Actualitat

L’equipament s'ha remodelat, incorporarà nous serveis i se suma a la xarxa del Sistema de Lectura Pública de Catalunya

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Desenes de persones han assistit a la inauguració de la Biblioteca Municipal Glòria Tudela, un equipament que ha obert les portes després d’una remodelació encetada el 2021 i orientada a incorporar la biblioteca al Sistema de Lectura Pública de Catalunya. A més, el diari digital «Territoris» de les comarques de Lleida també s'ha fet ressò de la notícia amb l'elaboració d'un reportatge.

L’esdeveniment ha començat a l'Ajuntament amb un parlament de representants institucionals que han fet possible la renovació de l’equipament, amb l’assistència de les autoritats del poble i del director de Promoció Cultural i Biblioteques de la Generalitat de Catalunya, Josep Vives. Mentrestant, la canalla també ha tingut l'oportunitat de formar part de l'acte amb una sessió de contes. A continuació, s’ha dut a terme una visita guiada i s’ha ofert al públic una exposició fotogràfica retrospectiva, acompanyada d'una copa de cava o d'un refrigeri.

Agraïments

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha expressat el seu agraïment a l’equip que durant anys ha vetllat pel funcionament de la nostra biblioteca – a més de donar la benvinguda a la nova bibliotecària, Geòrgia Cabrero — i al grup tècnic encarregat de la transformació de l’equipament, construït el 1962 i el més antic de la comarca.

D’altra banda, l’equip de govern també s’ha mostrat satisfet d’homenatjar un cop més l’activista cultural i humanitària Glòria Tudela, la qual dona nom a la biblioteca des del 1982.

Galeria d'imatges

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’adquisició de fons bibliogràfics destinats a la Biblioteca Municipal Glòria Tudela ha estat realitzada amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, atorgant un ajut per import de 2.000,00 euros.

Amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya

https://identitatcorporativa.gencat.cat/web/.content/Documentacio/descarregues/dpt/COLOR/Cultura/cultura_h3.jpg

La renovada Biblioteca Municipal Glòria Tudela obrirà les portes el vespre del 20 de gener

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Tota la població està convidada a participar en la inauguració de la Biblioteca Municipal Glòria Tudela que se celebrarà el pròxim 20 de gener a les 19 hores.

Abans de la presentació oficial, es desenvoluparà una sessió de conta-contes a càrrec de Maria Ten, narradora i actriu d'UMPALUMPA.

Inauguració

A partir de les set de la tarda, es durà a terme la inauguració oficial del nou equipament, amb intervencions de representants de les institucions que han fet possible la remodelació de la biblioteca i de la família de Glòria Tudela. A continuació, s'oferirà una visita guiada i s'obrirà al públic una exposició fotogràfica retrospectiva, acompanyada d'una copa de cava o d'un refrigeri.

De cara a les vuit del vespre, es durà a terme la sessió de l'aula universitària «El mite de Carmen: de la literatura a les arts» a càrrec de la doctora Carme Figuerola Cabrol, degana de la facultat de Lletres de la Universitat de Lleida.

 

Nou equipament, nous serveis

L'equipament disposa d'un espai infantil i un de juvenil, un taulell de préstec, dos punts d'accés a internet, servei Wi-Fi, taules de treball i una zona de lectura.

A més, s'ha inclòs la biblioteca en el Sistema de Lectura Pública de Catalunya, fet que permet oferir el servei de préstec interbibliotecari i l'accés al fons de les 440 biblioteques que formen part d'aquesta xarxa. La pertinença dona accés a subvencions per a l'ampliació del fons bibliogràfic, que actualment compta amb més de set mil exemplars nous.

D’altra banda, es facilitarà una programació d'activitats per fomentar la lectura. Es preveu acollir exposicions, posar en marxa nous clubs de lectura i participar en cicles com «Biblioteques amb DO», centrada al voltant d'apropar la cultura vinícola a la literatura.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

El «laboratori motriu» de la llar d’infants s’inclourà en un llibre educatiu de bones pràctiques educatives

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’escoleta ha participat en la categoria de psicomotricitat infantil del Premi de l’Associació Mundial d’Educadors (AMEI), un guardó dirigit a les experiències educatives que motivin l’alumnat amb propostes lúdiques, innovadores i eficaces, i que incloguin també moviment, alliberament d’energia i benestar.

El projecte «laboratori motriu», amb una metodologia dissenyada per la nostra llar d’infants, ha aconseguit alçar-se com a finalista del reconeixement, al qual han optat cent quatre projectes de sis països diferents. Amb això, la iniciativa de l’escoleta s’inclourà en una publicació referent de la comunitat educativa en l’àmbit motriu, avançant així en la internacionalització de les seves estratègies d’aprenentatge com al setembre, quan el centre va ser exposat com a exemple a unes jornades pedagògiques de Paris.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Prop d’un centenar de persones s’han implicat en l’èxit de la representació nadalenca dels Pastorets

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El nostre poble ha celebrat aquest dissabte, 7 de gener, la tradicional representació dels Pastorets, després de dos anys sense poder celebrar-la amb motiu de les restriccions sanitàries.

L’esdeveniment té com a voluntat promoure la tradició i la cultura popular i, alhora, representar la cohesió social i impulsar la integració de famílies nouvingudes en la vida col·lectiva del municipi. Amb això, el grup de Pilar Torrades – integrat per prop d’una setantena d’actors i actrius de totes les edats (a partir de quatre anys) – ha participat en la trobada, la qual s’ha dut a terme amb la col·laboració d’una trentena  En total, un centenar de vilanovines i vilanovins han format part de l’edició dels Pastorets d’enguany.

L’activitat l’ha organitzat l’Agrupació Sardanista i la Guineu Jove, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig.

Galeria d'imatges

Un any més, el 5 de gener el nostre poble rebrà l'esperada visita de Melcior, Gaspar i Baltasar

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

S’apropa la nit més màgica de l’any. Ses Majestats ho tenen tot preparat per visitar Vilanova de Bellpuig el pròxim dia 5 amb la tradicional cavalcada pels carrers del nostre poble.

La comitiva reial passejarà pel municipi a partir de les 18 hores, quan la cavalcada de Ses Majestats els Reis Mags de l’Orient arribarà al nostre poble pel carrer Roger de Flor. A partir d’aquest indret, les petites i els petits vilanovins tindran l’oportunitat de saludar els mags i gaudir de la màgia i la il·lusió pròpia de la visita dels Reixos.

Galeria d'imatges

La publicació vol homenatjar l’Associació de dones Anjua, que aquest nou any celebrarà el seu 25è aniversari

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Amb la voluntat de fer un reconeixement a totes les persones que han format part de l’Associació de Dones l’Anjua al llarg dels seus 25 anys d’història, l’Ajuntament ha distribuït de manera gratuïta a totes les llars del poble un calendari de l’any 2023 que recull algunes de les obres elaborades per persones sòcies de l’entitat.

Cada mes es pot gaudir d’un racó diferent de Vilanova pintat per un veí o veïna del poble. Aquestes pintures van  ser exposades al públic el passat mes de setembre, en el marc de la Festa Major. Així mateix, el calendari inclou el nom de les diferents presidentes que l’associació ha tingut des de la seva creació i els anys en els quals van exercir.

Des de l’Ajuntament es vol fer un agraïment a totes les persones que han estat al capdavant de l’entitat durant aquests 25 anys per la gran tasca que han desenvolupat al servei del poble.

El nou edifici, d’una sola planta, comptarà amb una zona de porxo i un espai de lleure

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dimarts 13 de desembre van començar les obres de construcció de la nova llar d’infants municipal. Aquest servei ocupa actualment dues de les aules més velles de l’escola Marinada, un espai cedit en el seu moment pel Departament d’Educació però que ara cal alliberar per poder desenvolupar el projecte d’ampliació i reforma del centre d’educació infantil i primària. Les obres del nou edifici on s’ubicarà la llar d’infants,  s’han adjudicat a l’empresa GERBEC S.L. per un import de 399.264 euros (IVA inclòs).

El nou equipament tindrà una superfície construïda de 238 m² distribuïts en una sola planta, amb una zona de porxo cobert que donarà accés al pati. A la resta de la parcel·la hi haurà un pati d’esbarjo que comptarà amb diferents elements de joc i servirà com a zona de lleure. Aquest espai s’ampliarà un cop s’enllesteixi el projecte d’adequació de l’escola i desapareguin els mòduls prefabricats existents. El projecte preveu la construcció d’un edifici funcional i sostenible, amb una orientació adequada de les aules i l’ús de materials que generin baixes emissions.

Els primers treballs han inclòs el desmuntatge de les tanques perimetrals per poder accedir a la parcel·la i la protecció i senyalització de l’entorn per evitar riscos i garantir el bon funcionament de l’escola. Així mateix, l’entrada al centre educatiu  per aquesta zona ha quedat anul·lada i els grups que en feien ús  han estat redistribuïts per altres accessos. Actualment es treballa en la fonamentació de l’edifici.

Es preveu que les obres tinguin una durada aproximada de 10 mesos. Des del consistori es treballa amb l’empresa adjudicatària per intentar minimitzar les molèsties que poden ocasionar aquestes obres, tant als veïns i veïnes de la zona com als infants i docents de l’escola. Tot i així, es recorda a la ciutadania que aquests treballs suposaran una important millora per al poble, que podrà disposar d’una nova escola i una nova llar d’infants.

Galeria d'imatges

Cent cinquanta atletes participen en una trobada que s’emmarca dins en els actes de solidaritat amb La Marató de TV3

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

S'ha celebrat la setena edició del Duatló de Vilanova de Bellpuig aquest diumenge, una prova amb la qual recordem a Xavier Gorgues, soci fundador del Club Ciclista Guineus i col·laborador de la cursa de la Guineu i de la marxa BTT Catigat. L'activitat ha col·laborat amb La Marató de TV3, dedicada enguany a la salut cardiovascular.

El circuit es divideix en categories individual i per parelles (62 participants en la categoria individual i 88 en parella) i consta de cinc quilòmetres de cursa a peu, vint quilòmetres en bicicleta BTT i, de nou, dos quilòmetres i mig corrent. A la jornada han participat prop de 150 esportistes i estat organitzada pel Club Ciclista i pel Club Atlètic Guineu, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig, del consell Esportiu del Pla d'Urgell, de la Diputació de Lleida i gràcies a l'ajuda d'un gran nombre de persones voluntàries del municipi.

L'entrega de premis ha anat a càrrec de la família de Xavier Gorgues, Melcior Claramunt com a president del Consell Esportiu del Pla d'Urgell, Dolors Pascual com a alcaldessa, Joan Culleré com a regidor d'esports i Aleix Calafell com a president del Club Ciclista.

 Les classificacions i els cronòmetres dels podis de cada categoria han estat les següents:

INDIVIDUAL MASCULÍ

1  Aleix Sellarés (Club Rayoteam) 1:03:33

2  Lluís Ropero Tàpia (independent) 1:03:53

3  Gerard Rodríguez (independent) 1:06:29

 

INDIVIDUAL FEMENÍ

1 Laia Nadal Baró (Club AA Xafatolls) 1:22:45

2 Violeta Sancho Gracia (Club CC Terres de Lleida) 1:25:04

3 Rosa Olivé Farré (Club TRI-4.40) 1:26:07

 

PARELLES MASCULÍ

1 Jordi Calafell i Albert Cabrera (independents) 01:03:17

2 Eugeni Sanfeliu Ibañez i Joan Amadeu Gili Noguera (C.A. Guineu i Bici

3.0) 1:26:21

3 Pau Cornudella Quer i Jordi Cornudella Quer (CCCP Juneda) 1:06:52

 

PARELLES MIXTE

1  Jackeline Gómez Mamian i Albert Alegre López (UEC Anoia Triatló - club excta. Montblanc) 01:09:58

2  Maria Ramos Gazquez i Jaume Tiscar Badia (Plabike) 1:10:51

3  Minerva Porté Martínez i Arnau Solé Vall (Club Oé Team) 1:12:22

 

PARELLES FEMENÍ

1 Sandra Borda Fortuny i Ester Sopena Montagut (AA Xafatolls) 01:18:21

2 Alba Creus i Aida Roselló  (Independent) 1:24:06

3 Clàudia Murall López i Àngels Carulla Argilés (Independent) 1:38:35

Galeria d'imatges

Les empreses interessades tenen temps per a presentar la seva oferta fins al 24 de desembre

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova ha obert el procés de licitació per a la contractació del servei de redacció del projecte bàsic, el projecte executiu i la direcció de l’obra que s’ha de dur a terme a l’escola Marinada. D’acord amb el conveni signat entre el consistori i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, es destinaran al voltant de 2.110.000 € a l’ampliació i adequació del centre amb l’objectiu de millorar el seu funcionament i l’accessibilitat i resoldre, així, les mancances actuals. Es preveu també enderrocar una part de l’escola, reformar el menjador i retirar l’edifici prefabricat existent.   

El contracte que es licita correspon a la redacció del projecte bàsic i del projecte executiu, amb un termini màxim per a desenvolupar aquests treballs de dos mesos cadascun. El concurs inclou també la direcció de l’obra, que en aquest cas dependrà  del termini d’execució de les obres. El pressupost de licitació és de 104.555 € (sense IVA). 

Les empreses que vulguin presentar les seves ofertes, tenen temps per a fer-ho fins al proper 24 de desembre de 2022. Es poden consultar els plecs i tota la documentació relacionada a través del Perfil del Contractant de l’Ajuntament de Vilanova o clicant en aquest enllaç.

Es convida tota la ciutadania a participar en un sopar de gala i en una sessió de música i ball per a rebre el 2023

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Queden només uns dies per acomiadar el 2022 i donar la benvinguda al nou any. Amb aquest motiu, l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig i la Comissió de Festes organitzen un sopar de gala i una gran festa per començar amb bon peu el 2023.

El Pavelló Municipal acollirà la trobada el pròxim 31 de desembre, la qual s'encetarà a partir de les 21 hores amb un menú pel públic adult que en què es pot escollir una crema de ceps, un suquet de peix i marisc, rodó de vedella amb bolets i patata trufada o pastís de Cap d'Any. Dins d'aquesta opció, es pot demanar de beguda aigua mineral, gotim blanc o bru de Castell del Remei o cava Conde Caralt brut nature.

A més, amb la voluntat de recollir totes les sensibilitats, des de l'organització s'ha elaborat un menú vegetarà en el que una graellada de verdures i tofu amb bolets i patata trufada substitueixen els productes carnis. En ambdós casos, també s'inclou cafè, xarrups de licor, el tradicional raïm de la sort i una bossa cotilló.

La canalla del poble també podrà participar en l'esdeveniment, amb un menú que inclou aperitiu, canalons gratinats, copa gelada, aigua mineral, lacasitos de la sort i, per celebrar l'arribada del nou any, una bossa cotilló. El preu del menú adult és de 69 euros, mentre que l'infantil és de 20 euros i, a partir de la mitjanit, començarà una sessió de música i ball amb barra lliure la qual té un cost de 5 euros.

La venda de tiquets pel sopar estarà disponible per les colles i la ciutadania vilanovina els pròxims 15 i 16 de desembre al web de l'Ajuntament o presencialment a les oficines municipals, de 9 a 13.30 hores. D'altra banda, les colles i la gent de fora del municipi podrà accedir a les entrades els dies 19 i 20 de desembre.

Els tiquets per participar en el ball estaran disponibles els dies 15, 16, 19 i 20 de desembre a les oficines del consistori, de 9 a 13.30 hores. També es poden comprar en línia a la pàgina web municipal, del dijous 16 fins al 31 de desembre a les 13.30 hores.

Galeria d'imatges

Es reclama l’erradicació del masclisme amb la lectura d’una manifest, un concert d’Itsasgorak i un conta-contes per a tota la família

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig se suma un any més a la commemoració del 25N, Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones. Durant el 26 de novembre, es va dur a terme una actuació musical a càrrec d’Itsasgorak, artista local, una sessió de contes per a tota la família i la lectura d’un manifest, per part de l’Associació de Dones Anjua, en el qual s’ha reclamat la fi de la violència de gènere.

Pel que fa al concert, la música va arribar a Cal Xai amb cançons de protesta, tot i que també té al seu repertori lletres que parlen del que portem i sentim a dins. A més, a partir de les 18.30 hores, es van organitzar diverses activitats obertes a totes les edats, com el conta-contes «Contactes amb el Cel».

Galeria d'imatges

La nostra localitat se suma a la campanya de recapte de fons de TV3, dedicada enguany a la salut cardiovascular

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La solidaritat torna a Vilanova de Bellpuig de la mà de l'edició d'enguany de la Marató de TV3, dedicada a la investigació i visibilitat de les malalties cardiovasculars. Amb aquest motiu, el nostre poble acollirà dues jornades amb l'objectiu de recaptar diners per a la iniciativa solidària i aprofundir en la conscienciació envers la importància de la salut cardíaca.

El primer acte programat serà l'1 de desembre una xerrada a càrrec de Mercè Bellmunt, infermera del Centre d'Atenció Primària (CAP) de Bellpuig, a la Llar de la Gent Gran a partir de les 19.30 hores. Durant la trobada, s’explicaran temes al voltant de les malalties cardiovasculars, la primera causa de mort als països desenvolupats. A Catalunya, una de cada quatre persones mor per problemes al cor o a les artèries.

La següent jornada es durà a terme el 3 de desembre al poliesportiu des de les 16 hores, a on s'organitzarà un taller a càrrec de GreenValley per preparar una actuació pel festival per a infants que es desenvoluparà a continuació. Les actuacions començaran a les 17 hores i es preveuen exhibicions de patinatge, gimnàstica rítmica i sardanes. Després, s'oferirà a totes les persones assistents coca i xocolata, a més d'una sessió de bingo.

La compra de tiquets es pot efectuar a Cal Clarissó i a l'Estanc per un preu de 6 euros.

Galeria d'imatges

Les ajudes econòmiques seran destinades a pacificar la travessera de la C-233 i l’entorn del carrer Pare Pacífic

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig és un dels pobles de les Terres de Ponent als quals el Servei Català de Trànsit de la Generalitat de Catalunya ha adjudicat una ajuda de 150.000 euros, una quantia que es destinarà a ampliar la vorera del carrer Pare Pacífic i a renovar la travessera de la carretera C-233 (carrers Major i Doctor Gassol).

Les intervencions plantejades la memòria tècnica de l'Ajuntament, redactada amb la participació del Consell Comarcal del Pla d'Urgell, inclouen una millora en l'accessibilitat als passos de vianants a la travessera de la carretera comarcal i la instal·lació de cartells que indiquen una velocitat màxima de 30 km/h. A més, s'enderrocarà el paviment de panot i es col·locarà una base de formigó que reduirà el pendent del carrer (el qual no superarà el 10% de desnivell). Les tasques conclouran amb la col·locació de nou paviment adaptat per persones amb problemes de visió.

D'altra banda, el consistori també actuarà sobre el carrer Pare Pacífic, una via de gran importància, ja que arriba a serveis principals de la població, com el consultori mèdic, la zona escolar, el pavelló esportiu i la residència de gent gran. En aquest cas, l'equip tècnic procedirà a l'abolició del doble sentit i aparcament per deixar un sentit únic i un únic costat d'aparcament. També s'ampliarà la vorera i es plantaran arbres, de dues espècies diferents, amb la voluntat de fer el carrer més agradable.

El poble acollirà un concert d’Itsasgorak i un conta-contes amb motiu del Dia Internacional per l’Eliminació de la Violència envers les Dones

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La cantautora local Itsasgorak oferirà a la ciutadania un concert el pròxim dissabte 26 de novembre per reivindicar la fi del masclisme. Aquesta proposta s'emmarca en el projecte Viladona i en el Dia Internacional per l'Eliminació de la Violència envers les Dones, una jornada que es commemora a tot el món per reclamar l'erradicació de la violència de gènere.

Amb això, l'artista vilanovina arriba a Cal Xai a partir de les 20 hores amb ganes de fer vibrar els cossos i les consciències amb la veu com a arma. El seu estil és la música reivindicativa i de protesta, tot i que també té al seu repertori lletres que parlen del que portem i sentim a dins.

A més, a partir de les 18.30 hores, s'organitzaran diversos actes gratuïts per a totes les edats, com el conta-contes «Contactes amb el Cel» amb una bossa de tela de regal per a les primeres persones que arribin.

Galeria d'imatges

Els treballs, que s’han iniciat aquesta setmana, són una aposta per l’estalvi i l’eficiència energètica

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquesta setmana s’han iniciat els treballs d’instal·lació de 50 plaques solars fotovoltaiques a la coberta del pavelló poliesportiu, amb una potència total de 20 kW nominals. Aquestes obres, que tindran una durada aproximada de deu dies, pretenen fomentar l’estalvi i l’eficiència energètica a través d’una infraestructura destinada a l’autoconsum que permetrà abastir d’energia elèctrica diferents edificis municipals: l’escola, la llar d’infants, el pavelló, el consultori mèdic, la llar de la gent gran, la residència Pare Pacífic i l’Ajuntament. Al mes de desembre es preveu instal·lar 50 plaques solars fotovoltaiques al recinte de la planta potabilitzadora d’aigua, amb una potència total de 20kW nominals. 

El projecte de les dues actuacions té un cost total de 55.260,70 euros (obra i honoraris tècnics) i es finançarà, en part, amb una subvenció de 27.630,34 euros atorgada per l’IDAE que cobrirà pràcticament la meitat de la despesa. La recerca de finançament extern ha permès al govern local realitzar diferents inversions entre les quals hi ha la instal·lació de plaques solars, que es considera un projecte llargament esperat i necessari, tenint en compte l’increment de preu de l’energia elèctrica. Es preveu que la despesa realitzada per l’Ajuntament per cobrir el cost d’aquesta inversió estigui amortitzada en una mitjana de dos anys.

Galeria d'imatges

Aquesta prestació, que podria superar els 700 euros, està contemplada per a persones valorades amb Grau II i III de dependència

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Les persones usuàries de la residència municipal de la gent gran “Pare Pacífic” poden sol·licitar la Prestació Econòmica Vinculada (PEVR), una ajuda econòmica que atorga la Generalitat de Catalunya i que està subjecta al grau de dependència i la capacitat econòmica de la persona beneficiària. És una prestació personal i periòdica destinada a persones valorades amb Grau II o III de dependència. L’objectiu és que sigui una prestació que ajudi a cobrir les despeses dels serveis residencials com ara el  Centre de Dia, el servei d’ajuda a domicili o el mateix centre residencial en aquelles situacions en les que no hi hagi disponibilitat del mateix servei a la xarxa pública.

Per a rebre aquesta prestació cal que la treballadora social de Serveis Socials d'atenció primària ho prescrigui en el Pla Individual d'Atenció. Aquest sol ser un tràmit que pot trigar una mica, però un cop concedida l’ajuda, té efectes retroactius, és a dir, es cobra des del dia que es va presentar la sol·licitud. Actualment la prestació pot arribar als 715,07 euros. Alguns exemples:

Grau I  (Persona poc depenent): Cost del servei de residència  1.384,88 € ( IVA inclòs)

Grau II  (Persona depenent): Cost de la residència 1.749,06 € - 715,07 € (PEVR) = 1.033,99 €  (IVA inclòs)

Grau III (Persona molt depenent): Cost de la residència 1.869,41 € - 715,07 € (PEVR) = 1.154,34 € (IVA inclòs)

Les persones que encara no hagin accedir a la valoració de la dependència han de presentar presencialment la sol·licitud emplenada i signada per la persona sol·licitant o representant legal, juntament amb la documentació corresponent i una declaració responsable a l’oficina de serveis socials de l’ajuntament. Des de la residència, la treballadora social es pot encarregar de fer aquest tràmit per tal que sigui més còmode per a la família.

Per a qualsevol dubte o aclariment podeu contactar amb la treballadora social de la residència, Yasmine, al telèfon 973 98 97 40  i  per WhatsApp al 621 229 196. Podeu consultar més informació sobre la Prestació Econòmica Vinculada (PEVR) en aquest enllaç.

La nostra població ha inaugurat una placa de record a més d’una cinquantena de persones que van morir al conflicte

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El cementiri ha acollit aquest dimarts un acte de record als 56 vilanovencs i vilanovenques que van perdre la vida a causa de la Guerra Civil (1936-1939) i a una persona que va morir al camp de concentració nazi de Gusen. Alguns dels cossos mai han pogut ser enterrats ja que les seves restes no han estat localitzades.

