardineria existent.

La voluntat del consistori amb aquests treballs és incrementar la superfície arbrada i de lleure de Vilanova i que la ciutadania en pugui gaudir durant tot l’any.

Galeria d'imatges

Cap resultat en la cerca.

Actualment no hi ha elements dins d'aquesta carpeta.

l'Organització es reserva el dret de modificació d’horaris i dates segons l’evolució de la normativa sanitària.
Calendari activitats Viladona
Feu clic per a visualitzar la imatge a mida completa… Mida: 105KB

Document Actions