En el transcurs de la trobada, les autoritats han deixat al descobert una placa, obra de l’escultor local Josep Maria Florensa, amb els noms de les persones filles del nostre poble que van morir en el conflicte bèl·lic. L’espai de record s’ha pogut elaborar després de mesos de col·laboració entre l’Ajuntament i la ciutadania amb la voluntat de treballar per recuperar la memòria democràtica de Vilanova. Al llarg de l’acte, el grup Trio Elisis ha ofert a les persones assistents diverses peces d’acompanyament musical.

El reconeixement ha comptat amb la participació de desenes de persones i amb la representació institucional de l’alcaldessa, Dolors Pascual; del delegat territorial del Govern de la Generalitat de Catalunya, Bernat Solé, i de la diputada al Parlament de Catalunya, Mercè Carulla. D'altra banda, mitjans com Lleida Ràdio o el Pla d’Urgell TV s’han fet ressò d’aquesta jornada.

Podeu reviure l'acte al complet en aquest vídeo.

Galeria d'imatges

Se celebrarà un acte institucional de record a la cinquantena de persones assassinades durant la Guerra Civil al nostre municipi

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Durant la commemoració de la jornada de Tots Sants d’enguany, Vilanova de Bellpuig acollirà un homenatge a les 56 vilanovenques i vilanovencs que van morir a causa de la Guerra Civil (1936-1939) i d’un vilanoví que va morir al camp de concentració nazi de Gusen. Algunes d’aquestes persones mai han pogut ser enterrades ja que els seus cossos no han estat localitzats.

Amb això, el pròxim 1 de novembre a les 12 hores al cementiri des del consistori es convida amistats i familiars a assistir al reconeixement, durant el qual s’inaugurarà una placa de record, dissenyada per l'escultor local Josep Maria Florensa, que s’ha pogut elaborar després de mesos de col·laboració entre l'administració municipal i la ciutadania per a recuperar la memòria democràtica del nostre poble. L'acte comptarà amb l'acompanyament musical del grup Trio Elisis.

Arranjaments al cementiri

Amb motiu de l’homenatge, l’Ajuntament ha executat al cementiri municipal diverses intervencions de manteniment, neteja, pintura i enjardinament. Addicionalment, s’hi ha construït vint-i-quatre nous nínxols i dotze columbaris, un servei àmpliament demanat i el qual no disposàvem encara al nostre poble i què podeu visualitzar a les imatges adjuntes. 

Els noms de les víctimes homenatjades són els següents:

• Josep Ampurdanès Piera

• Antoni Argilés Inglés (Cal Camp)
• Artur Roberto Biel Pifarré
• Senén Brufau Martí (Cal Senén Del
Nano)
• Josep Calafell Pons (Cal Ton Del
Mateu)
• Xavier Carulla Solé (Ca La Farrereta)
• Pere Cases Penella (Cal Reguer)
• Constantí Cots Cots (Cal Mota)
• Joan Cots Florensa (Cal Barber El
Tono)
• Ramon Cots Reixachs (Cal Ruera)
• Venanci Culleré Pastó (Cal Sarral)
• Benet Domènech Fort (Cal Pomal)
• Josep Florensa Farré (Cal Nacha)
• Pere Florensa Farré (Cal Nacha)
• Silvestre Florensa Monné (Cal
Mestret)
• Josep Florensa Sauch (Ca La Genoveva)
• Ramon Florensa Sauch (Ca La Genoveva)
• Manuel Florensa Tudela (Cal Peles)
• Hermenegild Font Rius (Cal Cots)
• Josep Gassol Massot (Ca L’apotecari)
• Josep Grau Martí (Cal Grau)
• Francesc Guàrdia Guàrdia
(Ca La Santalinya)
• Francesc Ibáñez Reñé (Cal Pelat)
• Josep Lambert Piquer
• Manuel Macià Gassol (Cal Gassol)
• Josep Marti Farré (Cal Panxa)
• Antoni Martí Pubill (Cal Putill)
• Ignasi Mateu Galitó (Cal Pere El
Manresa)
• Ramon Miquel Sanfeliu (Cal Piera)
• Martí Miquel Visa (Cal Corretxes)
• Francesc Niubó Tudela (Cal Coc)
• Daniel Oriola Costafreda (Cal Marrec)
• Josep Pascual Amorós (Ca La Patxana)
• Emili Penella Sauch (Cal Xai)
• Ramon Penella Solsona (Cal Peret
Del Xai)
• Francisco Plaza Sales (Cal Bola)
• Jaume Pons Florensa (Ca La Paula)
• Josep Reñé Calafell (Cal Delfín)
• Marcel Rius Sellés
• Bonaventura Rulló Carulla (Cal
Carletes)
• Pere Rulló Solé (Cal Calsilla)
• Anselm Safont Llovera (Cal Safont)
• Jaume Salvia Cots (Cal Tono)
• Francesc Sanfeliu Ibós (Cal Perebós)
• Josep Sauch Penella (Ca La Bessoneta)
• Pompili Segalà Pascual (Ca La
Patxana)
• Joan Segura Cabestany (Cal Quico
El Rit)
• Ramon Serra Sales (Cal Xai)
• Josep Sol Ortiz (Ca L’amante)
• Antoni Torres Tudela (Cal Soldat)
• Ramon Tudela Llovera (Cal Tripa)
• Ramon Tudela Tudela (Cal Salvador
El Serra)
• Pere Valls Martí (Ca La Morena)
• Ricard Visa Pobes (Ca La Concha)
• Salvador Visa Pobes (Ca La Concha)
• Mare Carlota De La Visitación
(Convent)

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

El servei de compra de tiquets per participar en el sopar està disponible en línia fins al 27 d'octubre

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha posat a la venda les entrades per gaudir de les propostes de la Castanyada d'enguany. La proposta que el consistori posa sobre la taula comptarà amb un taller de danses urbanes, una exhibició de ball, un sopar amb opció vegetariana i la tradicional sessió de ball amb Paris La Nuit.

La jornada tindrà lloc a Cal Xai i s'encetarà a les 19 hores, amb una trobada en la qual la canalla a partir de nou anys tindrà l'oportunitat d'iniciar-se en el món de les danses urbanes condutït per la companyia «Brodas bros», grup que ha actuat a escenaris de tot el món i ha conseguit aplegar de públic a milers de persones. Per a participar en aquest taller cal adreçar un correu electrònic a viladonaprojecte@gmail.com.

A continuació, Núria Argilés Macià i Sabino Barbieri realitzaran una exhibició dansaire presentant la peça AKMÉ. Posteriorment, tota la ciutadania podrà participar en el sopar popular amb castanyes i moscatell que se celebrarà al pavelló, amb diverses opcions de menú dirigides tant al públic adult com a la infantesa, amb opció vegetariana. La compra dels tiquets per a assistir a l'àpat es pot tramitar presencialment els pròxims dies 26 i 27 d'octubre a les oficines municipals ( de 9 a 13:30 hores) o a través d'aquest enllaç, fins al dia 27 a les 13:30 hores.

A la nit, el grup Paris La Nuit oferirà una actuació i, després de les 23:30 hores, es donarà pas als espectacles musicals d'Her Majesty i de DJ Comando Merluza. Des del consistori, es recorda assistir a aquesta proposta amb disfressa, ja que al final de l'acte es premiarà a les tres millors disfresses de la festa.

Aquesta proposta es duu a terme amb la col·laboració de l'Ajuntament, Viladona, la Guineu Jove, la Diputació de Lleida i la Generalitat de Catalunya.

Galeria d'imatges

La clausura ha arribat amb una conferència sobre la història de l’atletisme a les terres de ponent

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

presentació del llibre «Els cossos de la cordera»L'exposició sobre la història esportiva del nostre poble ha conclòs aplegant una gran participació, per part de la canalla i del públic adult del municipi. Aquesta proposta s'ha celebrat gràcies al treball de l'antropòloga Marta Rallo i del fotògraf Albert Font, que s'han encarregat de recollir els testimonis de la ciutadania i d'elaborar la proposta gràfica i divulgativa.

Resultats exposats en l'exposició

Després de mesos de col·laboració amb la ciutadania, la mostra ha exposat conclusions com que la U.E Vilanovenca va ser el primer equip de la comarca en formar-se l'any 1915 o que el nostre poble és l'única localitat de la comarca que va ser arribar cops a les finals d'etapa de la volta ciclista de Catalunya.

A més, les piscines de Vilanova van ser les primeres de la província en construir-se l'any 1957; la Penya Blaugrana de Vilanova es va inaugurar el 1963 i va ser la primera de la província o que, el 1976, el millor jugador d'escacs del món en aquell moment, Anatoli Karpov, va fer una simultània contra els 25 millors jugadors de Catalunya, només va perdre contra tres, un d'ells un vilanoví.

D'altra banda, els anys 1989, 1990 i 1991 es van celebrar al poble tres tornejos internacionals de tenis-taula, a on competien els vuit millors jugadors del món, mentre que Vilanova també va participar en els Jocs Olímpics de Barcelona '92, ballant sardanes a la cerimònia d'inauguració.

Cloenda de la mostra

Finalment, la clausura de l’exposició va anar a càrrec de Jaume Suau, president del Centre de Recerques del Pla d'Urgell Mascançà, qui va oferir al públic la presentació del llibre «Els cossos de la cordera».

Amb l'exposició, emmarcada en les Jornades de Patrimoni Europeu, s'han remarcat els extensos antecedents esportius de Vilanova de Bellpuig i, des de l'Ajuntament, s'anima a seguir aquest exemple i continuar impulsant la història esportiva del nostre municipi.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Es realitzarà una exposició sobre els antecedents esportius de Vilanova, fruit de la col·laboració amb la ciutadania

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig acollirà una mostra dedicada a la història esportiva del nostre municipi, emmarcada en les Jornades del Patrimoni Europeu. Sota el títol «Història de l’esport a Vilanova els segles XX i XXI», aquesta iniciativa cultural pretén recuperar la memòria històrica mitjançant un projecte obert i participatiu.

L’Ajuntament i la comissió de l’Arxiu Històric s’han encarregat d’organitzar aquesta proposta, després de mesos de tasques de recerca, amb la participació del veïnat. La mostra s’instal·larà al recinte de Cal Xai el pròxim 12 d’octubre i també es podrà visitar els dies 15 i 16 d’aquest mes. Durant les jornades del 12 i 15, les portes estaran obertes d’11 a 13:30 hores i de 17 a 20 hores, mentre que el dia 16, l’exposició tancarà a les 19 hores. Durant aquesta darrera jornada, a les 12 hores, es preveu la celebració de la conferència «Tradició i cultura dels cossos de la cordera: l’atletisme en blanc i negre». Per altra banda, els dies 12 i 15 es preveu una sessió de visita guiada a les 17:30 hores dirigida a infants fins a dotze anys.

L’organització també posa a disposició del públic visites guiades de 45 minuts per a grups reduïts de 15 persones; per participar-hi, cal que cada assistent ompli aquest formulari. Aquesta proposta és finançada per l’Ajuntament, la Diputació de Lleida, la Generalitat de Catalunya i els Fons Next Generation.

Tots els detalls de l’exposició es poden consultar al document adjunt.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Les sessions s’ofereixen cada diumenge amb servei de bar i un preu de 5 euros per persona

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig reprèn la temporada de ball, una tradició que va començar l'any 1994 amb una sessió per celebrar la Castanyada amb l'acompanyament de les orquestres Fantàstica i Puzle. Des d'aleshores, aquesta activitat s'ha mantingut al Poliesportiu Municipal cada vespre dels diumenges, excepte els mesos d'estiu i durant l'època de la pandèmia, quan l'activitat es va cancel·lar.

La primera de les trobades d'aquest curs està prevista pel pròxim 9 d'octubre, a càrrec del grup Caribe. La següent se celebrarà el dia 16, amb música d'Atlantic's, mentre que les bandes Panamà i París la Nuit seran les encarregades de conduir les sessions del dia 23 i 30, respectivament. El dilluns 31 d'octubre, París la Nuit oferirà al públic una programació especial de ball amb motiu de la Castanyada.

El recinte a on es realitza l'activitat, el Poliesportiu Municipal, compta amb servei de bar, mentre que l'horari de ball és de 19 a 22 hores amb un preu per persona és de cinc euros. L'Ajuntament també ofereix la possibilitat de sopar per dos euros més, una opció que s'ha de reservar omplint aquest formulari.

La reserva del sopar s'ha de realitzar abans de les dotze de la nit del divendres previ al ball. També es pot reservar trucant al consistori (97 332 40 00), de dilluns a divendres i de 9:30 a 13:30 hores.

Galeria d'imatges

Durant la trobada, s’ha ballat la tradicional sardana de germanor, amb un tast de productes de proximitat.

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El nostre municipi ha celebrat aquest diumenge la trenta-cinquena edició de l'Aplec de la Sardana amb un programa d'activitats dirigit a totes les edats. La trobada ha comptat amb jocs per a infants i una exhibició de la Cobla Jovenívola d'Agramunt. L'Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig, entitat organitzadora de l'esdeveniment, també ha organitzat un concurs de dibuix per a la canalla.

 Durant la mostra les colles sardanistes locals han celebrat una demostració dansaire, un galop esbojarrat i s’ha inaugurat una exposició fotogràfica amb motiu del 30è aniversari de les Olimpíades de Barcelona 1992, la qual s’ha complementat amb un homenatge als sardanistes vilanovins que van participar en la cerimònia d'inauguració dels Jocs Olímpics.

 Durant l’encontre, les persones assistents han tingut a la seva disposició un servei de bar, entrepans, xocolata desfeta, coca i entrepans. Com a cloenda, s’ha ballat  la tradicional sardana de germanor i s’ha acomiadat l'aplec amb un sorbet de crema catalana i sucs, productes de proximitat.

Galeria d'imatges

La Brigada Municipal ha senyalitzat un recorregut perquè els nens i nenes de l'escola es traslladin al nou espai de menjador

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

En el marc de la Setmana de la Mobilitat Sostenible, l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha habilitat un espai segur a la via pública perquè l'alumnat de l'escola es traslladi a les instal·lacions del menjador provisional. Al llarg de la setmana passada, el govern municipal ha organitzat diverses trobades amb les famílies del centre amb la finalitat d'exposar aquesta iniciativa.

L'equipament temporal es troba a tocar de l’escola i es preveu que estigui operatiu fins que finalitzin les obres de millora del centre escolar. El consistori ha preparat aquest menjador amb la idea d'acollir còmodament la mitjana de quaranta alumnes que habitualment fan ús d'aquest servei, ja que la nova àrea té capacitat per a prop de setanta persones.

Galeria d'imatges

L’escola i la llar d’infants engeguen l’any acadèmic amb nous projectes per endavant

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El curs acadèmic va encetar el passat 5 de setembre a tota Catalunya, una setmana abans del que és habitual, amb més de cent quaranta infants matriculats al centre escolar del nostre poble.

Enguany, l'alumnat tindrà a la seva disposició un espai de menjador provisional, a tocar del centre escolar, fins que finalitzin les obres d'ampliació de l'escola. L'Ajuntament ha preparat aquesta zona durant el mes d'agost amb la voluntat d'acollir la mitjana de quaranta alumnes que habitualment fan ús d'aquest servei, ja que la nova àrea té capacitat per a prop de setanta persones. Com a novetat aquest any, el servei de menjador el gestiona directament l'Associació de Famílies d'Alumnes (AFA).

Per altra banda, els 11 infants que han començat el curs a l'escoleta ja s'ha adaptat a la dinàmica educativa i han encetat les classes amb els següents projectes: el laboratori del mar, un espai amb diferents propostes de joc i desenvolupament de la creativitat; el laboratori de pesos, pensat perquè la quitxalla experimenti de diverses experiències sensorials i l'espai motriu, una proposta de desenvolupament de la motricitat.

La llar d’infants, amb una pedagogia que va ser exemple durant unes jornades docents celebrades a París a finals d’agost, engega el curs amb tres educadores i tres alumnes de pràctiques que permeten treballar amb dues persones adultes per aula.

Galeria d'imatges

El poble ret homenatge a l’11 de Setembre amb una actuació musical, un ball de sardanes i la lectura d'un manifest sobiranista

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La nostra vila es va sumar als actes en honor a la Diada Nacional de Catalunya que es van realitzar a tot el país durant diumenge. La commemoració recorda els fets succeïts a Barcelona l'11 de setembre de 1714 quan, durant la guerra de Successió, les últimes dropes defensores del pretendent al tron de la casa d'Àustria - el qual respectava un model de govern descentralitzat - van caure en poder de l'exèrcit borbònic.

Amb motiu d'aquesta efemèride, l'Ajuntament va animar a vilanovines i vilanovins a guarnir els seus balcons amb els colors de la senyera i va organitzar una trobada acompanyada per les melodies del duet format per Mireia Vives i Borja Penalba, que van interpretar peces de l'àlbum «Cançons de fer camí». La ciutadania assistent a l'acte també va tenir l'oportunitat de participar en el tradicional ball de sardanes.

Per altra banda, amb la col·laboració de l'Assemblea Nacional de Catalunya de Vilanova de Bellpuig, també es va llegir un manifest en el qual es va reclamar la independència de Catalunya i es va incidir en la «força de la gent» com a motor d'aquest canvi.

Galeria d'imatges

El nostre municipi ha acollit activitats infantils, actes culturals, espectacles i concerts per a tots els públics

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova va celebrar de l'1 al 5 de setembre la Festa Major amb un recull de propostes culturals, lúdiques i esportives dirigides a l'entreteniment i el gaudi de tota la ciutadania. Els actes van començar el primer dia de setembre amb l'exposició de puntura de l'Associació de Dones Anjua i un partit entre la UE Vilanovenca i l'Arbeca CFA.

Durant aquestes darreres jornades, la nostra vila ha sigut escenari d'actes com les tradicionals cercaviles, balls de sardanes, una àrea de parc aquàtic per a infants, un enfrontament esportiu entre el Club de Bitlles i el jovent participant en la iniciativa «Jova» o espectacles humorístics i musicals. Per altra banda, tothom va tenir l'oportunitat d'assistir a les trobades futbolístiques dels equips benjamins i femení de la UE Vilanovenca, a un vermut a les Piscines, al 41è Concurs de Sardanes amb la Bellpuig Cobla o a un sopar popular organitzat per la «Guineu Jove».

La recta final de la festa gran va estar protagonitzada per activitats infantils com un taller de bombolles i la representació d'obres teatrals, tant per a nens i nenes com per a un públic més adult, i una mostra piromusical amb «Rojos de Junda» que va acomiadar l'edició d'enguany de la Festa Major.

Addicionalment, amb la voluntat de conèixer de primera mà l’opinió de la ciutadania sobre la programació de la celebració d’enguany, l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha habilitat una enquesta a la qual podeu accedir mitjançant aquest enllaç.

Galeria d'imatges

L’escoleta del nostre municipi va ser exposada com a model a seguir davant de prop de quatre-centes persones dedicades a l’ensenyament infantil

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La llar d’infants de Vilanova de Bellpuig va ser exposada com a exemplar a les jornades de formació «L’Art et l’expérimentation dans la petite enfance» celebrades el 29 d’agost a la comuna de Courbevoie, a tocar de la capital francesa. La ponent va ser Irene Fernández, fundadora del projecte Createctura, una iniciativa en la qual participa la directora de l’escoleta de Vilanova, Bet Soldevila.

A la jornada formativa hi ha assistit aproximadament quatre-cents docents de llars infantils de París i rodalia. En aquest marc, l’escoleta de Vilanova va ser presentada com a referent pedagògic per als centres que atenen la primera infància, posant com a exemple algunes de les iniciatives de joc del centre escolar vilanoví com el «Laboratori de bestioles».

 Els laboratoris de joc formen part de la metodologia del centre d’infants de Vilanova, a on el professorat desenvolupa espais pedagògics dissenyats amb l’objectiu de crear un univers lúdic d'aprenentatge a partir de l'experimentació, el joc, la creativitat, l'art i la ciència.

Amb la llar d’infants de la nostra població com a model a la trobada pedagògica de París, Vilanova de Bellpuig es consolida com a una localitat sense fronteres referent en l’aposta per la millora de la qualitat del sistema pedagògic i la innovació.

Galeria d'imatges

La colla Sol Ixent va assistir a la trobada, celebrada del 26 al 28 d’agost a Elvas (Portugal)

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Aplec Internacional de Cultura Catalana va comptar amb representació del nostre municipi, de la mà de la Colla Sardanista Sol Ixent.  La mostra es va celebrar els 26, 27 i 28 d’agost a la localitat portuguesa d’Elvas, nucli urbà a tocar de l’extremenya ciutat de Badajoz, i va rebre la visita de més de trenta-quatre grups de diverses disciplines enfocades a la difusió de la cultura tradicional catalana.

Sol Ixent va ser l’encarregada de representar a la província de Lleida en la mostra, ja que ADIFOLK, entitat encarregada de l’organització de l’esdeveniment, va convidar a quatre grups que representessin la realitat sardanista de cada província catalana. Amb només una interrupció l’any 2020 a causa de la pandèmia, des del 1988 l’entitat ADIFOLK porta les tradicions del nostre país a diverses ciutats europees (i una edició a Washington l’any 2018).

Per a la colla vilanovina ha estat la setzena vegada que ha participat a l'Aplec. Aquest any però, l'objectiu principal era portar a l'Aplec i fer partíceps a les noves generacions: la colla Noves Branques, formada per dansaires de dotze a setze anys.

A la trobada hi va assistir la regidora Magda Gorgues en representació del govern municipal i la consellera d’Acció Exterior de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina.

La propera cita de l'agrupació és el concurs de Colles Sardanistes, el dissabte 3 de setembre, i les exhibions previstes en motiu de la Festa Major de la nostra població.

Galeria d'imatges

La proposta s’emmarca en la programació anual del projecte Viladona

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El grup Soon Circus, integrat pel suec Nilas Kronlid i pel català Manel Rosés, va arribar el passat dissabte a la vila per a oferir l’espectacle «Gregaris», una mostra acrobàtica i humorística que feia transitar constantment els protagonistes entre la col·laboració i el conflicte jugant amb els rols esportius del gregari i del líder.

L’espectacle forma part de la programació d’enguany de «Viladona», un projecte cultural i artístic encarat a portar al nostre municipi un recull de propostes per a tots els gustos. Podeu consultar-ne l’agenda d’actes en aquest enllaç.

Galeria d'imatges

Grans i joves esportistes d’arreu es van aplegar a la competició el passat 20 d’agost

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L'onzena convocatòria del Triatló organitzada pel Club Atlètic La Guineu es va celebrar el passat dissabte dia 20. La prova va començar a les sis de la tarda a la zona de les piscines municipals i va consistir a recórrer cent cinquanta metres nedant, sis quilòmetres en bicicleta i dos quilòmetres i mig corrent.

Infants i joves també van tenir l'oportunitat de participar en la prova amb les modalitats júnior, dividides en dues categories: participants que han nascut entre 2010 i 2007 i, per altra banda, joves esportistes que han nascut entre 2011 i 2016. El primer grup va nedar dues piscines, pedalar sis quilòmetres i córrer dos i mig mentre que el segon grup va nedar una piscina, muntar en bicicleta per la Rambla en bicicleta i córrer al Camp de Futbol.

Mari Sanfeliu es va emportar la victòria en categoria femenina, mentre que Aleix Calafell va aconseguir la primera posició en la categoria masculina. Un cop conclosa la competició, l'Ajuntament va organitzar una fideuada, amb beguda i gelat, oberta a tota la ciutadania.

Galeria d'imatges

L'entrada per gaudir de la guardonada cinta és gratuïta i oberta a tota la ciutadania

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El pròxim dimecres dia 24 d’agost, la pista de tennis serà escenari de la projecció d’«Alcarràs», peça cinematogràfica dirigida per Carla Simó i premiada amb l’Os d’Or a l’edició d’enguany del Festival Internacional de Cinema de Berlín.

La trama gira al voltant de la família Solé la qual, després de conrear les mateixes terres durant tres generacions, la instal·lació d’un camp de panells fotovoltaics amenaça les seves activitats agrícoles. L’argument transcorre durant els dos darrers mesos d’estiu en els quals la família es prepara per abandonar per sempre els seus terrenys.

La projecció començarà a les 21 h, l’assistència és de franc i l’organitza l’Ajuntament amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i de la Generalitat de Catalunya.

Galeria d'imatges

De l’1 al 5 de setembre, el nostre poble acollirà activitats infantils, actes culturals, espectacles i concerts

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova ja escalfa motors per celebrar la Festa Major de 2022. Des de dijous 1 de setembre fins dilluns dia 5, el municipi ha programat activitats lúdiques, esportives, culturals i musicals dirigides al gaudi i de tota la ciutadania.

El seguit d’actes de la festa grossa encetarà dijous amb la inauguració de l’exposició de pintura organitzada per l’Associació de Dones Anjua i la disputa d’un partit de futbol entre la UE Vilanovenca i l’Arbeca CFA. A la nit, l’espectacle «Suma» de Sound de Secà pujarà a l’escenari per oferir al públic una mostra de música, dansa i percussió.

El matí de divendres començarà amb una xocolatada popular a la plaça l’Anjua, la celebració del primer seguici popular i cercavila amb la colla gegantera «La Guineu» i un ball de sardanes amb la Cobla Jovenívola d’Agramunt. Des de les 15:30 h, les nenes i els nens del poble podran gaudir d’una àrea de parc aquàtic al Poliesportiu mentre que, des de les 18:30 h, es preveu que a la Rambla se celebri una tirada popular de bitlles i un enfrontament entre el Club de Bitlles i el jovent participant a Jova. Al capvespre, l’Ajuntament ha organitzat un ball dirigit per l’Orquestra Slalom, un espectacle humorístic a càrrec de Guillem Albà i la Marabunta i una sessió de música i ball al pati de les escoles fins ben entrada la matinada.

Durant la jornada del 3 de setembre, la ciutadania tindrà l’oportunitat d’assistir a trobades futbolístiques dels equips benjamins i femení de l’UE Vilanovenca, a un vermut a les Piscines, al 41è Concurs de Sardanes amb la Bellpuig Cobla i un capvespre de música i ball, que deixarà pas a un sopar popular organitzat per la «Guineu Jove». Després de l’àpat, la Xaranga Bsumeta donarà el tret de sortida al correbars i, a partir de les 00:30 h, començarà la música de «Hey Pachucos» i DJ Osorio.

La recta final de la festa grossa estarà protagonitzada diumenge per activitats per a infants com un taller de bombolles i l’actuació «Bye Bye Confetti», obra de la Baldufa Teatre. Per altra banda, el consistori també ha programat una scape room, un vermut popular amenitzat pel grup «Kasonronda» i ball i música a partir de les 20:30 h.

El darrer dia de la Festa Major comptarà amb la representació de l’obra de teatre «Les coses excepcionals» al Poliesportiu i un piromusical amb «Rojos de Junda» que acomiadarà l’edició d’enguany de la celebració.  

Podeu consultar tots els detalls de la programació al document adjunt.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

L’equipament s’ha ampliat i reformat per poder formar part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha obert un procés de selecció per cobrir una plaça de tècnic/a auxiliar de biblioteca. L’objectiu és poder oferir un millor servei a la ciutadania en un equipament que, en els darrers mesos, s’ha reformat per ampliar-ne l’espai i complir amb els requisits necessaris per a formar part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya. Això permetria ampliar gratuïtament el fons bibliogràfic de manera periòdica i accedir a tots els serveis que ofereix aquesta xarxa pública de biblioteques, entre els quals hi ha activitats culturals i formatives destinades a la ciutadania. La incorporació d’un/a tècnic/a auxiliar ha de servir també per oferir un servei de qualitat a les persones usuàries, que ara disposaran d’un espai infantil i un de juvenil, el taulell de préstec, ordinadors, taules de treball i una zona de lectura.

Procés selectiu

El procés de selecció es farà mitjançant el sistema de concurs oposició lliure i inclourà la creació d’una borsa de treball per a cobrir futures vacants, substitucions o altres necessitats puntuals. La persona seleccionada treballarà 25 hores setmanals i haurà de realitzar funcions pròpies del lloc de treball com, entre d’altres, la gestió de l’equipament, l’atenció a les persones usuàries, la classificació dels documents i totes les tasques vinculades al servei de préstec. Tot i així, està previst poder ampliar aquest contracte a jornada complerta per incloure tasques de dinamització cultural.

Pel que fa als requisits per optar a aquest lloc de treball, és necessari tenir la nacionalitat espanyola o la d’altres estats als quals es pugui aplicar la lliure circulació de les persones treballadores; haver complert 18 anys i no superar l’edat establerta per a la jubilació forçosa; i tenir la possibilitat d’incorporar-se de manera immediata. Les persones aspirants han de tenir una titulació de cicle formatiu de grau mitjà, batxillerat o equivalent i disposar, com a mínim, del nivell C1 de coneixement de la llengua catalana. En cas de no disposar de certificat, caldrà efectuar una prova prèvia d’aptitud.

Les sol·licituds s’hauran de presentar mitjançant una instància de manera presencial al Registre General de l’Ajuntament o a través de la Seu electrònica. El termini de presentació és de 20 dies hàbils a partir de la publicació de la convocatòria.

Podeu consultar les bases del procés selectiu en aquest enllaç.

Un total de 24 nois i noies han participat en aquesta iniciativa que ha tingut una durada de tres setmanes durant els mesos de juliol i agost

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquest estiu, i per primer cop a Vilanova, s’ha dut a terme «Estiu a JoVa», un camp de treball per a joves que cursen l’ESO. La iniciativa ha tingut una durada de tres setmanes, dues de les quals s’han desenvolupat al mes de juliol i la tercera durant la primera setmana d’agost. Des de l’Ajuntament consideren que aquest camp de treball ha estat un èxit perquè hi ha participat un total de 24 joves del poble al llarg de les tres setmanes, molts dels quals hi han assistit més d’una setmana. 

Durant aquests dies han marcat una ruta per anar fins a Bellpuig, han passejat avis i àvies de la residència, han desbrossat una zona del canal, han pintat una tanca del pati de les escoles, han plantat flors, han après com es cuiden els cavalls, han posat xarxes a les porteries del pati de les escoles i fins i tot han après a jugar a billar i a bitlles amb l’ajuda de membres de la Llar de la Gent Gran i de l’Associació de bitlles. 

La finalitat d’Estiu a JoVa és que el jovent es faci seu el poble, que l’estimi i apreciï i també que hi hagi una interrelació d’aquests joves amb altres col·lectius del poble. Finalment, i com a recompensa per tota la feina feta han anat al Salting de Torrefarera. 

El consistori es mostra orgullós del jovent del poble i espera poder tornar a repetir aquesta experiència l’estiu vinent.

Galeria d'imatges

El consistori proposa un preu simbòlic per fer ús de les pistes recentment renovades i enceta el torneig de pàdel

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’accés a les pistes de pàdel és 1 € per persona i hora fins a finals d’agost entre les 18 i les 20 h. La promoció, vigent des de principis de juliol, té el propòsit d’estimular i facilitar la pràctica d’aquest esport i, a més, posa a disposició la ciutadania vilanovina quatre pales al bar de les piscines, en cas que algú no en disposi.

En aquesta línia de foment del pàdel, i amb el torneig d’enguany a l’horitzó, l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha desenvolupat tasques de millora de la moqueta de la pista de pàdel i, aquest passat mes de juliol, la renovació de la xarxa.

 Torneig de pàdel 2022

 La vila acull un any més el tradicional torneig de pàdel que, per segona edició consecutiva, compta amb la categoria sub16, en la qual s'agrupen nenes i nens d'entre 14 i 15 anys.

 Els enfrontaments d'aquesta secció van començar el 15 de juliol i s'allargaran fins al pròxim 15 d'agost, mentre que les trobades de les categories femenina i masculina es disputaran durant l'agost i finalitzaran els dies 30 i 31 d'aquest mes.

Galeria d'imatges

Es calcula que cada dia unes dues-centes persones necessiten transfusions sanguínies als hospitals catalans

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Tenint en compte que les reserves sanitàries es troben per sota del seu nivell habitual, el Banc de Teixits i la Generalitat de Catalunya organitzen una nova campanya de donació de sang. El nostre municipi acollirà una jornada de donacions el dijous 21, de 19 a 22 h, a la sala de plens de la Casa de la Vila.

Els motius més freqüents pels quals una pacient pot necessitar transfusions són complicacions derivades de càncers, hemorràgies intestinals, insuficiències cardíaques, fractures o malalties de la sang.

Ara mateix, els hospitals estan utilitzant més sang respecte a l’any passat i, tot i que l’activitat quirúrgica s’ha normalitzat, encara s’estan recuperant operacions ajornades per la pandèmia. Cada dia prop de dues-centes persones necessiten transfusions sanguínies a Catalunya, segons el Banc de Sang i de Teixits.

 

Com donar sang?

Per ser donant cal que tinguis entre 18 i 70 anys, pesis més de 50 quilos i no estiguis embarassada. Per altra banda, les autoritats sanitàries aclareixen que també pots donar sang encara que hagis patit hepatitis abans dels dotze anys, prenguis medicaments o tinguis el colesterol elevat. Tampoc cal que estiguis en dejú per fer una donació sanguínia.

 Podeu reservar cita en aquest enllaç o trucant al telèfon  93 557 35 66.

Galeria d'imatges

El jovent nascut entre 2006 i 2009 podrà participar durant aquest mes en la iniciativa, organitzada pel consistori a través de la cooperativa Quàlia

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Les activitats de la primera setmana del projecte Joves i Valors «JoVa», obertes a totes aquelles persones que estan cursant – o han cursat aquest any – l'Educació Secundària Obligatòria (ESO), comencen avui, 11 de juliol, i duraran fins divendres. La segona convocatòria del programa es durà a terme del 18 al 22 de juliol.

Una quinzena de joves s'han inscrit a les jornades, que consistiran en tasques com posar cartells als arbres del poble, marcar rutes pels camins de Vilanova, netejar zones de la Tercera séquia del canal d'Urgell, mantenir l'adequació dels espais municipals o trobades amb la gent gran del nostre municipi. L'objectiu del programa és fomentar l'estima del jovent cap al poble i crear vincles amb altres col·lectius del municipi.

L'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig va organitzar un col·loqui informatiu el passat 31 de maig per a fer conèixer a les famílies del municipi els detalls del voluntariat Joves i Valors (JoVa). Amb el propòsit de fer màxima difusió de l'activitat, el consistori es va posar en contacte mitjançant correu postal amb totes les famílies vilanovenques, a qui també es va fer arribar una enquesta per recollir quines dates serien les millors per a emplaçar el programa JoVe i per celebrar una reunió amb Quàlia, cooperativa de lleure que desenvoluparà el projecte.

La vila es capbussarà el pròxim 10 de juliol per celebrar el «Mulla't», una jornada solidària per la visibilitat de les persones que pateixen aquesta malaltia

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Enguany, les piscines municipals seran el punt de trobada de Mulla't per l'Esclerosi Múltiple el pròxim diumenge, una jornada solidària organitzada per la Fundació per l'Esclerosi des de 1994. La meta amb la qual va néixer la iniciativa és sensibilitzar a la societat de la gravetat d'aquesta malaltia autoimmunitària i reivindicar la visibilitat les persones la pateixen i recaptar recursos per millorar la seva situació.

El salt col·lectiu a l'aigua es farà a les 19 h, la ciutadania es podrà apropar a la zona de les piscines d'11:30 a 20:30 h per visitar l'àrea de venda de productes i una guardiola de donatius, dirigits a millorar la qualitat de vida del prop de 55.000 persones que pateixen esclerosi múltiple a l'Estat espanyol.

 

Què és l'esclerosi múltiple?

L'esclerosi múltiple és una malaltia del sistema nerviós central a la qual el mateix sistema immunitari del cos ataca la coberta protectora de les cèl·lules nervioses del cervell, el nervi òptic i la medul·la espinal.

Els símptomes d'aquesta patologia varien segons la magnitud de la lesió als nervis. Algunes persones poden arribar a perdre la capacitat de caminar, mentre que altres poden experimentar llargs períodes de remissió sense que apareguin símptomes nous, tot i que poden presentar-se en qualsevol moment.

L'esclerosi múltiple no té cura. Així i tot, existeixen tractaments per a controlar els símptomes i evitar que es faci greu.

Cada any, es diagnostiquen a Espanya prop de 2.000 casos nous d'esclerosi múltiple, segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN).

Galeria d'imatges

La revetlla i la celebració de la Festa Major Petita de Sant Pere porten a la vila música, ball i propostes per a tota la ciutadania

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig va celebrar el passat 23 de juny els actes de celebració del solstici d’estiu a la nit més curta de l’any. La revetlla de Sant Joan va començar amb la tradicional arribada de la Flama del Canigó, un acte que va donar pas a la celebració d’un sopar popular en el que tothom va poder gaudir d’un menú  que va comptar amb la possibilitat d’una opció d’àpats vegetarians.

El grup gironí ‘Les Anxovetes’ va ser l’encarregat de començar a escalfar motors, pujant a l’escenari per a oferir al públic una cantada d’havaneres guarnida amb les simfonies de la guitarra i el contrabaix. Durant el concert, es va poder brindar amb una copa de cava acompanyada d’un tast de coca de Sant Joan.

Només uns dies després, el 29 de juny, la celebració va tornar a engalanar els carrers i les places vilanovenques amb la Festa Major Petita de Sant Pere. A partir del vespre, el Magatzem Municipal de Cal Xai va obrir les seves portes per inaugurar l’exposició creativa de mobles restaurats, organitzada per l’Associació de Dones. Al mateix temps, l’Ajuntament va acollir l’acte institucional de benvinguda als nadons nascuts a la vila durant aquest any.

Els matrimonis més grans de Vilanova de Bellpuig també van rebre un homenatge a l’església de Sant Pere Apòstol, amb una ofrena floral a la Mare de Déu del Lliri i una missa cantada per la Coral Verge del Lliri. Seguidament, l’acte es va traslladar al Poliesportiu per a confluir amb la resta del poble en una sessió de música i ball conduïda per l’Orquestra Mediterrània, amb servei de barra i sopar per a tothom. Les famílies amb filles i fills menuts van poder participar en un taller creatiu i en un altre de ioga durant la tarda.

La cloenda de la jornada de Sant Pere va anar a càrrec del projecte ‘Transmissions Dansa’, que va oferir davant el públic una dinàmica i participativa conferència ballada sobre art musical urbà.

Galeria d'imatges

S’inicia el procés de licitació de les obres que ha de permetre oferir el servei en un edifici independent al de l’escola Marinada

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova ha publicat la licitació del projecte bàsic i executiu de construcció de la nova llar d’infants municipal. Es preveu que les obres puguin començar aquest estiu. El nou edifici estarà ubicat dins del pati del recinte escolar però serà independent de la resta de l’escola Marinada, amb accés pel carrer La Plana tant per als vianants com per als vehicles. El nou equipament tindrà una superfície construïda de 238 m² distribuïts en una sola planta, amb una zona de porxo cobert que donarà accés al pati. 

A la resta de la parcel·la es projecta  un pati d’esbarjo per a ús exclusiu dels infants usuaris de la llar. Aquest pati comptarà amb diferents elements de joc  i servirà com a zona de lleure. 

El preu inicial de licitació és de 399.264 euros (IVA inclòs) i el termini d’execució de les obres és de 10 mesos. Les empreses interessades en presentar les seves ofertes poden fer-ho fins al pròxim dia 7 de juliol. Trobaran més informació sobre la licitació al Perfil del Contractant de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig. 

Recordem que el trasllat del servei de llar d’infants és necessari per poder desenvolupar el projecte d’ampliació i reforma de l’escola Marinada. El govern de la Generalitat de Catalunya invertirà prop de dos milions d’euros en la millora del centre educatiu però, per a fer-ho, és necessari alliberar les dues aules més velles, l’ús de les quals va cedir en el seu moment el Departament d’Educació a l’Ajuntament per ubicar-hi la llar d’infants municipal. Un cop s’hagi construït el nou equipament, els espais que actualment ocupa la llar i no es vegin afectats per l’enderroc, tornaran a ser utilitzats per l’escola. 

Accedir al Perfil del Contractant

Tot preparat a la vila per l’arribada de la Festa Major Petita de Sant Pere, amb actes per vilanovenques i vilanovencs de totes les edats

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La tradicional festa de Sant Pere arriba un any més a Vilanova de Bellpuig amb una proposta festiva que inclou activitats per a totes les edats. La festa, que se celebrarà durant la jornada del 29 de juny, posa sobre la taula propostes com una exposició creativa de mobles restaurats, una cantada de la coral Verge del Lliri, ball amb l'Orquestra Mediterrània, un espectacle de dansa amb Transmissions Dansa i tallers de ioga i creativitat per infants.

Els actes començaran a partir de les 18 h, amb la inauguració de l'exposició de mobles restaurats per l'Associació de Dones al Magatzem Municipal de Cal Xai. Paral·lelament, a les 18:30 h, la Sala d'Actes de l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig acollirà l'acte institucional de benvinguda als nadons nascuts a la vila el primer semestre de l'any 2022.

A continuació, els matrimonis més grans del municipi (Josep Maria Penella Amorós – Carme Calafell Bardia i Pere Piró Soldevila – Josefina Galitó Penella) seran homenatjats a l'església de Sant Pere Apòstol a partir de les 19 h amb una ofrena floral a la Mare de Déu del Lliri i una missa cantada per la Coral Verge del Lliri. Després, la celebració es traslladarà al Poliesportiu amb una sessió de música i ball a càrrec de l'Orquestra Mediterrània, que inclourà servei de barra i sopar per a tothom.

Per altra banda, també a les 19 h, les famílies amb filles i fills d'entre dos i sis anys podran participar en un taller de ioga conduït per Yoga Kids Ponent al recinte de les Piscines. Després, la canalla també tindrà l'oportunitat de participar en una activitat proposada des de les 20 h per Solaç Centre d'Expressió Artística de Mollerussa: el taller mòbil 'La Reserva Art Truck' consistirà a posar a l'abast dels infants totes les eines disponibles per a estimular la seva creativitat a través de la construcció.

Per concloure la jornada de Sant Pere, el projecte Transmissions Dansa oferirà al públic de la pista de tennis a partir de les 21:45 h un espectacle dinàmic i participatiu que consistirà en una conferència ballada sobre art musical urbà. La proposta omplirà l’escenari per apropar a vilanovencs i vilanovenques al món de les danses urbanes amb una combinació de música, efectes audiovisuals, paraula i moviment.

Galeria d'imatges

Un sopar popular obert a tothom i la cantada d’havaneres posaran color a la nit més curta de l’any

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El recinte de les escoles municipals s’engalanarà el pròxim 23 de juny per acollir els actes de celebració de la revetlla de Sant Joan.

La flama del Canigó arribarà al pati de les escoles a partir de les 21:30 h per encetar la nit i donarà pas a un sopar obert a tota la ciutadania a partir de les 22 h. El menú que l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig posarà sobre la taula consistirà, per una banda, en un menú d’adults de 15 € amb amanida, fideuada i coca de Sant Joan (amb vi, aigua o cava per beure) i un menú infantil de macarrons, gelat i aigua per 6 €. Per altra banda, tenint en compte totes les sensibilitats, el veïnat vilanoví tindrà la possibilitat de demanar per 15 € un menú vegetarià d’amanida verda, arròs amb verdures i coca, també amb vi, aigua o cava com a beguda.

Un cop acabi l’àpat, a les 23 h pujaran a l’escenari ‘Les Anxovetes’, un grup arribat directament de Girona que interpretarà davant del públic un repertori d’havaneres guarnit amb les melodies de la guitarra i el contrabaix. Qui vingui després de sopar al concert podrà acompanyar-lo amb un tast de coca de Sant Joan i una copa de cava per 3 €. Tots els tiquets estan a la venda en aquest enllaç o presencialment a les oficines de l’Ajuntament els dies 20 i 21 de juny, de 9 a 13:30 h.

Des de Protecció Civil s’insta a la ciutadania a extremar les precaucions davant els riscos de l’ús de material pirotècnic i l’encesa de fogueres, tant per a les persones com per a l’entorn natural. En aquest sentit, és important saber que està prohibit llençar coets i petards a menys de 500 metres de zones boscoses.

S’aconsella no subjectar la pirotècnia amb les mans, no apropar-los a la cara ni al cos i fer servir mitjans segurs (com metxes o similars) per encendre els petards.

Galeria d'imatges

La prova aconsegueix acollir centenars de persones a una convocatòria amb una vessant solidària envers la població ucraïnesa

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El Pavelló Poliesportiu de la vila es va convertir dissabte passat en el punt neuràlgic de la XVI edició de la Cursa de la Guineu. Uns 270 esportistes van omplir Vilanova per disputar les diferents modalitats de la prova.

La gran afluència de participants va certificar l'èxit de la cita que, aquest any, destinarà una part dels guanys de les inscripcions a projectes de solidaritat amb la població d'Ucraïna. El tret de sortida de la festa esportiva es va donar a les 9 h amb modalitats com la caminada popular, carreres infantils pels més menuts i la cursa de cadires de roda. La cursa atlètica, la prova cronometrada i la cursa de 10 i 5 kilòmetres van posar el colofó a un matí que va inundar la vila d'esport.

En categoria femenina Raki Garsaball es va alçar amb la victòria de la cursa de 10 kilòmetres, seguida de Maite Martí i d'Angelica Damoc. A la categoria masculina, Lluis Ropero es va emportar l'or d'aquesta mateixa prova, seguit de Juanma Fernández i de Josep Maria Sanfeliu. A la cursa de 5 km, a la modalitat masculina es va proclamar campió Muhammad Lamin, seguit de Jordi Calafell i de Josep Ramon Sanahuja. A la categoria femenina, Sonia Sans va aconseguir la primera posició, mentre que Laura Pallejà i Antonia Argiles van pujar al podi en segona i tercera posició.

L’ambiciosa cita, que ha aconseguit casar literatura amb una degustació d’àpats autòctons, es consolida com a referent de la regió

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova ha sigut escenari aquest cap de setmana de l’èxit de la celebració del GastroSarau. La convocatòria va convertir Vilanova en el punt de trobada entre la cultura literària i gastronòmica del territori amb la presència d’autors autòctons, restauradors de KM 0 i el duo melòdic Me&Me.

Un conta contes pels més menuts de la mà de la llibreria El Genet Blau va obrir l’esperada cita diumenge a les 18:30 h. Una estona després, va ser el torn d’un maridatge entre un tast de productes de proximitat presentats per Beef Quality, Raig d’Arbeca, Formatges Camps, On egin, Ca la Maria, La Placeta, Torrons Fèlix, Gabarró i Feixa, Cal Valls i Port of Dragons.

Va acompanyar la degustació una lectura de fragments literaris que va comptar amb la presència dels destacats autors lleidatans Jaume Moya, Jordi Brescó, Marta Alòs i Montse Sanjuan. La fusió entre lectura i una degustació gastronòmica va amenitzar la tarda del gran nombre d’assistents que es van apropar a l’entorn emblemàtic de Vila Closa per gaudir de la proposta.

Per tancar la primera edició del GastroSarau, l’actuació de Me&Me, integrat per Míriam Cortada Moguer i Aurora Matías Vejer acompanyades per un trio instrumental, van embriagar el públic amb els seus encisadors ritmes de jazz i swing.

L’èxit del GastroSarau el consolida com a successor de la històrica fira Cominart, que es va deixar de celebrar amb l’arribada de la pandèmia i que aquest any hagués celebrat el seu 20è aniversari.

Galeria d'imatges

L’ampliació de l’horari habitual de la piscina donarà la benvinguda a la temporada de bany a Vilanova de Bellpuig

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Per petició popular, aquest any la temporada de piscines arribarà a la vila abans del que és habitual. El complex donarà el tret de sortida a l’estació estiuenca a partir del pròxim 10 de juny, amb una ampliació de l'horari de bany i d'activitats per a tota la família que s’allargarà fins el 3 de setembre.

L'Ajuntament de Vilanova ja té enllestits els treballs d’adequació de les instal·lacions per rebre a temps l'arribada de la xafogor. Com a acompanyament, el servei de bar tornarà a estar al peu de canó durant tot l'estiu per fer costat a la refrescant proposta amb la voluntat d’organitzar activitats per grans i petits.

Les entrades a la piscina estaran obertes a tota la ciutadania, tant vilanovina com forastera, a partir del dimarts 7 de juny a través del web municipal o presencialment a les oficines de l'ajuntament, de 9:30 h a 13:30 h. A més, per la compra de 4 abonaments familiars, no caldrà pagar el cinquè i, per altra banda, totes les persones amb una minusvalidesa reconeguda tindran accés gratuït als equipaments durant tot l'estiu.

Durant el mes de juny, tothom qui vulgui gaudir de la piscina municipal podrà fer-ho de les 12:00 h fins a les 20:30 h, mentre que els matins de juliol la piscina obrirà mitja hora abans. Durant els mesos d'agost i setembre, les piscines vilanovines estaran disponibles entre les 12:00 h i les 20:00 h.

Per adquirir les entrades, fes clic aquí.

Galeria d'imatges

El pròxim 5 de juny, la Vila Closa acollirà un GastroSarau amb la lectura de fragments literaris, degustacions, contes infantils i una actuació musical en directe

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquest pròxim diumenge, dia 5 de juny, Vilanova de Bellpuig serà l’escenari de la celebració del GastroSarau Tasta & Lletres, un esdeveniment que casarà fragments literaris d’autors autòctons amb degustacions de productors i restauradors de proximitat. L’objectiu és fomentar el gust per la lectura a través d’un maridatge gastronòmic peculiar. 

La iniciativa, organitzada per l’Ajuntament i l’agència de comunicació i esdeveniments gastronòmics Red Peppers, se celebrarà a partir de les 18.30 hores a la Vila Closa, una localització escollida pel seu encant i la seva història, i comptarà amb la participació de nou productors del territori i quatre escriptors lleidatans: el Jaume Moya, el Jordi Brescó, la Marta Alòs i la Montse Sanjuan. Les activitats s’iniciaran amb una lectura de contes infantils a càrrec de la llibreria El Genet Blau. A les 19.30 hores, arribarà un maridatge de lectura i gastronomia amb fragments d’obres d’autors convidats. Al vespre, a partir de les 21.30 hores, es podrà gaudir de l’actuació en directe del grup Mi&Me, format per la Míriam Cortada Moguer, i l'Aurora Matías Vejer, que acompanyades d’un trio base transportaran en el temps les persones assistents a ritme de jazz i swing. 

El preu per accedir al GastroSarau serà de 2 euros (amb got reutilitzable o copa de vidre). L’organització tornarà els 2 euros un cop retornat el got. Les degustacions s’abonaran en forma de sarauets que tindran el preu d’1 euro cadascun. Els productors i restauradors participants seran Beef Quality, Raig d'arbeca, Formatges Camps, On egin, Ca la Maria, La Placeta, Torrons Fèlix, Cal Valls, Port of Dragons, i Gabarró i Feixa.

Més informació i inscripcions al web www.gastrosaraus.cat

Galeria d'imatges

S’ha adquirit un nou programa informàtic que permet digitalitzar el cens dels nínxols i millorar la gestió del servei

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig fa un pas més en la modernització del cementiri municipal. El consistori ha adquirit un programa informàtic amb una base de dades que permetrà digitalitzar el cens i millorar la gestió del servei. Aquest nou sistema facilitarà l’accés a les dades dels nínxols i dels seus titulars; així mateix, inclou un accés virtual que permet als treballadors municipals desplaçar-se per l’equipament de manera telemàtica. 

Per poder tenir actualitzada aquesta base de dades es demana a les persones que disposin de títols de nínxols que es posin en contacte amb l’Ajuntament a través de les oficines municipals. Només cal que facin arribar els títols per tal de fer-ne una còpia i procedir a la seva digitalització. L’horari del Servei d’Atenció Ciutadana és de dilluns a divendres de 9.30 a 13.30 hores. 

Per a més informació podeu trucar al telèfon de l’Ajuntament, 973 32 40 00 o enviar un correu electrònic a l’adreça ajuntament@vilanovabellpuig.ddl.net.

Unes 150 persones van participar dissabte en aquesta iniciativa que va incloure una versió concert de l’obra de teatre ‘Una tímida llum’

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dissabte, 21 de maig, Vilanova va acollir un acte contra la LGTBIfòbia i en defensa dels drets del col·lectiu LGTBI. La iniciativa, emmarcada en el projecte Viladona, va comptar amb la col·laboració del jovent del poble i de l’Ajuntament. 

Unes 150 persones van assistir a una versió concert de l’obra de teatre ‘Una tímida llum’, que narra la història d’una jove professora d’història d’una escola de Barcelona que s’enamora de la professora de literatura durant els anys del franquisme a Espanya. 

Aquesta història d’amor va servir per iniciar posteriorment un col·loqui amb la participació de membres del col·lectiu La Cicatriz, una companyia de dones joves LGTBIQ+ dedicada a la producció cultural i artística, de l’associació ‘Colors de Ponent’ i de la vilanovenca Anna Giribet.

Galeria d'imatges

A través d’aquesta aplicació, la ciutadania pot rebre les notificacions de l’Ajuntament directament al seu telèfon mòbil

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha posat en marxa l’aplicació mòbil Vilaconnect, una nova eina desenvolupada per la Diputació de Lleida i que està connectada amb la pàgina web municipal. Aquesta aplicació ofereix als veïns i les veïnes la possibilitat de rebre notificacions, avisos i notícies al mòbil de les informacions de l’Ajuntament i del municipi.

L’app Vilaconnect és gratuïta, no només per a la ciutadania sinó també per al consistori. És per això que la voluntat de l’equip de govern és que aquesta eina substitueixi la plataforma eBando, que deixarà de funcionar en els propers mesos.

Així, doncs, a través del Vilaconnect, els vilanovencs i les vilanovenques podran consultar l’agenda d’activitats del municipi, les últimes notícies publicades al web municipal i rebre informacions importants del seu interès que arriben en forma de notificacions com ara els horaris del consultori mèdic, els dies de funcionament del servei de recollida de voluminosos i de la deixalleria mòbil, defuncions, activitats lúdiques i culturals o qualsevol incidència relacionada amb la via pública com talls de carrers o restriccions d’aparcament.

Començar a fer ús d’aquesta aplicació és molt senzill. Només cal descarregar-la al telèfon mòbil. L’app Vilaconnect està disponible per a dispositius Android i IOS. Un cop descarregada, només cal configurar de quin municipi voleu rebre la informació i quin tipus de continguts voleu que us arribin directament en forma de notificació.

Descàrrega per a dispositius Android

Descàrrega per a dispositius IOS

El centre ofereix un taller en el qual hi participen 35 alumnes de 2n i 3r de primària

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat 29 d’abril es va posar en marxa un taller a l’Escola Marinada que pretenia endinsar els infants en el món de les sardanes. Hi participen un total de 35 alumnes de 2n i 3r de primària. Aquesta activitat, que tindrà una durada de sis setmanes, es fa els divendres en horari lectiu, en concret a l’hora d’educació física, i ofereix als infants nocions sobre aquest tradicional ball català. Cada sessió és un nou pas per acabar duent a terme una actuació grupal final on cada curs farà una demostració de tot el que han après durant aquestes sis sessions. 

El taller està organitzat per la secció Saltem i Ballem de la Federació Sardanista de les Comarques de Lleida (FSCLL) i subvencionat per l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig amb la voluntat de promoure i conservar la cultura popular catalana. Des del consistori s’ha fet una aposta per aquesta activitat perquè es considera que, fent-se en horari lectiu, ofereix l’oportunitat d’aprendre aquesta dansa tradicional a tots els nens i les nenes del poble, independentment de quin sigui el seu origen cultural o la seva procedència.

Galeria d'imatges

Aquest any es tornaran a oferir els serveis de casal d’estiu, casal esportiu i els cursets de natació

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Amb la voluntat de donar suport a les famílies per conciliar la vida laboral i personal i, al mateix temps, oferir alternatives d’oci als infants durant les vacances escolars, Vilanova tornarà a oferir activitats diverses com ara el casal d’estiu, el casal esportiu o els cursets de natació per a infants. 

D’una banda, l’AMPA de l’escola Marinada, amb la col·laboració de l‘empresa Quàlia, organitza els casals d’estiu per als nens i nenes de P3 a P5, que es posaran en marxa el dia 27 de juny i finalitzaran el dia 2 de setembre. Aquest any estaran oberts a tothom, i no caldrà ser soci de l’AMPA per a participar-hi. Durant els mesos de juny i agost, l’horari serà de 9 a 13 h, amb servei d’acollida matinal de 8.30 a 9 h; al juliol, l’horari serà de 9 a 12 h, però a més del servei d’acollida al matí i haurà també acollida al migdia de 12 a 13.30 h.     

Els infants i joves de 1r de primària fins a 3r d’ESO es podran inscriure al casal esportiu de Vilanova, que es desenvoluparà a la zona esportiva i altres indrets del municipi. L’horari serà de 9 a 13 h al juny i agost, amb servei d’acollida matinal, i de 9 a 12.45 h durant el mes de juliol, també amb acollida al migdia. 

Les inscripcions s’han de formalitzar al web de Quàlia.

Podeu ampliar aquesta informació trucant al 663 26 34 94, enviant un correu electrònic a l’adreça casals@lleurequalia.cat

Una altra proposta per gaudir de l’estiu són els cursets de natació que també organitza l’AMPA amb la col·laboració del Club Natació Mollerussa. Els infants i joves de 3 a 14 anys podran gaudir de l’activitat cada dia del 4 al 29 de juliol. Per a fer els cursets és necessari disposar de l’abonament de les piscines. Podeu ampliar aquesta informació al telèfon 695 82 89 00 o enviant un correu electrònic a cnmollerussa@gmail.com. Així mateix, podeu formalitzar la inscripció omplint aquest formulari.

Finalment, els infants més petits també tindran la possibilitat de gaudir del casalet de la llar d’infants municipal. Aquest s’oferirà els mesos de juliol i agost de 9 a 13 h i de 15 a 16.30 h. Hi haurà també servei d’acollida i de menjador, que serà de càtering o de carmanyola en funció del nombre d’inscrits.

Galeria d'imatges

Els treballs es van realitzar al voltant del Plataner de les 7 branques, ubicat a la 3ª sèquia del Canal d’Urgell

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dissabte, dia 7 de maig, la plataforma Canal Viu va organitzar una trobada popular i de voluntariat ambiental a la 3ª sèquia del Canal d’Urgell, al terme municipal de Vilanova. L’activitat va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament i de l’entitat local La Guineu del Pla. Aquesta acció formava part del programa Let’s Clean up Europe , que es desenvolupa arreu del continent per conscienciar sobre la quantitat de residus que es llencen de forma incontrolada a la natura. 

La jornada es va iniciar a les 10 del matí amb la voluntat de netejar i adequar l’entorn de l’arbre conegut com el Plataner de les 7 branques. Es tracta d’un dels exemplars de plataner més majestuosos dels ubicats a la llera del canal a la comarca del Pla d’Urgell. 

Des de l’Ajuntament es vol agrair el treball de la plataforma Canal Viu així com de totes les persones del poble que van participar en aquesta jornada realitzant tasques de manteniment a l’entorn de l’arbre.

Imatges: Plataforma Canal Viu i Ajuntament

Galeria d'imatges

S’ha fet un reconeixement a 12 veïns i veïnes que enguany fan 80 anys i a quatre matrimonis que celebren les noces d’or

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquest cap de setmana s’ha celebrat la 28a Festa Homenatge a la gent gran. L’acte ha comptat amb l’assistència de la diputada Mercè Carulla; el director dels serveis territorials de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya a Lleida, Joan Segura; l’alcaldessa de Vilanova, Dolors Pascual; i el president de la Llar Municipal de la Gent Gran, Josep Buireu.   

Amb aquesta festa, l’Ajuntament ha volgut fer un homenatge a la vellesa i fer un reconeixement a 12 veïns i veïnes del poble que aquest 2022 han complert o faran els 80 anys. Així mateix, s’ha fet un homenatge a quatre matrimonis que celebren enguany les seves noces d’or, és a dir, que porten 50 anys casats. 

Durant els parlaments, la diputada Mercè Carulla va destacar la importància de fer un reconeixement a la gent gran dels municipis perquè “han aportat el seu granet de sorra en la construcció d’una societat més justa, més moderna i més digna”. Carulla va remarcar que la saviesa, fruit de l’experiència viscuda, els converteix en un col·lectiu fonamental per mantenir l’equilibri i l’estabilitat a la nostra societat. 

L’alcaldessa Dolors Pascual, també va dedicar unes paraules al públic assistent, al qual va agrair la seva participació en el que va tornar a ser un acte molt emotiu. Des del consistori es va fer també un agraïment a la junta de Llar Municipal de la Gent Gran per l’organització de la festa i a la Coral Verge del Lliri per acompanyar durant la celebració de la missa.

Galeria d'imatges

Aquesta formació pretén cobrir la demanda sobrevinguda de persones arribades recentment que volen conèixer la nostra llengua
Curs de català iniciat al mes d'abril
Curs de català iniciat al mes d'abril

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) ha ampliat l’oferta de cursos de català per cobrir la demanda sobrevinguda de les persones que han arribat aquests últims temps i que volen conèixer la nostra llengua. La formació que s’ofereix a Vilanova de Bellpuig ha començat amb 13 persones inscrites, la majoria procedents d’Ucraïna, tot i que també hi ha persones d’origen gambià.  

El curs de català inicial té una durada de 45 hores, s’imparteix de maig a juny tres dies per setmana en horari de vespre. 

L’Ajuntament de Vilanova s’ha mostrat molt interessada en aquesta ampliació de l’oferta formativa i ha facilitat el seu desenvolupament amb la cessió d’una sala per impartir el nou curs. 

Vilanova ja oferia unes sessions de llengua catalana per a persones nouvingudes, que es van començar a impartir al mes d’abril, i havia creat un grup de voluntariat per tal que l’alumnat pogués practicar el contingut treballat a les classes.

La pedalada popular, celebrada diumenge, va incloure una xocolatada i un dinar i ball al poliesportiu

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Diumenge, dia 1 de maig, es va celebrar la 35a Festa de la Bicicleta de Vilanova de Bellpuig. Més de 200 persones van participar en aquesta pedalada popular pel terme municipal que va permetre els ciclistes gaudir de paisatges agrícoles del regadiu i del secà, com també del canal principal i la banqueta de la 3a sèquia del Canal d’Urgell.

La sortida estava prevista a les 10.30 h de la plaça de l’Anjua. El recorregut, de 10 quilòmetres, no suposava massa dificultat per garantir que aquesta fos una activitat familiar. A partir de les 11.30 hores, l’Associació de la Gent Gran va oferir una xocolatada al Salt del Duran (als Fondets) a totes les persones participants.    

Al migdia, es va fer brasa al pati de les escoles i es va oferir un servei de taules i cadires per a totes les persones que volguessin dinar al poliesportiu. Prop d’un centenar de persones van participar en aquest àpat popular, que va anar a càrrec de cada colla. A la tarda, va haver-hi ball amb el grup musical “Madison”. 

Des de l’Ajuntament es vol agrair la implicació de la ciutadania per fer que activitats com aquesta siguin tot un èxit. Es vol fer extensiu aquest agraïment a l’Associació de la Gent Gran que van organitzar la xocolatada. Amb la Festa de la Bicicleta finalitza aquest any la programació de l’Abril Cultural, que ha inclòs activitats diverses al llarg de tot el mes com ara xerrades, tallers, la ballada de caramelles o el Concert de l’Estelada.

Des del consistori s'ha habilitat un formulari per a recollir els suggeriments de la ciutadania de cara a la següent edició de l'Abril Cultural. Podeu participar en l'enquesta en aquest enllaç.  

Galeria d'imatges

Del 2 al 13 de maig, l’Escoleta de Vilanova rebrà les famílies que vulguin conèixer el centre i el seu projecte educatiu

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La llar d’infants municipal de Vilanova obre les seves portes als pares i mares que vulguin accedir a una plaça per al curs 2022-2023. Del 2 al 13 de maig, es convida les famílies a visitar el centre per conèixer les seves instal·lacions i el seu projecte educatiu. 

Aquest posa èmfasi en tres grans aspectes: una relació propera amb les famílies i l’entorn, ràtios baixes que permeten oferir una atenció òptima i un projecte innovador i inclusiu. La llar treballa amb metodologies actives i està en constant renovació pedagògica amb l’objectiu d’oferir el màxim d’oportunitats d’aprenentatge, posant especial interès en el desenvolupament de la creativitat, del pensament i l’exercitació de les competències.

Les famílies que vulguin visitar el centre han de demanar cita prèvia al telèfon 676 20 98 16. 

El període de preinscripció per al curs 2022-2023 s’obrirà del 9 al 20 de maig de 2022.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

A les parades de llibres i roses es van sumar altres actes com una conferència sobre el paper del català o el 19è Concert de l’Estelada

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

En el marc de l’Abril Cultural, Vilanova ha viscut un cap de setmana ple d’activitats per a tots els públics. Una de les més populars va ser la celebració de la Diada de Sant Jordi. A la zona escolar es van instal·lar les tradicionals parades de venda de llibres i roses, que van anar a càrrec de l’escola Marinada. Al migdia, petits i grans van gaudir de l’espectacle ‘Papallones’, del Carles Cuberes, amb poemes musicats de la Joana Raspall. Així mateix, l’Ajuntament i la Llar Municipal Gent Gran van repartir 156 roses a les persones majors de 80 anys que viuen a la residència o als seus domicilis particulars. 

A la tarda, el poliesportiu va acollir el 19è Concert de l’Estelada, organitzat per La Guineu Jove i l’Ajuntament. El jovent i els no tan joves van gaudir a la tarda de l’actuació de Lali Begood, d’Idoia Animació Infantil i de l’Orkestrònia!. Al vespre, la música va anar a càrrec de Balkan Paradise Orchestra, Ebri Knight i Dj PD Frida. En el marc d’aquesta celebració, i dins el programa Viladona, es va organitzar la taula rodona ‘Cultura, veus i marges’, un debat crític i constructiu per analitzar quin tipus de cultura consumim.

Els actes del cap de setmana, però, van començar divendres amb el fantàstic concert del cor del Pla d’Urgell Stabat Mater a l’església. La formació, dirigida per Dolors Ricart, està integrada per membres vilanovins com la Maria Argilés, el Jaume Giribet, el Ramon Berengué, el Josep Maria Tomás (metge de Vilanova durant més de 30 anys) i el narrador Jaume Jovells, de Cal Rullat.

Una altra proposta va ser la conferència sobre ‘El paper del català arreu del món’ que va oferir dilluns l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté, fill de Miralcamp. L’acte va ser organitzat pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Solé va parlar de la presència del català arreu del món des de l'any 900 fins a dia d'avui.

El Josep Maria Solé és Catedràtic en història contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciat en filosofia. Actualment exerceix de professor d'Història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona i és autor de 14 llibres sobre la Guerra Civil i la postguerra.

Des de l’Ajuntament es vol agrair la implicació de les entitats i de la ciutadania per garantir l’èxit de cadascuna de les activitats emmarcades dins la programació de l’Abril Cultural.

 

Fotografies: Albert Font

Galeria d'imatges

Aquest document s’ha de convertir en un full de ruta per a guiar les polítiques juvenils del consistori fins a l’any 2025

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova ha aprovat el Pla Local de Joventut 2022-2025, una eina que marca les directrius que hauran de seguir les polítiques juvenils municipals en els pròxims anys. El document, que s’ha redactat amb el suport del Consell Comarcal, busca millorar la qualitat de vida dels nois i les noies i fomentar-ne la participació activa en les activitats que es fan al poble. Així mateix, aposta per una feina transversal amb altres àrees municipals per tal que en els seus serveis i projectes tinguin en compte el jovent.

En els últims anys, l’equip de govern ha treballat en aquesta línia, dinamitzant el carrer com a espai d’acció juvenil amb concerts i espectacles teatrals i reformant la biblioteca perquè es converteixi en un punt de trobada que aculli activitats formatives i de lleure destinades a la població més jove.

Entre els objectius d’aquest nou pla hi ha fomentar l’educació en valors, promoure estils de vida saludables, establir espais de diàleg entre el jovent i l’administració, donar suport a l’associacionisme juvenil i impulsar la participació amb activitats que els empoderin. Altres propostes d’aquest 2022 seran tallers creatius, activitats per a dinamitzar la pista de skate, un torneig d’estiu de futbol sala i el Concert de l’Estelada. 

Aquest pla s’ha fet amb la participació del teixit associatiu, social i juvenil del poble.

Podeu consultar el document en aquest enllaç

Un centenar de persones va participar diumenge en aquesta tradició que enguany arribava a la seva 45a edició

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat 17 d’abril, diumenge de Pasqua, Vilanova de Bellpuig va tornar a celebrar les tradicionals Caramelles, organitzades per l’Agrupació Sardanista amb el suport de l’Ajuntament. L’esdeveniment arribava enguany a la seva 45a edició.

Després que l’any passat les Caramelles s’haguessin d’adaptar a la situació pandèmica amb un espectacle estàtic al poliesportiu, aquest 2022 les ballades han tornat a lluir amb tot el seu esplendor pels carrers i places de Vilanova.

Més d’un centenar de dansaires, amb edats compreses entre els 3 i els 45 anys, van ballar vuit danses: El ballet del Rotlletó, Sant Ferriol, el Ball de Pedretes, l’Indiot, el ball de Cintes, ball de bastons (amb l’Esquerrana i Rigodons) i un espectacular Ball de Córrer de Vallespir, a càrrec dels dansaires més veterans de l’Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig. La festa va acabar a la plaça Pau Casals amb la representació de tots els grups.  Abans de tancar la jornada, es van sortejar dues mones.

Les Caramelles estan fortament arrelades a Vilanova. Un bon exemple són vàries famílies que actualment tenen dansaires en actiu de diverses generacions.

Fotografies de Marc Rovira

Aquí pots veure el reportatge elaborat per Pla d'Urgell TV

Galeria d'imatges

El passat dissabte es va presentar un estudi antropològic sobre aquesta tradició tan arrelada al nostre poble

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Les Caramelles de Vilanova de Bellpuig s’han convertit en tota una tradició a la vila però també en un referent únic arreu del territori pel seu caràcter únic i la gran implicació de la ciutadania per a preservar aquesta part del nostre patrimoni cultural. Aquest proper diumenge, dia 17 d’abril, a partir de les 11.30 hores, un centenar de dansaires de 3 a 45 anys ballaran 9 balls tradicionals entre els quals no faltaran la Muntanyeta, la Cançó d’Amor i de Guerra o el ball de Gitanes. La iniciativa, organitzada per l’Agrupació Sardanista de Vilanova amb el suport de l’Ajuntament, s’inicia davant l’església però recupera la ballada pels carrers i places del poble. No faltarà la somera portant el carro florit que passejarà els més petits per Vilanova, en una jornada que acabarà amb el sorteig de dues mones de Pasqua.

Les Caramelles de Vilanova van protagonitzar el primer dels actes de l’Abril Cultural. El passat dissabte es va presentar un estudi sobre aquesta tradició tan nostra realitzat pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i, més concretament, per l’ antropòloga Marta Rallo i el Gerard Cuberes. Aquest treball ha estat finançat pel Departament de Cultura. Des de l’Ajuntament es vol agrair la feina que es fa des del centre Mascançà per preservar la cultura, l’arquitectura i la identitat del Pla d'Urgell. 

Una tradició amb història

A finals dels anys 20 ja es feien Caramelles al poble i, malgrat es van deixar de fer-se durant un temps, al llarg dels anys va haver-hi diverses revingudes fins que l’any 1977 es van reprendre amb caràcter anual, arribant a sis grups de dansaires de totes les franges d’edat: des dels tres anys, fills dels primers dansaires, als més veterans. L’Agrupació Sardanista del municipi, en la seva modalitat d’esbart dansaire, organitza els balls tradicionals de Caramelles, una manifestació folklòrica que reviu cada any per omplir de música i colors els carrers de Vilanova de Bellpuig.

Més informació sobre les Caramelles de Vilanova al reportatge que va realitzar Territoris.cat - Les Caramelles: tota una expressió del caràcter únic de Vilanova de Bellpuig

Galeria d'imatges

L’Ajuntament i la Colla Gegantera La Guineu han organitzat també un taller de capgrossos

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Ahir dilluns es van iniciar els casals de Setmana Santa, una proposta organitzada per l’AMPA de l’escola Marinada amb la voluntat d’oferir alternatives per tal que els infants gaudeixin del seu temps de lleure. Actualment, són 16 els nens i les nenes que participen en el casalet que coordina l’empresa Quàlia i que està destinat a infants de 3 a 12 anys. Una altra proposta per als estudiants de P5 a 6è de primària és el casal esportiu de pàdel, al qual s’han inscrit una vintena d’infants. Des del consistori es vol fer un agraïment a l’AMPA per oferir aquest servei a les famílies que no marxen fora durant els dies de Setmana Santa.

 D’altra banda, l’Ajuntament i la Colla Gegantera La Guineu han organitzat de manera conjunta un taller de capgrossos que està sent tot un èxit. L’activitat, en la qual hi participen 16 nens i nenes d’edats diverses, està impartida pel mestre geganter Carles Teixidor, i s’ofereix de l’11 al 14 d’abril de 16 a 17.30 hores al magatzem municipal Cal Xai.

Aquest taller és una més de les propostes que ofereix l’Ajuntament en el marc de l’Abril Cultural. Aquests dies, també s’han convocat assajos de caramelles per preparar la ballada de diumenge.

 

Galeria d'imatges

Del 9 d’abril a l’1 de maig, s’han programat tot un seguit de propostes entre les quals hi haurà el 19è Concert de l’Estelada

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquest cap de setmana arrenca l’Abril Cultural, una iniciativa que promou la celebració d’activitats culturals al poble. Del 9 d’abril al dia 1 de maig, s’han programat tot un seguit de propostes per a públic de totes les edats. La primera arribarà dissabte amb la presentació del projecte de l’arxiu històric ‘Fer poble com a reflex de fer país”, un estudi antropològic sobre les Caramelles realitzat pel Departament de Cultura. Al dia següent es farà la benedicció i la missa de diumenge de rams i, a la tarda, ball.  

De l’11 al 14 d’abril, els infants podran participar en els casals organitzats per l’AMPA de l’escola Marinada i en un taller de construcció de capgrossos realitzat per l’Ajuntament i la Colla Gegantera la Guineu. Fins al moment, s'han inscrit 16 infants al casalet, 20 al casal esportiu de pàdel i 16 més al taller de capgrossos. Dimecres 13 s’oferirà un taller sobre el món del coaching i diumenge 17 un dels principals actes de l’Abril Cultural: la tradicional ballada de Caramelles que organitza l’Associació Sardanista de Vilanova de Bellpuig. La ciutadania tindrà l’oportunitat de gaudir, divendres 22, d’un concert coral a l’església a càrrec de la Coral Stabat Mater.

El gruix de les activitats arribarà el dia 23 d’abril, coincidint amb la celebració de la Diada de Sant Jordi. Hi haurà la tradicional venda de llibres i roses a la plaça l’Anjua, a càrrec de l’escola Marinada, i es farà el regal de roses a la residència de la gent gran i als domicilis particulars de les persones de més de 80 anys. Petits i grans podran gaudir el mateix dia del concert-espectacle ‘Papallones’, amb poemes musicats de Joan Raspall.

A la tarda arribarà al poliesportiu el 19è Concert de l’Estelada, organitzat per La Guineu Jove i l’Ajuntament. En el marc d’aquesta celebració es farà una taula rodona sobre cultura i inclusió i es presentarà el projecte d’escenografia fet per l’escola Marinada en el marc del projecte Viladona.

Altres propostes seran la conferència sobre ‘El paper del català arreu del món’ que oferirà dilluns 25 en Josep Maria Solé i Sabaté, organitzada pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell; una altra xerrada de l’Aula d’Extensió Universitària sobre ‘Veure la música: sons que ens expliquen històries’; o el concert de Lleidart Ensemble, que oferiran l’espectacle ‘Bolling & Firends’. Dissabte 30 es faran un taller d’skate i una taula rodona sobre el món de l’esport i, finalment, l’Abril Cultural es tancarà el dia 1 de maig amb la 35a edició de la Festa de la Bicicleta, una xocolatada i un dinar popular.

Des del consistori s'ha habilitat un formulari per a recollir els suggeriments de la ciutadania de cara a la següent edició de l'Abril Cultural. Podeu participar en l'enquesta en aquest enllaç.  

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

L’inici del projecte fa necessària la construcció d’un nou edifici per acollir la llar d’infants municipal

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Actualment s’està redactant el projecte d’ampliació i reforma de l’escola Marinada, que serà finançat majoritàriament per la Generalitat de Catalunya. El govern català invertirà prop de dos milions d’euros en la millora del centre educatiu, que actualment té mancances a nivell d’accessibilitat i circulacions interiors, principalment per la disposició actual dels edificis al voltant d’un edifici de planta baixa i tres plantes on hi havia els antics habitatges dels mestres i que ara caldrà enderrocar. La reforma inclourà també l’ampliació de la capacitat del menjador, que s’habilitarà a la planta baixa d’un dels edificis existents. Són actuacions que es consideren imprescindibles per a garantir la qualitat de l’ensenyament a Vilanova. Una vegada finalitzin les obres, es preveu la retirada de l’edifici prefabricat.

L’ampliació de l’escola comportarà la necessitat d’alliberar les dues aules més velles, l’ús de les quals va cedir en el seu moment el Departament d’Educació a l’Ajuntament per ubicar-hi la llar d’infants municipal. Aquestes no s’utilitzaven pel baix nombre d’alumnat però actualment s’ha doblat el nombre de nens i nenes que estudien a l’escola. Actualment, la situació de la llar dificulta el funcionament del centre i fa impossible la viabilitat de l’ampliació. És per això que el govern local ha buscat un nou emplaçament dins del pati del recinte escolar on poder seguir oferint aquest servei a les famílies. Els espais que actualment ocupa la llar i no es vegin afectats per l’enderroc, tornaran a ser utilitzats per l’escola.

En el ple del passat dijous es va aprovar inicialment el projecte de la nova llar d’infants municipals, que està previst començar a construir aquest estiu, abans que s’iniciïn les obres d’ampliació de l’escola. El nou equipament tindrà una superfície construïda de 238 m² i un cost aproximat per al consistori de 400.000 euros. El projecte està un mes en exposició pública per tal que la ciutadania el pugui consultar i fer les seves aportacions al respecte.

Galeria d'imatges

S’han dut a terme unes obres de manteniment amb àrid reciclat en diferents vials

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Amb l’objectiu de millorar la xarxa de camins de Vilanova de Bellpuig, en les darreres setmanes s’han dut a terme uns treballs de manteniment amb àrid reciclat al camí de la banqueta del canal petit, al camí dels dipòsits municipals, al camí dels Masos i al camí de les Serres. L’arranjament s’ha realitzat amb el suport de l'Agència de Residus de Catalunya dins la línia d'ajuts per a la utilització d'àrid reciclat dels residus de la construcció en obres promogudes pels ens locals de Catalunya.  

Aquestes millores s’afegeixen als treballs d’asfaltatge que es van dur a terme al mes de febrer al camí de Castellnou, en el tram comprès entre Vilanova i la N-II, i al camí l’Eral. L’objectiu era millorar la seguretat dels vehicles que circulen per aquests dos vials. Les obres han estat finançades per la Diputació de Lleida i l’Ajuntament. Es recorda que pel camí de Castellnou està prohibida la circulació de camions de gran tonatge.

Galeria d'imatges

La setmana passada van començar els treballs d’instal·lació de la canonada que haurà de portar l’aigua al poble

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Comença a fer-se realitat una de les principals inversions previstes per aquesta legislatura que permetrà millorar el subministrament d’aigua que arriba actualment des del canal principal d’Urgell. La setmana passada es van iniciar les obres de construcció d’aquesta nova infraestructura amb l’obertura d’una rasa i la instal·lació de la canonada que ha de portar l’aigua de la futura potabilitzadora al poble.  

Recordem que el projecte inclou la construcció d’una estació de tractament d’aigua potable (ETAP), un dipòsit de reserva de 700 m3 per a emmagatzemar l’aigua potabilitzada i la renovació de la canonada que transportarà l’aigua del dipòsit a la població de Vilanova. La seva ubicació inicial era una altra però l’actual equip de govern va realitzar alguns canvis en el projecte i va considerar que la planta s’hauria d’instal·lar al costat dels dipòsits municipals.

Les obres s’han adjudicat per un import, sense IVA, de 545.290,52 euros. El projecte es finança amb una subvenció del PUOSC de la Generalitat de Catalunya de 250.000 euros, una altra de l’ACA de 261. 633,67 euros i, la resta, 33.656.85 euros, amb recursos propis de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig. Es preveu que les obres tinguin una durada aproximada de 5 mesos.

Galeria d'imatges

L’equip de govern va aprofitar per explicar l’estat dels projectes que han estat finançats amb el suport de l’administració provincial

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dimarts, dia 15 de març, l’alcaldessa, Dolors Pascual, i els regidors i regidores de l’equip de govern Magda Gorgues, Joan Culleré i Anna Macià van rebre a l’Ajuntament al president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que va arribar acompanyat del seu assessor, Òscar Martínez. La trobada va servir per fer un repàs i conèixer l’estat dels diferents projectes que al llarg d’aquesta legislatura s’han finançat o es finançaran amb el suport de l’administració provincial. Així mateix, es van explicar quines iniciatives s’han pogut realitzar gràcies a les subvencions rebudes en els àmbits cultural i d’igualtat. El govern local també va aprofitar per demanar més suport tècnic i econòmic de l’administració supramunicipal per poder desenvolupar els serveis i equipaments que es consideren necessaris per garantir la qualitat de vida de la ciutadania. 

Des de l’Ajuntament es vol agrair a la Diputació de Lleida aquest apropament al territori així com el fet de voler conèixer en primera persona les necessitats dels pobles i el treball que es fa des dels governs locals.

Galeria d'imatges

Unes 260 persones van assistir a aquest esdeveniment que va servir per commemorar el Dia internacional de les Dones

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquest 2022, Vilanova de Bellpuig ha estat el municipi escollit per la Federació de dones del Pla d’Urgell i el Consell Comarcal per a celebrar l’acte institucional de commemoració del Dia internacional de les Dones. El passat dissabte, dia 12 de març, unes 260 persones de diferents associacions de dones del Pla d'Urgell van assistir a aquest esdeveniment, al poliesportiu municipal, que comptava amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova, de l'Associació de Dones l'Anjua, de la Diputació de Lleida i de l’Institut Català de les Dones. Van assistir-hi, entre d’altres, l’alcaldessa de Vilanova, Dolors Pascual, el president del Consell Comarcal del Pla d’Urgell, Rafel Panadés, la presidenta de la Federació de Dones del Pla d’Urgell, Montse Lorite, i la presidenta de l’Associació de Dones l’Anjua, Montse Salvia, a més de les regidores de Vilanova, Àngels Carulla i Magda Gorgues, i regidores d’altres municipis de la comarca.   

Pel que fa a les entitats, de les 16 associacions de dones de la comarca, van estar representades les dels municipis de Golmés, El Palau d'Anglesola, Ivars d'Urgell, Barbens, Fondarella, Castellnou de Seana, Mollerussa, Linyola i Vilanova de Bellpuig. 

La trobada va començar a les cinc de la tarda amb la lectura del manifest del 8M i els parlaments institucionals. Posteriorment, les persones assistents van gaudir amb la representació de l‘obra ‘Les Kelly’s Influencers’, un espectacle teatral en clau d’humor sobre els drets de les dones que va tenir una molt bona acollida per part del públic assistent. L’acte va finalitzar amb un berenar per a tothom. 

Des de l’Ajuntament es vol fer un agraïment al Consell de Dones del Pla d’Urgell per haver confiat en Vilanova per celebrar aquesta trobada comarcal. Aquest es vol fer extensiu a totes les associacions de dones que van participar-hi i que durant tot l’any treballen per garantir els drets de les dones i erradicar les desigualtats i les violències de gènere.

Galeria d'imatges

Inici de venda d'entrades del concert de l'Estelada 2022.

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Inici de venda d'entrades del concert de l'estelada.
Al següent enllaç:
http://entrapol.is/TFdnn

Entrades gratuïtes per a menors de 5 anys.

Entrada anticipada:
6€ tarda
5€ nit
10€ entrada tarda + nit

La ciutadania va sortir al carrer per manifestar-se en contra del conflicte bèl·lic i ha participat en una campanya de recollida de material

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dia 1 de març, els veïns i les veïnes de Vilanova van respondre a la crida feta per diferents entitats municipalistes i es van concentrar per rebutjar el conflicte bèl·lic i mostrar el seu suport al poble ucraïnès i, especialment, a les 18 persones d’origen ucraïnès que actualment estan empadronades al nostre poble. Durant l’acte es va llegir el manifest elaborat per l’Associació Catalana de Municipis (ACM).

Així mateix, l’Ajuntament de Vilanova ha col·laborat en la campanya que van posar en marxa el Consell Comarcal del Pla d’Urgell i Protecció Civil per recollir material humanitari destinat a les famílies ucraïneses que estan patint en aquests moments la guerra provocada per la recent invasió russa del seu territori. Des del consistori s’han cedit les dependències municipals per instal·lar-hi un punt de recollida, s’ha coordinat el voluntariat i s’ha fet difusió d’aquesta iniciativa. Des de divendres dia 4 de març i fins dimecres dia 9, un grup de persones voluntàries ha estat recollint i classificant totes les aportacions dels veïns i veïnes que han respost de manera molt solidària a la crida. Aquest material es farà arribar a la població ucraïnesa a través del Consolat General d’Ucraïna a Barcelona.

Des de l’Ajuntament es vol fer un agraïment al voluntariat per treballar de manera desinteressada en aquesta campanya, així com a tothom qui ha posat el seu granet de sorra per pal·liar les necessitats de les persones afectades per la guerra. Des del consistori es manté el contacte amb les famílies ucraïneses que viuen a Vilanova per rebre informació de primera mà sobre el desenvolupament i les necessitats que està ocasionant aquest conflicte.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Aquest 2022, el projecte Viladona continua amb força i amb una agenda anual que inclou més d’una trentena d’activitats

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El projecte Viladona segueix treballant des de la cultura com a política transversal i el feminisme com a bandera. Sota el lema "Qui sembra cultura recull igualtat”, aquest any ha ampliat horitzons i ara busca noves complicitats, deixant enrere un 2021 carregat d’actes i amb una bona resposta per part del públic. Ahir dilluns, dia 7 de març, es va presentar l'agenda cultural anual que compta amb més d’una trentena d’actes distribuïts al llarg de tot l’any, entre els quals destaquen el Concert de l’Estelada i una taula rodona que se celebraran el proper dia 23 d’abril de 2022. 

L’agenda cultural anual s’ha dut a terme, aquest any, de forma participativa, tenint en compte la perspectiva de gènere, la presència de diferents formats i disciplines artístiques, els valors inclusius i la ruralitat com a valor de qualitat. En relació amb aquest últim punt, la programació compta amb una forta aposta per les arts de carrer i una important presència d’artistes locals i companyies de ponent. També cal destacar que Viladona segueix apostant per ser un espai de suport a la creació artística i, en col·laboració amb el Programa “Suport a la creació” de FiraTàrrega, s’han programat les peces “Suma” de la Companyia Sound de Secà el proper 1 de setembre, i “Zloty” de la Companyia de circ Pau Palaus el 26 de desembre. 

A l’agenda hi podem trobar una gran varietat d’apostes per a tots els públics: dansa, amb Àngel Duran i “The beauty of it”, una masterclass de danses urbanes amb Topa i “Una conferència ballada” amb Transimissions dansa; també hi haurà teatre, amb “Les coses Excepcionals” de Sixto Paz Produccions; i música, amb Les Balkan Paradise Orchestra, Ebri Knight, les Anxovetes i les seves Havaneres en femení o Guillem Albà amb “Marabunta”; el circ hi serà present també amb “Zloty” de Pau Palaus, La Baldufa amb “Bye Bye Confetti” i “Gregaris” de Soon Circurs company;  i també les titelles, amb “Transhumància” de Xip Xap; i instal·lacions amb Tocs de fusta i “Amics d’en Crusó”. 

Durant tot l’any hi haurà propostes participatives, com una Tímida Llum, el dia 21 de maig, organitzat amb la col·laboració de Colors de Ponent i el col·lectiu La cicatriz; i la taula rodona del dia 23 d’abril, que serà moderada per Margarida Troguet i Taull, i comptarà amb la intervenció de persones expertes en el terreny. En aquesta es debatrà quines eines poden implementar-se des dels municipis com a nucli cultural, per treballar en xarxa a favor d’un model cultural inclusiu. Es pretén que aquesta taula rodona permeti instaurar les bases per crear una taula de treball, que buscarà crear noves complicitats i la implicació d’agents de ponent a nivell públic, social i artístic. 

Podeu ampliar aquesta informació al web www.viladona.cat.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

S’ha posat en marxa una campanya de recollida de material que es pot fer arribar a les dependències de l’Ajuntament

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Des de divendres dia 4 i fins dimecres dia 9 de març, s’està duent a terme una campanya de recollida de material humanitari destinat a les famílies ucraïneses que estan patint en aquests moments la guerra provocada per la recent invasió russa del seu territori. Amb la voluntat de centralitzar la iniciativa, l’Ajuntament de Vilanova ha facilitat les seves dependències per instal·lar-hi un punt de recollida. Els veïns i les veïnes poden fer arribar les seves aportacions a la sala d’actes els dies 4, 7, 8 i 9 de març de 12 a 14 hores i de 18 a 20 hores. Dissabte també van poder fer-ho d’11 a 13 hores.

Pel que fa al material, es necessiten aliments que no vagin en pots de vidre com ara llegums, tonyina, sardines, carn cuita, sucre, bricks de llet, galetes, te, cafè, xocolata, fruits secs i barretes energètiques. També es demanen medicaments i material d’higiene com aigua oxigenada, venes, cinta esparadrap, betadine, tiretes, tisores, termòmetres, esponges, sabó per desinfectar, pasta de dents, tovalloletes infantils, bolquers, guants de làtex, ibuprofè, DALSY o antiinflamatoris.

La campanya està organitzada per la Coordinadora Operativa d'AV. Protecció Civil de Catalunya en col·laboració amb el Consolat General d’Ucraïna a Barcelona i compta amb el suport del Consell Comarcal del Pla d’Urgell i de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Unes 400 persones van participar en aquesta celebració que és tota una tradició al poble

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dissabte, dia 26 de febrer, Vilanova va tornar a viure la celebració del Carnaval. Durant tota la jornada es van organitzar activitats diverses entre les quals no va faltar la xocolatada organitzada per la Llar Municipal Gent Gran. Més de 200 persones van gaudir d’aquest esmorzar i, posteriorment, van seguir la cercavila de la Colla Gegantera La Guineu, que va estar amenitzada pel grup La Cremallera Teatre.  

Després d’haver-se suspès l’any passat a causa de la Covid, aquest 2022 s’ha recuperat una de les principals tradicions del Carnaval de Vilanova: el Concurs de Cassoles, que se celebra al municipi des de l’any 1978. Unes 400 persones van participar-hi preparant una cassola amb la seva colla i gaudint posteriorment d’un dinar de germanor. Va haver-hi un total de 22 colles, inclosa la taula popular, que van cuinar durant tot el matí al pati de les escoles i van afegir aquells ingredients que pensaven que serien més ben valorats. El jurat va estar format per membres de l’Associació de dones l’Anjua.

El primer premi del concurs en categoria junior va ser per la colla formada per l’Ona Martí la Marina Solsona, que es van emportar un val de 75 euros. El segon premi va ser per a la colla Quintos 88-89, que va aconseguir un val de 50 euros.

En la  categoria d’adults, la primera classificada, que va guanyar un val de 100 euros, va ser la colla Pessigolla, i la segona classificada la colla Calafell, que es va emportar un val de 75 euros. La sobretaula va estar amenitzada per Lo Pau de Ponts. A partir de les 18 hores, Trio Kumbia i DJ Agutzil van posar música a la festa jove amb un toro mecànic i food trucks al bar del poliesportiu. 

El Carnaval va continuar durant la resta de la jornada amb el ball al poliesportiu amb Grup 43 i el concurs de disfresses. Es van donar obsequis als 200 infants que van participar activament de la festa i es van atorgar els premis del concurs destinat a majors de 12 anys en categoria individual i en categoria de grup o familiar. El jurat va estar format per membres de l’AMPA de l’escola Marinada.    

Des de l’Ajuntament es vol agrair la participació de totes les persones que van fer possible gaudir del Carnaval i recuperar aquesta tradició que ens ajuda a fer poble.

Galeria d'imatges

Des que es van instal·lar gàbies en llocs estratègics, al juny del 2020, s’han capturat prop de 2.000 exemplars

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La sobrepoblació de coloms al municipi va portar l’Ajuntament a instal·lar-hi unes gàbies que permetessin fer-ne captures setmanals i controlar aquesta plaga que ocasiona importants inconvenients al poble. A més de la brutícia que generen aquests animals, són la principal causa del deteriorament de les façanes dels edificis degut a la corrosió que produeixen els seus excrements. Així mateix, són una molèstia per als veïns i les veïnes pel soroll que fan i pel risc de transmissió de malalties. 

Les gàbies es van instal·lar al mes de juny del 2020. Fins al mes desembre del mateix any, es van capturar 459 exemplars en les gàbies ubicades al terrat de Cal Brufau i a la teulada de l’escola. Durant tot l’any 2021, es van superar les previsions i es van capturar 1513 exemplars. Al mes d’abril, però, es va retirar la gàbia situada a la teulada de l’escola que va deixar de ser efectiva, i se’n va instal·lar una altra en una terrassa interior del Cine Rama. Les aus disposen de menjar i beguda a les gàbies, però un cop hi entren no en poden sortir. 

Aquest servei de control de la població de coloms el realitza una empresa especialitzada en aquest tipus d’actuacions i té un cost per al consistori de 4.579,20 euros anuals. La localització i funcionalitat de les gàbies està sota revisió setmanal per si fos necessari modificar algun emplaçament per millorar l’estratègia de captura. 

Més enllà dels recursos que hi destina l’Ajuntament, la col·laboració ciutadana és bàsica per evitar que les aus facin els seus nius. En el cas d’habitatges o magatzems deshabitats, es demana a les persones propietàries que mantinguin les teulades i cobertes en bon estat i les obertures, ja siguin finestres o porxos, tancades amb tela de galliner per evitar que els coloms puguin utilitzar aquests forats per refugiar-se de la pluja o construir els seus nius. Així mateix, l’Ajuntament busca també cases i edificis deshabitats per poder anar modificant la ubicació de les gàbies de captura.

Galeria d'imatges

L’índex de recollida selectiva arriba al 60 % i fa preveure una reducció de la despesa des del 2020 propera als 8.000 euros

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Des que es va posar en marxa, al mes de juny, una prova pilot amb contenidors intel·ligents, Vilanova ha aconseguit augmentar l’índex de recollida selectiva, que ha passat del 42 % de mitjana durant els primers mesos de l’any al 60 %.

Si comparem les dades de juny a desembre dels anys 2020 i 2021, veurem que l’any passat es van recollir 90 tones de rebuig, el que suposa una disminució en 71 tones respecte al 2020. Al mateix temps, s’ha incrementat en 20 tones la recollida selectiva passant de les 116 tones del 2020 a les 136 del 2021. Recordem que actualment es recullen a Vilanova 5 fraccions: l’orgànica, el paper i cartró, el vidre, els envasos i la fracció resta o rebuig. Aquesta darrera és la que no es pot reciclar i la més cara de gestionar atès que el seu tractament té un cost important al qual cal afegir la despesa del cànon que porta associada.

A més d’avantatges mediambientals, el fet que hi hagi menys rebuig i més recollida selectiva suposa també una disminució del cost del servei. Es mantenen les partides destinades a la recollida i al manteniment però s’abarateix el cost del tractament dels residus, el que suposa un important estalvi econòmic per a l’Ajuntament, que pot destinar aquests recursos a altres necessitats del poble. En aquest sentit, al 2021 aquesta despesa del tractament de residus va passar dels 24.336,59 euros del 2020 als 20.013,10 euros. Tenint en compte que la prova pilot va començar al mes de juny, i en base a les tones de rebuig recollides durant aquests darrers sis mesos, aquest 2022 l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig podria estalviar-se prop de 4.000 euros més en el cost del tractament dels residus, amb una previsió de la despesa de 16.147,51 euros anuals.

Les dades tornen a confirmar l’èxit d’aquest nou sistema que va suposar el tancament dels contenidors d’orgànica, envasos lleugers i rebuig. Aquests només es poden obrir amb una targeta identificativa o a través d’una aplicació al telèfon mòbil. Des del consistori es felicita la ciutadania pel seu esforç i la seva implicació i es recorda que millorar els percentatges de recollida selectiva al municipi és una responsabilitat compartida. Si la ciutadania no actua correctament, la gestió dels residus suposa més despesa que s’ha d’assumir amb els recursos públics i, per tant, que paguem entre tots i totes.

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

En els darrers mesos s’han dut a terme diverses actuacions que, més enllà de les necessitats de l’espai, ha tingut en compte l’estructura i la salut de cada espècie

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova va contractar una empresa externa per dur a terme uns treballs de manteniment que garantissin una bona gestió de l’arbrat del cementiri municipal. L’actuació s’ha adequat a les necessitats de l’equipament, però tenint en compte cada espècie arbòria així com l’estructura i la salut de cada exemplar.

El projecte ha inclòs uns treballs de manteniment per retirar les branques seques que poguessin comportar un perill per a les persones usuàries del cementiri i aquelles que es trobaven malmeses; també s’han podat aquells arbres que suposaven una interferència amb altres elements del cementiri o les que molestaven per al pas de vianants; altres actuacions s’han fet per seguretat i per evitar defectes que poguessin comportar algun risc, com branques massa llargues o que suposessin un excés de pes per a l’arbre.

Una altra part important de l’actuació ha estat l’avaluació visual dels arbres, durant la qual s’ha comprovat que cap exemplar presenta risc de bolcar, tot i que s’ha recomanat una millora de les condicions del sòl al peu de l’arbre i fer-ne una revisió amb caràcter bianual. Aquesta part del treball ha servit també per identificar diferents hàbitats de fauna i veure que aquest grup d’arbres tenen un gran valor per a la biodiversitat i que serveixen de refugi i aliment a espècies que sovint són també útils en el control de plagues.

L’objectiu d’aquesta actuació és garantir el bon estat d’aquesta zona verda del cementiri i integrar-la com un espai públic més del municipi. La voluntat del consistori és seguir invertint en el manteniment dels espais verds que són molt necessaris al poble perquè aporten importants avantatges socials, econòmiques i mediambientals.

Galeria d'imatges

El proper 26 de febrer hi haurà una xocolatada, la cercavila, el dinar de cassoles, el Gran Escala en Hi-Fi, el ball i el concurs de disfresses

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova es prepara per gaudir d’una de les celebracions més populars del municipi: el Carnaval.  S’han programat activitats diverses per dissabte 26 de febrer entre les quals hi haurà una xocolatada a la plaça l’Anjua, a càrrec de la Llar Municipal de la Gent Gran, i una cercavila que recorrerà diversos carrers del poble i que comptarà amb la companyia La Cremallera Teatre i el grup de geganters La Guineu.

Durant tot el matí es cuinaran les tradicionals cassoles de Vilanova al pati de les escoles i a les 13 hores, un jurat format per membres de l’Associació de Dones l’Anjua escollirà les més bones, que s’emportaran un primer premi de 100 euros i un segon de 75. A partir de les 14 hores, els veïns i les veïnes de Vilanova podran gaudir del tradicional dinar de cassoles per colles o bé seient a la taula popular, oberta a tothom.    

A la tarda hi haurà altres propostes com el Gran Escala en Hi-Fi, presentat per Lo Pau de Ponts, obert a totes les persones artistes i colles de totes les edats. Els tres premis que es donaran seran escollits per votació popular. Per participar-hi, caldrà enviar un correu electrònic a l’adreça culturaifestesvilanova@gmail.com, indicant el nom del grup, la cançó i la persona de contacte. A partir de les 18 h hi haurà barra a càrrec de La Guineu Jove amb música que anirà a càrrec de Trio Kumbia i Dj Agutzil. S’inclourà la celebració del 1r concurs de toro mecànic organitzat per La Guineu Jove. A partir de les 19.30 hores hi haurà ball al poliesportiu amb Grup 43.

Un dels moments més esperats serà, sens dubte, el concurs de disfresses que oferiran un primer i un segon premi de 100 i 75 euros respectivament per al millor grup o família i també un primer i segon premi, de 50 i 40 euros, per a la millor disfressa individual o de parella. Tots els premis seran per gastar-los en comerços locals.

La venda de tiquets per gaudir de totes aquestes propostes s’obrirà del 21 al 23 de febrer de manera telemàtica. Els dies 21 i 22 els podran adquirir també presencialment a les oficines de l’Ajuntament de 9.30 a 14.30 hores, les persones que formin part de les colles de Vilanova o que vulguin seure a la taula popular. L’aforament serà limitat. El dia 23 podran comprar els tiquets presencialment les colles d’altres municipis.

Pel que fa als preus, si s’agafa de manera conjunta el dinar, el ball i una consumició, els adults hauran de pagar 8 € i els infants (de menys de 12 anys) 4 €. També s’ofereix la possibilitat de gaudir del ball amb una consumició inclosa per 5 euros. Els infants entren gratuïtament al ball. Finalment, el preu de la cassola a la taula popular és de 14 € per als adults i 7 per als infants.

Accés a la venda de tiquets (del 21 al 23 de febrer)

Fitxers adjunts

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Adjudicació (Sense IVA):                            545.290'52€
PUOSC. Línia Inversions:                             250.000'00€
ACA:                                                                   261.633'67€
Ajuntament de Vilanova de Bellpuig:            33.656'85€

                      

                     Pla únic d'obres i serveis
                     de Catalunya 2020-2024

Galeria d'imatges

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Adjudicació:                                                                  206.305'00€

PUOSC Línia Petits Municipis:                                       120.000'00€

Pla de Dinamització Local de la

Diputació de Lleida:                                                        36.499'27€

Ajuntament de Vilanova de Bellpuig:                              49.805'73€

                                     

                        Pla únic d'obres i serveis
                        de Catalunya 2020-2024

Galeria d'imatges

L’entitat compta amb 198 sòcies i l'any vinent celebrarà el 25è aniversari de la seva fundació

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat divendres, l’Associació de Dones l’Anjua va renovar la seva junta, que manté les mateixes membres i els càrrecs que ocupaven fins ara però a la qual s’adhereixen dues noves sòcies com a vocals. Així, doncs, la Montse Salvia i la Conxita Florejachs continuen al capdavant de l’entitat com a presidenta i vicepresidenta, respectivament; la Isabel Pascual segueix sent la secretària i la Núria Casulleres la tresorera de l’associació; finalment, les vocals són la Magda Balcells, la Montserrat Prió, l’Amèlia Codony i ll’Angelina Jubete i la Carme Mitjana, que són les dues noves incorporacions.

L’Associació de Dones l’Anjua es va fundar l’any 1998 amb la voluntat de defensar els drets del col·lectiu femení i d’ampliar els recursos i serveis que s’oferien a les dones de Vilanova de Bellpuig. L'any 2023 l’entitat celebrarà el seu 25è aniversari. Actualment compta amb 198 sòcies.

Des de l’Ajuntament es vol reconèixer l’esforç i la feina feta per aquesta junta, a la qual s’anima a continuar amb la seva tasca. Així mateix, es vol fer un agraïment a totes les persones que han format part de les diferents juntes al llarg de tots aquests anys.

Vilanova serà l’escenari de la preestrena de l’espectacle Suma, de la companyia Sound de Secà

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La regidora de Joventut, Cultura, Festes i Igualtat de l’Ajuntament de Vilanova, Àngels Carulla, va assistir divendres a la presentació de Territori Creatiu, una iniciativa de Fira Tàrrega que vol acompanyar els processos creatius i les companyies artístiques en les seves produccions durant els 365 dies de l’any. Aquesta edició aglutina un total de 23 propostes artístiques que, majoritàriament, reivindiquen l’espai públic com un espai de retrobament des de formats i temàtiques diverses.

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig i el d’Alpicat, així com els festivals Circpicat i Dansàneu són només alguns dels 25 ens que col·laboraran en aquesta edició de Territori Creatiu acollint alguna d’aquestes creacions artístiques. En aquest sentit, Vilanova serà l’escenari de la preestrena d’una de les obres que es podrà veure posteriorment a Fira Tàrrega. Serà l’espectacle Suma, de la companyia Sound de Secà, de Cervera, una de les tres propostes creades per artistes de Lleida. Actualment s’està treballant per concretar una data en la qual poder dur a terme la representació.

Aquesta col·laboració ajuda els artistes a promocionar i millorar la producció dels seus espectacles; així mateix, permet al consistori oferir un espectacle de qualitat a la ciutadania a un preu més econòmic i, per tant, dedicant-hi menys recursos.

La propera edició de Fira Tàrrega se celebrarà del 8 a l’11 de setembre de 2022.

La realització de l’actuació “Monòleg Oye Polo” amb Anna Polo i Oye Sherman, que va tenir lloc el passat diumenge 5 de setembre de 2021 en el marc dels actes de la Festa Major, va estar organitzada amb el suport del Pacte d’Estat contra la violència de gènere

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Des de l’Ajuntament es vol agrair la col·laboració i les aportacions dels comerços i entitats locals

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Els vilanovencs i les vilanovenques han tornar a demostrar que son un poble solidari. Durant el mes de desembre es van recollir 2.180,64 euros per a La Marató de Televisió de Catalunya, que dedicava la seva trentena edició a la salut mental.

Una de les activitats que es van organitzar per a recollir diners va ser la tradicional porra solidària, que va comptar amb la col·laboració de comerços i associacions locals. Aquest mes de gener s’han repartit un total de cinc cistelles amb productes cedits per diferents establiments del poble a les persones que tenien els números premiats. Aquestes han estat la Maricel de Ca La Farrereta, la Teresita de Cal Baldomero, la Marialba de Ca La Centa, l’Evelin i la Roser de Cal Solà. Amb la porra solidària s’ha aconseguit recollir 1.280,64 euros. Des de l’Ajuntament es vol agrair la implicació dels comerços participants: Ca la Marianna, Ca La Carme, El Pati, Cal Clarissó i Ca La Antònia.

D’altra banda, algunes entitats van organitzar activitats solidàries amb La Marató. La Unió Esportiva Vilanovenca va celebrar un berenar solidari i va sortejar dues cistelles, aconseguint una recaptació de 355 euros. Un altre esdeveniment solidari va ser la 6a Duatló de Vilanova de Bellpuig en la qual van participar més de 200 esportistes. La prova, que cada any ret homenatge al desaparegut Xavier Gorgues, soci fundador del Club Ciclista Guineus, va aportar a La Marató la quantitat de 545 euros.   

Galeria d'imatges

Una trentena d’actors i actrius han participat enguany en aquesta adaptació de l’obra de Josep M. Folch i Torres

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dissabte, dia 8 de gener, Vilanova va tancar les festes de Nadal amb una nova edició de la tradicional representació dels Pastorets de Josep M. Folch i Torres. A Vilanova fa més de 100 anys que es representen els Pastorets, primer a la sala del “Cafè Rana”, després al Casal Parroquial, després va tornar al que ja era el “Cinema Rana”, i posteriorment al poliesportiu, on s’ha representat en els darrers anys.

Aquesta edició ha estat marcada per la COVID. Tot i que en algun moment es va dubtar de si es podria dur a terme la representació a causa de les restriccions, l’entusiasme del jovent i la perseverància i optimisme de la direcció liderada per Pilar Torrades van donar els seus fruits i el públic assistent va poder gaudir de les hores d’assaig. D’altra banda, el nombre de participants ha estat més reduït per raons sanitàries i només una trentena d’actors i actrius han participat en la representació. A l’edició passada de l’any 2020 hi van actuar una cinquantena de persones.

L’acte va estar organitzat per l’Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig i la Guineu Jove i va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament. 

Fotografies de Marc Rovira i Albert Font

 

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Ses Majestats els Reis d’Orient van recórrer els carrers del poble per fer arribar la màgia i la il·lusió a tots els infants

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Ses Majestats els Reis d’Orient van ser fidels a la tradició i el dia 5 de gener van visitar Vilanova per fer arribar la seva màgia a tots els nens i les nenes que els esperaven amb il·lusió. Melcior, Gaspar i Baltasar van arribar per l’entrada de Bellpuig al voltant de les sis de la tarda i van recórrer els carrers de la vila acompanyants del seu seguici. Des del consistori es va demanar a la ciutadania que es complissin les mesures de prevenció com mantenir les distàncies, evitar aglomeracions i fer ús de la mascareta. Durant la Cavalcada es van llençar caramels tous i sense gluten, però es va recomanar que els infants els agafessin i els mengessin a casa per no haver-se de treure la mascareta a la via pública. 

Des de l’Ajuntament es vol agrair la col·laboració de totes les persones que van fer possible la celebració de la cavalcada com els tractoristes, la quinta dels 50, el personal de la brigada, la parròquia i molts altres voluntaris i voluntàries que van posar el seu granet de sorra per a que tothom pogués viure una nit màgica. Des del consistori es vol fer un esment especial al jovent de Vilanova que ha treballat durant les vacances de Nadal per tal que Ses Majestats ho tinguessin tot a punt a la seva arribada. Nois i noies de 14 a 17 anys van participar en un taller que va néixer a les aules de l’Institut Bellpuig amb l’objectiu d’involucrar els i les adolescents en les activitats del poble. Així mateix, els joves de 18 a 30 anys de la Guineu Jove van col·laborar també el mateix dia 5 de gener organitzant el servei de paqueteria i fent possible que els regals dels Reis d'Orient arribessin a totes les llars.  

Amb la Cavalcada de Reis Vilanova començava a acomiadar les festes nadalenques, durant les quals petits i grans han pogut gaudir d’activitats esportives, lúdiques i culturals com el concurs de pessebres a través de les xarxes socials, el lliurament de cartes a la patgessa reial, tallers o el parc de Nadal. Malauradament, la situació sanitària ha condicionat alguns dels actes programats inicialment com la festa de Cap d’Any, que es va decidir suspendre per garantir la seguretat de la ciutadania, o el concert de les germanes Judit i Meritxell Neddermann que no van poder oferir el Concert de Sant Esteve, que s’ha posposat per a més endavant.   

El que es manté per aquest cap de setmana és la representació de "Els Pastorets" per part del Grup de Teatre, una adaptació de l'obra de Josep M. Folch i Torres que es podrà veure dissabte 8 de gener a les 18 hores al pavelló poliesportiu. L'acte, organitzat per l'Agrupació Sardanista i la Guineu Jove, amb la col·laboració de l'Ajuntament, s'ha adaptat a les mesures Covid vigents. El preu de l'entrada és de 7 euros (a partir de 8 anys) i es poden adquirir a Cal Clarisó - Bar El Pati.   

Fotografies d’Albert Font

Galeria d'imatges

El govern local vol promocionar l’aparcament de la zona esportiva com un lloc d’estada per als amants d’aquest tipus de turisme

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Amb la voluntat de fomentar el turisme a Vilanova de Bellpuig i atraure les persones que gaudeixen viatjant en autocaravana, caravana o camper, l’Ajuntament ha decidit habilitar un espai per a l’estada d’aquest tipus de vehicles. La ubicació prevista és l’aparcament de la zona esportiva, un espai tranquil i agradable, i proper a alguns serveis i equipaments del poble, com són la zona de lleure, les pistes de pàdel i d’skate, les piscines i el camp de futbol. La pernoctació en aquest espai és gratuïta però l’estada màxima és de 3 dies. L’aparcament de la zona esportiva té una capacitat màxima per a sis vehicles. La voluntat del consistori és anar millorant aquest espai. La previsió és instal·lar-hi un punt de buidatge d’aigües grises i de recarga d’aigua neta un cop s’hagi dut a terme la reordenació de la zona esportiva.

El govern local treballa per promocionar aquest espai i atraure els amants d’aquest tipus de turisme, com també fan altres pobles de la comarca. En aquest sentit, s’ha contactat amb l’empresa Vanwow que, des d’aquest mes de desembre, inclou en el seu portal web el poble de Vilanova de Bellpuig com a possible destí per a les persones que viatgen pels pobles de Lleida en autocaravana.

En aquest web s’ofereix informació sobre l’aparcament de la zona esportiva i els seus serveis, sobre com arribar-hi i sobre el poble de Vilanova de Bellpuig. Les persones usuàries trobaran també informació sobre experiències a realitzar o llocs d’interès propers, com l’Església Parroquial de Sant Pere Apòstol, la ruta de les Serres o l’espai natural de secans de Belianes-Preixana.

Podeu entrar a la pàgina sobre Vilanova de Bellpuig en aquest enllaç.

Més de 200 atletes van participar en aquesta prova que vol retre homenatge al soci fundador del Club Ciclista Guineus

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dia 11 de desembre va fer 6 anys que ens va deixar l’esportista Xavier Gorgues. Aquest diumenge 19 de desembre es va celebrar la 6a edició del Duatló de Vilanova de Bellpuig, una prova que vol recordar l’esportista Xavier Gorgues, que ens va deixar el dia 11 de desembre d’ara fa sis anys. Un total de 203 persones van participar en aquesta cursa: 75 en la categoria individual i 128 en la categoria de parelles. Va ser un dia de records, esport i solidaritat, atès que l’esdeveniment pretenia col·laborar amb la Marató de TV3, que ha dedicat l’edició d’enguany a la salut mental. 

El Duatló està organitzat pel Club Ciclista i el Club Atletic Guineus i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig, del Consell Esportiu del Pla d'Urgell, de la Diputació de Lleida, d’un gran nombre de persones voluntàries del poble i diversos patrocinadors que ofereixen regals que es sortegen entre els participants. La prova consta de 5 quilòmetres per córrer, 20 quilòmetres en bicicleta BTT i 2,5 quilòmetres per a córrer, tant en categoria individual com en parella. La classificació va ser la següent: 

CATEGORIA ABSOLUTA MASCULÍ

1  Lluís Ropero Tàpia

2  Miquel Peiró Cardet

3  Sergi Escobar Roure 

CATEGORIA ABSOLUTA FEMENÍ

1 Erika Soriano Solé

2 Laia Nadal Baró

3 Mar Puig Guals 

PARELLES MASCULÍ

1 Jordi Calafell i Albert Cabrera

2 Eugeni Sanfeliu Ibañez i Joan Amadeu Gili Noguera

3 Jordi Queralt Segura i Sergio Pascual Rodríguez 

PARELLES MIXTE

1  Aznar Tudo i Sans Badia

2  Nuria Duch Turmo i Victor Berga Abella

3  Roger Freixes Ribalta i Meritxell Freixes Ribalta 

PARELLES FEMENÍ

1 Jordina Llaberia i Alba Cami Alvarez

2 Diana Masip Mateu i Anna Felip Alegret

3 Mari Sanfeliu Ibañez i Sandra Borda Fortuny 

El lliurament de premis va anar a càrrec de la família del Xavier Gorgues, del president del Consell Esportiu del Pla d’Urgell, Melcior Claramunt, el regidor d’esports Joan Culleré i l’Aleix Calafell, president del Club Ciclista.

 

Galeria d'imatges

S’han programat activitats diverses com la festa de Cap d’Any, el concert de Sant Esteve i la Cavalcada de Reis

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Amb la voluntat de celebrar les festes i preservar les tradicions populars, l’Ajuntament de Vilanova ha preparat una programació de Nadal amb una gran varietat d’activitats esportives, lúdiques i culturals per a totes les franges d’edat. El tret de sortida es donarà aquest proper dissabte amb l’inici del concurs de pessebres a través de les xarxes socials. Es convida la ciutadania a publicar una fotografia del seu pessebre o enviar-la per correu electrònic a l’Ajuntament, com a molt tard el dia 6 de gener. La Junta de la Llar Municipal de Gent Gran serà l’encarregada d’escollir un primer premi, que guanyarà un val de 50 euros, i un segon premi, que obtindrà un val de 30 euros.

Continuant amb propostes nadalenques, el dimarts 21 al matí, els nens i les nenes de la llar d’infants sortiran al carrer a repartir bons desitjos. L’alumnat de l’escola Marinada ho farà a la tarda amb la proposta “Musiquem Vilanova” que s’oferirà a les places l’Anjua, Pau Casal i la plaça de les Vilanoves. El dia 26 de desembre, els infants podran rebre la patgessa reial al pati de les escoles que vindrà a recollir les cartes dels nens i nenes per als Reis d’Orient. A la tarda, les germanes Judit i Meritxell Neddermann tornaran a Vilanova per actuar en el Concert de Sant Esteve.  

El dilluns dia 27 hi haurà tallers de manualitats per als més petits i un altre per al jovent per ajudar a preparar l’arribada de Ses Majestats. I el dia 31 arribarà l’esperada festa de Cap d’Any per donar la benvinguda al 2022 amb un sopar i ball al poliesportiu a càrrec de l’orquestra Caribe. Els tiquets es poden adquirir a partir de demà dijous 16 de desembre a través del web municipal.

El dia 4 de gener s’habilitarà al poliesportiu un Parc de Nadal amb inflables per a infants de 3 a 12 anys, i dissabte 8 de gener la ciutadania podrà gaudir de la representació dels Pastorets, a càrrec de l’Agrupació Sardanista. Però, sens dubte, un dels dies més esperats per la canalla serà el 5 de gener. A les 18 hores es donarà inici a la Cavalcada de Reis que recorrerà els principals carrers del municipi. Posteriorment, Melcior, Gaspar i Baltasar repartiran els regals per tots els carrers i cases del poble en la que tornarà a ser una nit màgica.

Tots els actes quedaran subjectes a possibles modificacions o anul·lacions segons com evolucioni la pandèmia i quines siguin, en cada moment, les mesures de prevenció vigents.

Des de l’Ajuntament es recorda que durant totes les festes hi haurà un photocall a la plaça de la Creu i anima a tots els veïns i veïnes a fer-s´hi una fotografia i penjar-la a les xarxes socials. Bones festes i bon any 2022!

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

S’inicia el procés de licitació de la primera fase del projecte, amb la reforma de l’Era de Cal Tudela

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova ha aprovat el plec de clàusules que ha de regular la contractació d’una empresa per a la construcció dels nous vestidors de la zona esportiva. Aquesta licitació correspon a la primera fase del projecte que inclou l’adequació de la planta de baixa de l’Era de Cal Tudela per ubicar-hi dos vestidors d’equip, dos més per als àrbitres, un lavabo i un espai destinat a magatzem.

Aquesta actuació és només un primer pas per fer realitat la futura transformació de la zona esportiva. El consistori té previst dur a terme una millora dels equipaments actuals amb la voluntat de garantir el compliment de les normes d’ús, accessibilitat i seguretat, i oferir uns serveis de qualitat a la ciutadania que ajudin a lluitar contra el despoblament. Fa només uns mesos es va encarregar un estudi sobre la futura reordenació de la zona esportiva, que va comptar amb la participació dels veïns i les veïnes del poble. Tenint en compte aquesta nova distribució de l’espai, es va considerar que la millor ubicació per als nous vestidors era l’Era de Cal Tudela, un gran magatzem agrícola que l’Ajuntament va adquirir per donar-li ús d’equipament i que permetrà augmentar en més de 1.125 m2 l’actual zona esportiva.

La voluntat del consistori és mantenir el màxim possible l’estructura de tàpia de l’edifici, que suposa un valor patrimonial de l’arquitectura rural de la nostra zona. En aquest sentit, s’ha redactat un projecte que preveu la reforma interior del magatzem i la redistribució de la planta baixa en diversos espais, així com la creació de les instal·lacions necessàries per a un correcte funcionament. En una posterior fase 2, es construirà un bar-restaurant que doni servei a tot el recinte esportiu.

El projecte es licita per una quantitat de 212.711,98 euros (IVA inclòs) i es finançarà amb una subvenció del PUOSC de la Generalitat de Catalunya de 120.000 euros i una altra de 36.500 euros de la Diputació de Lleida. Es preveu que les obres s’executin durant l’any 2022 i estiguin enllestides en 5 mesos.

Podeu consultar el plec de condicions al Perfil del Contractant.

La implantació del nou sistema de contenidors intel·ligents ha permès incrementar la recollida selectiva i reduir la fracció resta

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Des del mes de juny, quan es van instal·lar els contenidors intel·ligents, Vilanova ha aconseguit augmentar l’índex de recollida selectiva, que ha passat del 42 % de mitjana a superar el 60 % del total de residus generats. Aquesta va ser una de les conclusions de la xerrada que es va oferir el passat 18 de novembre a la Llar municipal de la Gent Gran en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus i a la qual van assistir-hi unes 25 persones. Un dels objectius de la trobada era fer un retorn a la ciutadania de com està funcionant aquesta prova pilot que ha suposat el tancament dels contenidors d’orgànica, envasos lleugers i rebuig, que només es poden obrir amb una targeta identificativa o a través d’una aplicació al telèfon mòbil.

Les dades confirmen l’èxit aconseguit amb aquest nou sistema. Vilanova ha millorat els índexs de recollida selectiva en totes les fraccions, el que suposa importats avantatges mediambientals però també econòmiques. En concret la recollida de paper s´ha incrementat un 28% respecte l’any 2020, l’orgànica un 22%, el vidre un 16% i els envasos s´han mantingut.

I és que l’augment del reciclatge suposa també una disminució de la fracció resta i, com a conseqüència, una reducció del cost del servei. Si continuem fent-ho com fins ara el poble de Vilanova de Bellpuig i per tant els seus veïns, es poden estalviar 7.000 euros anuals entre la reducció del cost de tractament de rebuig a l’abocador i els ingressos extra per la recollida selectiva.

Des del consistori es recorda que millorar els percentatges de recollida selectiva al municipi és una responsabilitat compartida. L’Ajuntament posa tots els recursos necessaris per facilitar una correcta separació dels residus però cal la implicació de la ciutadania per tal que la recollida selectiva sigui un èxit. Amb les dades d’aquests cinc mesos, l’equip de govern vol felicitar els veïns i les veïnes perquè ho han fet bé i s’han adaptat ràpidament a aquest nou sistema. Així mateix, es treballa per millorar encara més aquest índex de recollida selectiva atès que hi ha moltes llars que no han recollit la targeta identificativa i, per tant, no hi participen. Es recorda a la ciutadania que es posen a la seva disposició bosses compostables per a la recollida de la fracció orgànica que poden passar a recollir a l’Ajuntament.

L’acte va servir per homenatjar totes les persones que aquest 2021 han fet els 80 i 81 anys

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La Llar Municipal de la Gent Gran va acollir ahir diumenge la celebració de la vint-i-setena Festa de la Gent Gran, que l’any passat no es va poder celebrar a causa de la pandèmia. L’acte pretenia ser un homenatge a totes les persones del poble que enguany han fet els 80 i els 81 anys, i també als matrimonis que al 2020 i al 2021 han celebrat les seves noces d’or. Així mateix, va haver-hi un moment per recordar les persones que ja no ens acompanyen i enviar una forta abraçada als seus amics i familiars. La celebració va comptar amb la presència del Delegat territorial de Drets Socials, Joan Segura, a qui l’alcaldessa va agrair la seva assistència i el fet de ser una persona molt propera al territori. 

Vilanova compta actualment amb 357 persones majors de 65 anys, el que suposa un 30 % del total de la població. L’alcaldessa, Dolors Pascual, va recordar que som el municipi del Pla d’Urgell amb el percentatge de gent gran més elevat de la comarca. És per això que des del consistori es treballa per garantir els serveis i equipaments destinats a la gent gran i desenvolupar polítiques que apostin per un envelliment saludable. En aquest sentit, Pascual va voler recordar Salvador Ayguadé, regidor de la Gent Gran, que ens va deixar la setmana passada i va voler agrair-li els seus esforços al capdavant de la regidoria així com el seu treball per fer possible la reobertura i l’adequació de la Llar Municipal de la Gent Gran. 

La Festa de la Gent Gran vol ser sempre un homenatge a les persones de més edat del poble. La primera es va celebrar l’any 1925 i la segona al 1957. No va ser fins l’any 1990 que es va decidir que la festa es fes cada any. 

Des de l’Ajuntament es vol felicitar el president de la Llar Municipal de la Gent Gran, Josep Buireu, per l’organització de l’esdeveniment, així com la resta de la junta, que va fer possible aquest reconeixement a la nostra gent gran.

Galeria d'imatges

El poliesportiu ha acollit aquest cap de setmana un espectacle de dansa i la lectura del manifest institucional del 25N

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dissabte, amb motiu de la commemoració del Dia internacional contra la violència envers les dones, el poliesportiu municipal va acollir diferents actes oberts a tota la ciutadania. El primer va ser un espectacle de dansa de carrer sobre xanques anomenat ‘Mulïer’ a càrrec de la companyia Maduixa Teatre. Es tracta d’una obra, interpretada per cinc ballarines, que vol fer un homenatge a totes les dones que durant segles d’opressió han lluitat i segueixen lluitant per mantenir viu el seu jo salvatge i que reclamen el dret a ballar i a córrer lliurement pels carrers i les places de la nostra societat. Aquest espectacle ha rebut el Premi Moritz de FiraTàrrega a la millor estrena d’arts de carrer 2021.

Posteriorment, la cantautora local Marta Argilés va interpretar una preciosa cançó i representants de l’Associació de dones l’Anjua van llegir el manifest institucional del 25N. Els actes van continuar amb la presentació d’un estudi de la fundació Flora Tristán, encarregat per l’Institut Català de la Dona sobre l’impacte econòmic i social que hi ha darrera de cada cas de violència de gènere. Aquesta xerrada va anar a càrrec de la Mireia Fontanet.

Des de l’Ajuntament es vol agrair la col·laboració de les entitats i de l’equip del projecte Viladona i la seva implicació per lluitar contra la violència de gènere.

Galeria d'imatges

Aquesta instal·lació, que s’ubicarà al costat dels dipòsits municipals, permetrà millorar la qualitat de l’aigua

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova ha aprovat el plec de clàusules que ha de regular la contractació d’una empresa per a la construcció de la planta potabilitzadora. Es tracta d’una de les principals inversions previstes per aquesta legislatura que permetrà millorar el subministrament d’aigua que actualment arriba al poble des del canal principal d’Urgell.

El projecte, que ja estava previst per l’anterior equip de govern, inclou la construcció d’una estació de tractament d’aigua potable (ETAP), un dipòsit de reserva de 700 m3 per a emmagatzemar l’aigua potabilitzada i la renovació de la canonada que transportarà l’aigua del dipòsit a la població de Vilanova. La seva ubicació inicial era una altra però l’actual equip de govern va realitzar alguns canvis en el projecte i va considerar que la planta s’hauria d’instal·lar al costat dels dipòsits municipals d’aigua.

El següent pas, després de la construcció de la planta potabilitzadora, serà la instal·lació de comptadors, una mesura que permetrà conèixer els consums reals i evitarà que el consistori hagi d’abonar a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) en concepte de regularització de l'estimació del cànon de l'aigua, quantitats importants, com va ser la del 2018 de 30.100 euros.

El projecte es licita per una quantitat de 683.024,35 euros (IVA inclòs) i es finançarà amb una subvenció del PUOSC de la Generalitat de Catalunya de 250.000 euros i una altra de l’ACA de 261. 633,67 euros. Es preveu que les obres s’executin durant l’any 2022 i estiguin enllestides en 5 mesos.

Podeu consultar el plec de condicions al Perfil del Contractant.

L’Ajuntament de Vilanova lamenta la pèrdua i s’afegeix al dolor dels seus amics i familiars

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova es troba de dol des d’ahir dimarts, 23 de novembre, per la mort sobtada del regidor Salvador Ayguadé Calvís, a l’edat de 63 anys. L’Ajuntament vol fer arribar el més sentit condol als seus amics i familiars, i molt especialment a la seva esposa Carme i al seu fill Enric, amb qui comparteixen el dolor per aquesta pèrdua. L’equip de govern vol aprofitar l’ocasió per reconèixer i agrair el seu treball com a regidor d’Economia, Hisenda, Gent Gran i Benestar Social i els seus esforços per fer de Vilanova un poble millor.

El Salvador va treballar a la banca durant 42 anys i era una persona molt implicada en la vida social del poble, en entitats com la coral Verge del Lliri o l’Ampa de l’escola Marinada. L’any 2019 va ser escollit regidor de l’Ajuntament per Endavant Vilanova.

Galeria d'imatges

S’han programat 8 classes que s’impartiran cada darrer divendres de mes a la Llar de Jubilats

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El proper 26 de novembre es posa en marxa el curs 2021/2022 de l’Aula d’Extensió Universitària, una entitat que vol promoure la formació permanent de la ciutadania sota la tutela acadèmica de la Universitat de Lleida (UdL). S’han programat un total de vuit classes que s’impartiran cada darrer divendres de mes, a les 20 hores, a les instal·lacions de la Llar de Jubilats.

Aquest curs es tractaran temes diversos que s’espera siguin d’interès de les persones assistents. La primera classe, que es farà el 26 de novembre, anirà a càrrec de Josep Mª Escribà i parlarà sobre el Manifest de Vallbona i la nova cultura de l’aigua. En sessions posteriors es farà referència a altres qüestions com l’economia social i solidària, Antoni Gaudí i el modernisme català o la reivindicació d’una filosofia crítica. La xerrada del mes de març serà sobre la Guia de ponent i el coneixement de les terres de Lleida. El curs es tancarà amb la sessió ‘Veure la música’, parlant de la importància de jugar a qualsevol edat i, finalment, analitzant el fenomen social i musical que van suposar The Beatles. L’Aula d’Extensió Universitària ha programat una sortida a l’auditori Enric Granados de Lleida per al proper 13 de maig, per assistir al concert de les Quatre Estacions de Vivaldi.

Recordem que l’aula vol ser un espai de trobada obert a totes les persones d’edat adulta interessades en ampliar la seva formació de manera permanent i actualitzada. Si voleu fer-vos socis per assistir a les sessions, us podeu inscriure enviant un correu electrònic a l’adreça aulavilanovadebellpuig@gmail.com.

Galeria d'imatges

El centre estrena pàgina web amb la voluntat de donar a conèixer el seu projecte educatiu

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La llar d’infants municipal de Vilanova de Bellpuig no només es consolida com un servei innovador i proper sinó que segueix avançant i desenvolupant millores per afavorir el creixement i el benestar dels infants i les seves famílies. Aquest primer trimestre del curs ha posat en marxa una pàgina web a través de la qual, els veïns i veïnes poden informar-se de l’oferta educativa del centre, de com són les instal·lacions, dels horaris i tarifes i, sobretot, dels eixos bàsics del seu projecte educatiu. 

Recordem que aquest nou model es va iniciar el curs 2020-2021 amb la incorporació d’una nova direcció qualificada, ocupada per una persona amb formació i experiència en projectes educatius innovadors. L’objectiu del consistori amb aquest canvi era buscar la qualitat i l’excel·lència pedagògica; comptar amb professionals qualificats; millorar el servei, oferint-lo durant tot l’any, amb servei de menjador i casalet d’estiu; i aconseguir l’arrelament de les famílies al poble. 

Des del curs passat, l’Escoleta s’ha convertit per als infants en un espai per a créixer, ric en experièn­cies que promouen i estimulen les capacitats dels nens i les nenes, amb projectes de llum, d’emocions, d’art, de música, de ciències i amb la visió del pati com un espai educatiu més del centre. Actualment, l’Escoleta compta amb una quinzena de famílies usuàries que s’han mostrat molt satisfetes amb les millores del servei. L’equip docent del centre està format per la nova direc­tora, tres educadores i una alumna de formació dual. 

La llar d’infants de Vilanova, a més, s’està convertint en un centre de referència al territori. La directora, Elisabeth Soldevila, participarà el proper 9 de desembre en una ponència que es durà a terme a la Universitat de Lleida anomenada ‘Creativitat i tecnologia. Entre el virtual i el físic. Projecte Createctura’. Compartirà espai amb Irene Fernández, arquitecte i músic especialitzada en disseny d’espais pedagògics i fundadora del projecte Createctura. L’Elisabeth parlarà sobre l’aplicació pràctica d’aquest projecte a l’Escoleta de Vilanova. 

Amb la nova direcció, la llar d’infants municipal ha potenciat la proximitat amb les famílies. Degut a la Covid, fins ara només es permetia l’entrada al centre per a l’acompanya­ment i recollida dels infants però a partir d’ara es preveu incloure els pares i mares en el dia a dia de la llar. A més, s’ofereixen canals de comunicació directes per tal que pares i mares puguin seguir l’acti­vitat del centre a través de WhatsApp i de les xarxes socials. Ara també a través de la nova pàgina web de l’Escoleta de Vilanova de Bellpuig que es pot consultar en aquest enllaç.

La taxa del cementiri incorpora nous serveis com la neteja dels nínxols i l’ornamentació amb flors

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

En el ple municipal del passat 10 de novembre, l’Ajuntament de Vilanova va aprovar algunes modificacions en les taxes i impostos municipals amb l’objectiu de regular aspectes que encara no ho estaven. És el cas de la taxa per les entrades de vehicles a través de les voreres. L’ordenança incorpora la tarifa relativa al lliurament de la placa identificativa del gual així com a les tasques de senyalització a la vorera, que ascendeix a 35 €. D’altra banda, es manté la quota anual per disposar d’un gual però s’afegeix una bonificació del 50 % per als veïns i les veïnes empadronades al municipi que tinguin mobilitat reduïda i disposin de la targeta vigent d’aparcament per a persones amb discapacitat.

Pel que fa a l’ordenança reguladora del cementiri municipal, s’ha considerat necessari fer una actualització dels preus atès que en els darrers anys s’han construït nous nínxols en diferent fases i està prevista la parcel·lació d’una part de la zona nova per destinar-la a la concessió de panteons. Així mateix, s’han fet obres de manteniment al cementiri, treballs en el reg i la jardineria, s’ha augmentat la neteja i, l’any vinent, es preveuen altres millores com l’adequació d’un magatzem i uns banys per millorar el servei a la ciutadania. L’ordenança estableix ara els preus dels nínxols nous i dels de segona mà o que han estat utilitzats prèviament, els de les reversions, és a dir, els que tornen a ser titularitat de l’Ajuntament, i el preu dels panteons.  

Una de les principals novetats és que s’ofereix a la ciutadania un nou servei de neteja individual de les làpides dels nínxols i dels panteons, amb un preu de 5 i 15 euros respectivament, i un servei d’ornaments de flors naturals, a 35 euros, destinat especialment a aquelles persones que tenen dificultats per realitzar aquestes tasques perquè tenen problemes de mobilitat o viuen fora de Vilanova. El principal objectiu és poder facilitar a la ciutadania la realització d’aquests serveis i, al mateix, temps, mantenir en bon estat l’equipament.

Finalment, en el mateix ple es va fer una modificació en l’ordenança reguladora de l’impost sobre construccions, instal·lacions i obres (ICIO). Per al 2022 s’afegeix una bonificació per a l’arranjament i pintura de façanes segons la qual, si la liquidació de l’ICIO i de la taxa per llicències urbanístiques és d’un import igual o inferior a 3 euros, aquesta quantitat no es passarà al cobrament.

Dissabte 20 de novembre, s'impartirà una conferència sobre aquesta obra d’estil gòtic

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig compta amb un dels pocs retaules d’estil gòtic que es conserven in situ a tota la plana de Lleida i l’únic que es preserva al Pla d’Urgell. Amb la voluntat de donar a conèixer el retaule de la Mare de Déu del Lliri, el proper dissabte 20 de novembre, a les 11.30 hores, s’impartirà una conferència sobre aquesta obra que es considera  un valuosíssim testimoni  del passat medieval de la vila.

La xerrada anirà a càrrec del Dr. Alberto Velasco i està organitzada per Catalonia Sacra, una iniciativa conjunta dels deu bisbats catalans per posar en valor el patrimoni cultural de l'Església i obrir-lo a la societat, a proposta del Bisbal de Solsona. El preu de l’activitat és de 6 euros. Per assistir-hi és necessari fer una inscripció prèvia a través del web de Catalonia Sacra.

El retaule de la Mare de Déu del Lliri és obra d'un mestre que va treballar en una àrea molt concreta que comprenia la Segarra, l'Urgell, el Solsonès i la Conca de Barberà. Fins fa poc era un pintor anònim a qui es coneixia com el Mestre de Cervera, degut a un retaule que hi pintà en aquella vila, però darrerament s'ha pogut descobrir que, en realitat, el seu nom era Joan de Rúa i residia a Montblanc. L'aparició del contracte del retaule de Sant Miquel de Verdú, avui conservat al Museu Episcopal de Vic, n'és la prova irrefutable i ha tornat a treure a la llum el nom d'aquest mestre, oblidat durant cinc segles.

Aquesta activitat sobre el retaule de la Mare de Déu del Lliri tanca un cicle amb una quarantena de visites, conferències i tallers que han conformat l'agenda d'activitats de 2021 de Catalonia Sacra. La programació ha fixat la mirada tant en les grans catedrals com en les petites esglésies, en conjunts arquitectònics o en petites obres mestres.

Fitxers adjunts

La festivitat de Tots Sants va incloure un concert al cementiri en record dels difunts

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Diumenge, 31 d’octubre, el poliesportiu de Vilanova va acollir la celebració de la Castanyada. Unes 300 persones van participar d’aquesta tradició que ja va començar a mitja tarda amb moltes famílies i joves que es van disfressar per celebrar Halloween pels carrers del poble. La Guineu Jove va organitzar, per primera vegada, un concurs de menjar castanyes que va ser tot un èxit. No va faltar el ball de tarda i nit amb l’actuació de París Lanuit, el sopar popular i un concert destinat al jovent a càrrec del grup Crit. Des de l’Ajuntament es vol donar les gràcies a totes les persones que van assistir-hi i que van fer possible recuperar aquesta tradició a la vila.

D’altra banda, ahir dilluns 1 de novembre, festivitat de Tots Sants, es va organitzar un concert al cementiri municipal en record i homenatge als difunts. Va actuar-hi el duet Elisi, format pel Joan Carles Pérez, al violí, i el Lluís Surroca, al violoncel. Moltes famílies que van aprofitar la diada per visitar les restes dels seus difunts, van gaudir d’aquest petit concert. Des del consistori es vol donar les gràcies a tot el personal municipal i responsables de les diferents regidories per tots els treballs de manteniment que es van fer els dies previs amb la voluntat que el cementiri estigués en les millors condicions per rebre visitants per Tots Sants.

Galeria d'imatges

El treball l’han realitzat alumnes que estudien un cicle formatiu a l’Institut Mollerussa

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El cementiri de Vilanova de Bellpuig torna a disposar de dues creus. Aquestes es troben en la part de la façana més vella, anterior a l’any 1909, i damunt d’on es troben enterrades les monges. Una d’aquestes estava trencada des del 28 de juliol de 1936, quan es van destruir diferents elements religiosos, entre els quals hi havia les creus del terme i les del cementiri.

Des de l’Ajuntament, fa uns mesos, es van posar en contacte amb l’Institut Mollerussa, on es desenvolupa un cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en pedra natural, amb l’objectiu de buscar la seva col·laboració per restaurar diferents elements del cementiri que es troben destruïts o deteriorats. Des del centre, on tenen un taller propi, ho van veure com una bona oportunitat per incentivar l’alumnat amb treballs reals durant les classes pràctiques.

Durant el curs passat, van treballar en fer la creu nova a imitació de la ja existent. Primer es van desplaçar al cementiri per prendre les mesures de la creu amb una estació de topografia i a l’institut es va dibuixar el model en 3D a partir d’un programa informàtic. Un cop realitzat el model es va comprar una peça de pedra i se li va fer un primer tractament superficial al taller. Amb la col·laboració d’una empresa externa es va tallar la forma exterior de la creu i va ser l’alumnat l’encarregat de fer l’acabat final dibuixant la creu en relleu a mà. La nova creu s’ha instal·lat al cementiri coincidint amb la celebració de Tots Sants.

Des del consistori es vol agrair a la direcció, el professorat i l’alumnat de l’Institut Mollerussa la seva col·laboració en la restauració del patrimoni històric de Vilanova. Actualment es mantenen converses amb el centre per poder continuar col·laborant amb l’habilitació d’altres espais del cementiri.

Treballs de manteniment

Amb motiu de la proximitat de Tots Sants, s’han dut a terme alguns treballs de manteniment al cementiri com la pintura de la façana, de l’ossari i de la paret del fons, l’arranjament dels parterres i actuacions d’esporga en alçada dels xiprers, netejant l’arbre de branques seques per ampliar la visió dels vials de pas. La gespa que es va plantar l’any passat s’ha consolidat i s’ha instal·lat un lavabo a l’entrada del cementiri per donar servei a les persones que visitaran el cementiri durant aquests dies.

Galeria d'imatges

Millora del sistema de la depuradora de la piscina gran de Vilanova de Bellpuig. Amb la col·laboració de la Diputació de Lleida

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Galeria d'imatges

Arranjament del vas de la piscina gran per millorar el tractament que es realitza de l'aigua. Amb la col·laboració de la Diputació de Lleida.

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Galeria d'imatges

La substitució de lluminàries per leds ha permès estalviar 13.786 euros en només un any

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova va substituir al 2020 un total de 442 lluminàries a tot el municipi per unes altres que funcionen amb tecnologia led. Així mateix, es van renovar els quadres elèctrics, que van passar de 7 a 5 per a optimitzar-ne la instal·lació i els costos de manteniment. Els treballs van ser finançats de forma conjunta per l’Ajuntament, l’IDAE i la Diputació de Lleida. L’objectiu d’aquesta actuació era aconseguir un important estal­vi econòmic i mediambiental. 

Un any després de l’entrada en funcionament d’aquestes noves lluminàries, l’Ajuntament ha pogut fer un balanç i conèixer l’estalvi real que ha suposat aquesta actuació. Això ha estat possible gràcies al sistema de gestió energètica SIE de la Diputació de Lleida i al suport de l’Associació Leader Ponent que ofereix assessorament energètic al consistori. 

Des del mes juny de 2020 fins al mes de juny de 2021, s’han consumit 85.912 kWh menys, el que suposa una reducció del 31 % respecte al període juny 2019-juny 2020. Com a conseqüència d’aquesta disminució del consum, s’ha reduït també el cost del subministrament de l’enllumenat públic un 32 % i s’han estalviat 13.786 euros. 

Amb la voluntat d’impulsar l’estalvi energètic també a les llars, el proper divendres 29 d’octubre, l’Ajuntament ofereix una xerrada participativa sobre com estalviar amb la factura de la llum. Aquesta iniciativa està organitzada també per l’Associació Leader Ponent i el Consell Comarcal del Pla d’Urgell i s’emmarca dins la celebració de la Setmana Europea de l’Energia. Es farà a les 19.30 hores a la Llar municipal de la Gent Gran de Vilanova de Bellpuig. L’objectiu és oferir eines i recursos per entendre la factura de l’electricitat i donar a conèixer les línies d’ajuts disponibles com les subvencions per fomentar l’energia solar fotovoltaica per a l’autoconsum, les energies renovables tèrmiques i la millora de l’eficiència energètica en edificis.

Galeria d'imatges

Finançament de les obres de Pavimentació de diversos carrers. Aquesta actuació s'ha realitzat amb el suport de la Diputació de Lleida.

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Galeria d'imatges

Les sessions s’ofereixen cada diumenge amb servei de bar i un preu de 5 euros

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Es reprèn la temporada de ball a Vilanova de Bellpuig després de més d’un any i mig sense poder oferir aquesta activitat per la pandèmia. El nostre poble va ser un dels primers en programar balls de manera periòdica. De fet, va començar l'any 1994 amb un ball per celebrar la Castanyada amb les orquestres Fantàstica i Puzle. Des de llavors, aquesta activitat es va mantenir ininterrompudament tots els diumenges, amb l'única excepció dels mesos d'estiu. Fins i tot, en els darrers mesos abans de la Covid la proposta va anar creixent amb millors grups, la possibilitat de sopar, i més participants, no només de Vilanova sinó també d’altres municipis veïns.

Diumenge passat, 17 d’octubre, el poliesportiu municipal va tornar a oferir una sessió de ball amb l’orquestra Cocktail Elegant i dinamitzada per la Soraya. Els balls es repetiran cada diumenge, de 19 a 22 hores, amb servei de bar i un preu de 5 euros. Arran de la Covid, i per mantenir les distàncies, es promouen els balls individuals amb un dinamitzador que proposa coreografies a les persones participants. Des de l’Ajuntament es recorda que el poliesportiu és un espai renovat i que compleix amb la normativa Covid, i es convida tothom a gaudir-ne, tant als veïns i veïnes del poble com els que viuen a poblacions properes.  

Aquest diumenge, 24 d’octubre, la música anirà a càrrec de Madison i el ball individual estarà amenitzat per Joan. El dia 31 d’octubre serà París La Nuit el que dinamitzarà la tarda, coincidint amb la celebració de la festa de la Castanyada.

Galeria d'imatges

Els tiquets es podran adquirir fins el dijous 28 d’octubre a través del web municipal

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova posa a la venda les entrades per poder gaudir de la Castanyada 2021. Se celebrarà diumenge 31 d’octubre a partir de les 19 hores al poliesportiu i comptarà amb ball de tarda i de nit amb l’actuació de París Lanuit, i el primer concurs de menjar castanyes organitzat per La Guineu Jove amb premis per a les tres persones més castanyeres. Per participar-hi cal inscriure’s prèviament enviant un correu electrònic a l’adreça culturaifestesvilanova@gmail.com

Hi haurà també un sopar popular amb menús d’adult a 17 euros. Hi haurà una primera opció amb amanida catalana i frincandó de llom amb bolets i una opció vegetariana amb amanida d’ou dur i formatge i lassanya d’espinacs. El preu inclou aigua, vi, castanyes i moscatell. Hi haurà també menú infantil amb macarrons i gelat a 6 euros. A partir de les 23.30 h, es podrá gaudir de l’actuació del grup Crit, amb barra a preus populars. 

Els tiquets per a la Castanyada s’han posat ja a la venda a través del web municipal. Es podran comprar fins el dia 28 d’octubre. També es podran adquirir presencialment als baixos de l’Ajuntament de dilluns 25 a dijous 28 d’octubre de 9 a 11 hores. 

Podeu accedir a la venda de tiquets en aquest enllaç.

Galeria d'imatges

L’equipament va tornar a obrir ahir dijous amb un acte emotiu de retrobament amb els socis i les persones usuàries

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

La Llar Municipal de la Gent Gran va reobrir les seves portes ahir dijous, després d’un any i mig de tancament per l’arribada de la pandèmia. Va ser una jornada molt emotiva de retrobament amb les persones usuàries. L’Ajuntament va participar en l’assemblea general de socis i sòcies, convocada també per dijous 14 d’octubre. L’alcaldessa, Dolors Pascual, i el regidor de la Gent Gran, Salvador Ayguadé, van començar agraint a les persones assistents la paciència pel temps d’espera per poder gaudir d’aquest equipament. Posteriorment, s’ha donat compte de les obres de millora que s’han fet a l’espai.

Recordem que la Llar de Jubilats es va tancar al mes de març de l’any passat per l’arribada de la pandèmia de COVID-19 i es va utilitzar durant gairebé un any per a ampliar l’espai de la residència de la gent gran i poder garantir la seguretat de les persones usuàries. Com que les condicions sanitàries no van permetre reobrir l’equipament a l’estiu, el consistori va acordar amb la Junta adequar-ne l’espai amb diferents millores: se n’ha arranjat la jardineria, s’hi ha fet un ganzell interior per aïllar el soroll de les màquines i evitar la pèrdua de fred i calor, s’hi ha habilitat un accés posterior per a descongestionar-ne la porta d’entrada, s’ha pintat, se n’han substituït les cadires i se n’ha reparat la calefacció; a la zona del camp de bitlles s’ha canviat el sauló, s’han instal·lat llums de leds al porxo i s’ha reordenat el magatzem. El projecte ha tingut un cost aproximat de 15.000 euros.

L’assemblea ha servit per aprovar el canvi de junta, que s’havia d’haver celebrat al març d’aquest 2021 però es va posposar per la Covid. Atès que un dels punts de l’ordre del dia va ser l’aprovació de l’acta de l’assemblea anterior, celebrada al març de 2020, la junta actual va aprofitar per lliurar uns obsequis als membres de la junta anterior: el Josep Maria, l’Antonieta, la Rosa Mari i el Jaume, als quals es va fer també un agraïment per la tasca desenvolupada fins al març del 2020. Així mateix, des del consistori s’ha volgut reconèixer el treball de la junta entrant, que des del març de 2020 ha estat treballant en una etapa molt difícil, i s’ha volgut recordar els 29 socis i sòcies que malauradament ens han deixat en aquest darrer any i mig. Finalment, s’ha animat la ciutadania a recuperar a poc a poc la normalitat i a gaudir de l’equipament i dels serveis que ofereix.

Galeria d'imatges

L’alcaldessa i el regidor de la Gent Gran es van reunir dimecres amb representants dels Serveis Territorials de Drets Socials a Lleida

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquesta setmana, Vilanova ha rebut la visita del director dels Serveis Territorials de Drets Socials a Lleida, Juan Segura, i del cap del servei de suport a la protecció social, Antoni Reinoso. L’alcaldessa, Dolors Pascual, i el regidor de la Gent Gran, Salvador Ayguadé, s’han reunit amb els representants de la Generalitat de Catalunya amb l’objectiu de demanar un increment de les places públiques de residència per a la gent gran.

Actualment l’equipament compta amb 55 places de les quals, degut a la Covid, se n’utilitzen 50. D’aquestes, només 6 són publiques, el mateix nombre de places que es va establir quan es va inaugurar la residència l’any 2011, ara fa 10 anys. Des de l’Ajuntament es considera necessari aquest augment, tenint en compte que Vilanova és la població de la comarca amb més persones majors de 65 anys. A més, la de Vilanova és la segona residència més gran del Pla d’Urgell i la que disposa de menys places públiques.

Més enllà d’aquesta demanda, des del consistori s’ha aprofitat la visita institucional per explicar quines mesures es van prendre a la residència amb l’arribada de la Covid. El tancament de la llar de jubilats va permetre cedir aquest espai a la residència per poder mantenir les distàncies i garantir la seguretat de les persones usuàries. Ara que ja no se’n fa ús, l’Ajuntament ha fet una important despesa per adequar i millorar la llar de jubilats, que reobrirà el proper dijous 14 d’octubre.

La voluntat del consistori és seguir treballant per preservar la qualitat dels equipaments, especialment els que es destinen a la gent gran. En aquest sentit, s’ha demanat suport a la Generalitat, ja sigui mitjançant subvencions econòmiques o accedint a nous serveis que es puguin oferir a la ciutadania.

Galeria d'imatges

L’esdeveniment va incloure l’estrena d’una sardana dedicada al Jordi Buireu Torrades

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat diumenge, dia 3 d’octubre, es va celebrar el 34è Aplec de la Sardana de Vilanova de Bellpuig, el segon que s’organitza en època COVID. L’esdeveniment, que estava previst inicialment al pati de les escoles, es va haver de traslladar al pavelló poliesportiu a causa de la pluja. 

La jornada va començar amb una gimcana de jocs de cucanyes, a través dels quals una cinquantena de nens i nenes de 2 a 10 anys havien d’aconseguir els instruments de la cobla. Posteriorment, es va organitzar un concurs de dibuix que van guanyar la Lila Valls Artero (categoria infantil), la Núria Llobera Llovera (categoria inicial), la Nerea Pastor Ruiz (categoria mitjans) i l’Ares Llobera Llovera (categoria grans). 

A partir de les 19 hores es va donar inici a la ballada de sardanes. La part musical va anar a càrrec de la Cobla Tàrrega. Durant l’Aplec va haver-hi una exhibició a càrrec de les colles més joves de l’Agrupació Sardanista: la colla Saltem i Ballem - Escola Marinada, la Guineu Saltirona (que va debutar el passat mes de setembre al concurs de Vilanova de Bellpuig), Saltirons i Noves Branques, que van fer gaudir al públic amb un galop de fantasia i una sardana de punts lliures. Sens dubte, un dels moments més emotius va ser l’estrena de la sardana Recordat Jordi, del compositor golmesenc, Òscar Barqué i Farrús, i dedicada al Jordi Buireu Torrades. 

 

Autoria de les fotografies: Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig

Galeria d'imatges

La trobada ha servit per demanar més recursos per continuar millorant el poble

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Ahir dijous, dia 30 de setembre, Vilanova va rebre la visita del Delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Bernat Solé. Després de signar en el llibre d’honor de l’Ajuntament, Solé, acompanyat de l’alcaldessa, Dolors Pascual, i de la resta de regidors i regidores de l’equip de govern, es va desplaçar fins a la zona esportiva per conèixer alguns dels projectes que s’estan desenvolupant al municipi amb el finançament de les subvencions del PUOSC, com és el cas dels vestidors de la zona esportiva i la planta potabilitzadora. Així mateix, també es va mostrar al delegat l’estat de les obres de la biblioteca municipal, que s’està adequant per poder adherir-se al Sistema de Lectura Pública de Catalunya.

La trobada va servir també per parlar d’altres qüestions com la necessitat de millorar la seguretat viària a la C-233 o els dipòsits d’aigua potable. Des de l’equip de govern també es va exposar la importància de l’activitat esportiva al municipi, amb sis equips de futbol aquesta temporada defensant els colors de Vilanova, amb la intenció de demanar més recursos per a millorar-ne les instal·lacions. Un altre dels temes tractats va ser el problema dels habitatges buits i el despoblament. Des de Vilanova es va plantejar la necessitat d’una legislació urbanística catalana més adaptada a les necessitats dels municipis menors de 5.000 habitants.

Abans de finalitzar la visita institucional, l’alcaldessa va voler donar les gràcies al Delegat del Govern català per apropar-se al territori i per facilitar ajudes i coneixements a les administracions locals per a gestionar millor els municipis.

Galeria d'imatges

Aquest cap de setmana es presenten els equips de la U.E. Vilanovenca i se celebra el 34è Aplec de la Sardana

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova recupera la vida social i, en part, és gràcies a les entitats locals que a poc a poc reprenen la seva activitat. Aquest dissabte dia 2 d’octubre, la Unió Esportiva Vilanovenca organitza la presentació de la temporada 2021/2022. A les 16 hores es presentaran els equips, amb la novetat que el club incorpora aquest any dues noves categories: prebenjamí i benjamí. A partir de les 18 hores es jugarà el partit de Tercera Catalana que enfrontarà l’equip amateur local amb el C.F. Ivarsenc. Després del partit hi haurà un sopar popular amb entrepans, per al qual caldrà adquirir els tiquets prèviament. 

D’altra banda, diumenge dia 3 d’octubre se celebrarà el 34è Aplec de la Sardana, que organitza l’Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig. A la zona exterior del pavelló poliesportiu, hi haurà primer joc de cucanyes i a partir de les 19 h l’aplec, amb la Cobla Tàrrega. L’esdeveniment inclourà una exhibició de sardanes a càrrec de les colles de l’agrupació i l’estrena de la sardana ‘Recordat Jordi’, d’Òscar Barqué i Farrús. Hi haurà servei de bar i entrepans. 

Tots els actes del cap de setmana compliran amb les mesures de prevenció davant la Covid.

Galeria d'imatges

Se celebrarà els dies 2 i 3 d’octubre i per participar-hi cal inscripció prèvia

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquest cap de setmana s’impartirà el 21è curset d’estiu d’arquitectura popular Josep Mora, que aquest any se celebra al nostre poble. Es tracta d’una iniciativa organitzada de manera conjunta per l’empresa COM-CAL i l’associació Amics de l’Arquitectura Popular que compta amb el suport de l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig.

La formació s’iniciarà a l’edifici consistorial dissabte dia 2 d’octubre a partir de les 10 hores. Primer hi haurà una presentació i posteriorment es faran sessions teòriques amb referència a la teoria sobre la calç i el seu ús i la teoria de l’estuc al foc. Posteriorment, hi haurà una pràctica al pati de les escoles fins a les 17.30 hores, amb una hora i mitja per dinar. Diumenge 3 d’octubre continuarà la sessió pràctica de 10 a 13.30 hores.

El curset estarà impartit per professorat de COM-CAL, una empresa creada al 2012 que en els seus inicis oferia un servei a mida de pigmentació de calç aèria. Les persones participants hauran de portar roba per treballar-hi còmodament, protecció solar i guants de paleteria. El preu de la formació és de 40 € per als socis de l’associació Amics de l’Arquitectura Popular i 50 € per al públic en general, amb descomptes per a persones amb el carnet jove, aturades i jubilades. Per participar-hi cal fer una inscripció prèvia a través del correu electrònic correu.arquitecturapopular@gmail.com.

Galeria d'imatges

Vilanova disposa d’un estudi tècnic que estableix un pla d’actuació per a millorar la seguretat viària

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Sostenible, que se celebra del 16 al 23 de setembre, l’Ajuntament de Vilanova presenta un estudi tècnic de seguretat viària, elaborat per l’empresa INTRA S.L. a través d’un conveni de col·laboració amb el Servei Català de Trànsit.

Aquest estudi arriba com a resposta a les reclamacions de l’Ajuntament per millorar la seguretat vial, principalment a la carretera comarcal C-233 que travessa el municipi. Tot i que darrerament s’hi han fet algunes inversions, des del consistori es considera que és necessari millorar la mobilitat dels vianants al carrer Major i al seu entorn, ampliant les voreres i rebaixant-les per fer-les més accessibles per a les persones amb dificultats de mobilitat. Cal tenir en compte que Vilanova és el municipi de la comarca amb un percentatge més alt de persones majors de 65 anys. A més, s’ha detectat que cada cop són més les persones de manera incívica estacionen a sobre de les voreres, impedint el pas dels vianants i també ocasionant molèsties al vehicle rodat.

L’estudi ha servit per detectar que a Vilanova el 90 % de l’espai viari està dedicat a la circulació de vehicles i a l’aparcament, i només el 10 % als vianants.  Des de l’Ajuntament hi ha una ferma voluntat de revertir aquesta situació a mesura que el pressupost municipal ho permeti. De fet, ja es van fer algunes actuacions de millora al carrer Joan Maragall amb nova senyalització, la reordenació de l’espai i amb carrils més estrets que obliguen els vehicles a reduir la velocitat.

Entre els principals objectius hi ha Pacificar i reordenar la travessera C-233, per garantir una mobilitat segura per als vianants, amb zones d’aparcament segures, i una velocitat al tram urbà de 30 Km/h; reordenar i pacificar la mobilitat a la zona escolar; reordenar les cruïlles del carrer Joan Maragall amb la carretera i amb el carrer del Nord; i sensibilitzar la població que l’aparcament sobre la vorera és una pràctica incívica, que genera inseguretat als vianants i recomanar els desplaçaments a peu.

Galeria d'imatges

L’ús d’alguns serveis agilitza els tràmits i suposa un estalvi econòmic per al consistori

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Segons un informe sobre l’administració electrònica a la comarca del Pla d’Urgell, Vilanova de Bellpuig és un dels municipis que més ha avançat al respecte en els darrers anys. L’Ajuntament fa ús d’alguns serveis que posa a la seva disposició l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) amb l’objectiu d’eliminar el format paper i agilitzar el dia a dia dels ens locals. 

En aquest sentit, durant l’any 2020 es van publicar 54 anuncis a l’e-tauler, el tauler electrònic per a la publicació d’acords. Tot i que el servei pretén substituir el taulell físic, ubicat a l’entrada de l’Ajuntament, de moment a Vilanova es mantenen tots dos formats.

Un altre dels serveis que més ha augmentat ha estat el de la tramitació electrònica a través de l’e-tram. La seva implantació, però, depèn de l’ús que en faci la ciutadania i el teixit empresarial. Al 2019 es van registrar 65 sol·licituds o instàncies i al 2020, un total de 151. La pandèmia també ha disparat la necessitat de fer ús d’aquest servei. 

Vilanova també és un dels municipis del Pla d’Urgell que més ús fa del servei de generació de còpies electròniques d’originals en paper, el que suposa agilitzar el dia a dia de l’administració permetent la signatura d’aquests documents de manera electrònica i automatitzant els processos. 

Alguns serveis, a més, suposen també un important estalvi econòmic per a l’Ajuntament. És el cas de l’e-notum, que permet enviar notificacions electròniques a la ciutadania amb cost zero. Entre els anys 2020 i 2021, l’Ajuntament de Vilanova ha generat 369 notificacions, el que ha suposat un estalvi de 1.107 euros, si tenim en compte només el preu de l’enviament postal, o de 5.527,62 € si es valoren també altres aspectes com el temps del personal que realitza el tràmit o el cost energètic.

La voluntat del consistori és seguir avançant en la implantació de l’administració electrònica amb la voluntat d’oferir un servei més còmode i àgil a la ciutadania. 

S’han instal·lat taules de pícnic, unes escales de fusta i mobiliari urbà

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquesta setmana s’han donat per finalitzats els treballs per adequar un espai públic de lleure ubicat a la cantonada del rentador de cotxes i davant de l’aparcament i la pista de pàdel. L’actuació ha consistit en la delimitació de la finca amb una tanca, la instal·lació de tres taules de pícnic, una paperera i unes escales de fusta. Així mateix, s’ha fet un manteniment a la jardineria existent.

La voluntat del consistori amb aquests treballs és incrementar la superfície arbrada i de lleure de Vilanova i que la ciutadania en pugui gaudir durant tot l’any.

Galeria d'imatges

Més de 150 alumnes omplen avui les aules de l’Escola Marinada i la llar d’infants municipal

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquest mes de setembre es posa en marxa un nou curs als centres educatius del nostre poble. Avui, 13 de setembre, tornen a les aules els infants de l’escola Marinada, que compta amb un total de 137 alumnes matriculats i més d’una catorzena de mestres. Entre les principals novetats, a partir d’aquest curs els nivells es distribuiran per comunitats i no per cicles, un canvi que permetrà millorar l’assoliment de les competències bàsiques per part de l’alumnat. Així, mateix, durant els propers tres anys, l’escola formarà part del Projecte de Laboratori de Transformació Educativa, un programa del Departament d’Educació que es fonamenta en un aprenentatge centrat en l’alumne/a i que implica canvis significatius en el projecte educatiu, principalment pel que fa a les metodologies docents, l’organització i el funcionament de l’escola.  

Durant aquest curs es mantindrà el Pla d’Actuació del curs passat respecte a les mesures Covid, tot i que enguany es podran compartir materials i podrà haver-hi moments de relació a l’exterior entre diferents grups bombolla.

Nou curs a la llar d’infants

La llar d’infants municipal va obrir les seves portes el passat 6 de setembre. Durant la setmana passada es va fer el procés d’adaptació amb les famílies d’alumnes nous, que podien venir a acompanyar-los.  

El centre compta aquest curs amb 15 alumnes: 9 en el grup de grans (de 2 a 3 anys) i 6 en el grup dels petits (d’1 a 2 anys). L’equip docent està format per la directora i tres educadores, tot i que enguany s'incorpora una alumna de formació dual, que romandrà al centre als matins i permetrà oferir més qualitat educativa i una millor atenció a l'alumnat.

Millores als centres educatius

Aprofitant que no hi havia activitat lectiva, durant l’estiu s’han fet alguns treballs de manteniment als centres educatius per garantir uns equipaments de qualitat. S’han pintat algunes aules a l’escola Marinada i a la llar d’infants, i s’ha fet una neteja a fons de tots els espais. A l’escola també s’ha pintat la tanca perimetral i s’ha reparat el cablejat i els quadres de llum per garantir el bon funcionament de la xarxa de subministrament elèctric. Així mateix, s'han instal·lat sis banquetes al pati per a millorar l'equipament, atès que cada vegada es fa més ús dels espais exteriors. 

Galeria d'imatges

S’obre un procés per seleccionar un arquitecte, aparellador o arquitecte tècnic en el marc del programa de Garantia Juvenil

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

L’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig publica una oferta de feina en el marc de la contractació de joves beneficiaris del programa de Garantia Juvenil a Catalunya. El consistori ha obert un procés de selecció per cobrir un lloc de treball d’arquitecte, aparellador o arquitecte tècnic. En concret, s’ofereix un contracta en pràctiques a jornada complerta durant un període de 6 mesos. La persona seleccionada haurà de realitzar tasques pròpies d’aquest lloc de treball com l’inventari d’habitatges del municipi, la revisió i estudi de modificacions de la normativa del POUM o la redaccions de documents tècnics relatius a projectes d’obres municipals. Es preveu que la persona contractada es pugui incorporar el proper 30 de setembre de 2021.

Per optar a aquesta oferta de feina cal complir els següents requisits:

  • Ser joves majors de 16 i menors de 30 anys
  • Estar inscrit com a beneficiari/ària del Programa de Garantia Juvenil a Catalunya
  • Estar inscrit com a demandant d’ocupació no ocupada (DONO) al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya
  • Estar en possessió d’un títol universitari o altre títol oficialment reconegut com a equivalent, com a màxim obtingut durant els darrers 5 anys
  • Complir els requisits que exigeix la modalitat de contracte de treball en pràctiques
  • No haver participat en les convocatòries dels anys 2019 i 2020, ni d’altres amb una contractació superior a 2 anys
  • Presentar CV i acreditar la titulació

 El procés de selecció es farà mitjançant una entrevista personal. Per a qualsevol dubte o consulta podeu trucar a l’Ajuntament, al telèfon 973 32 40 00 en horari d’atenció a la ciutadania, de 8.30 a 14 hores.

Galeria d'imatges

L’Ajuntament vol agrair la col·laboració d’entitats, comissions de festes i tot el personal que ha fet possible la celebració

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova de Bellpuig va tancar ahir dilluns la Festa Major d’Estiu. Del 3 al 6 de setembre s’han programat actes de diferents formats i per a tots els públics que han comptat amb una gran participació de la ciutadania. Des de l’Ajuntament es vol agrair el treball i la col·laboració de les associacions, la comissió de festes, regidors, personal de l’Ajuntament, brigades, empreses de serveis, personal de neteja i tots els veïns i veïnes que, un any més, han fet possible que tots i totes gaudim d’aquesta celebració.   

Entre els actes destacats de divendres no va faltar un taller de percussió, el sopar popular es va fer a les piscines i l’actuació de Sound de Secà, que va fer gaudir amb el seu ritme al públic assistent. Dissabte al matí els protagonistes van ser els gegants i, a la tarda, els més petits van disposar d’un parc aquàtic a les piscines mentre el jovent podia participar en una activitat per pintar la pista d’skate. A la nit, el teatre ‘Dones Sàvies’ i el concert de Ball de Raska tancaven la jornada.     

Diumenge, la ciutadania va poder gaudir d’un vermut a les piscines, una gimcana per trobar el millor vilanoví, amb preguntes sobre el municipi, un espectacle infantil, l’actuació del grup Loren i el monòleg ‘Oye Polo’. Sens dubte, un dels actes amb més participació van ser el 40è Concurs de Colles Sardanistes i el 46è Campionat de Colles de les Terres de Lleida. 

L’últim dia de Festa Major es va organitzar una activitat familiar conduïda per Joan Pujol sobre com fabricar un coet i una exhibició de balls. El castell de focs va tancar quatre dies de celebració dels que han pogut gaudir tots els veïns i les veïnes del poble.

Des de l'Ajuntament es convida la ciutadania a participar en una enquesta anònima a través de la qual els veïns i veïnes poden valorar la Festa Major i fer arribar els seus suggeriments i les seves propostes de cara a la celebració de l'any vinent. Podeu accedir a l'enquesta en aquest enllaç

Us convidem a visionar el reportatge que ha elaborat el Pla d'Urgell TV sobre la Festa Major de Vilanova de Bellpuig en aquest enllaç

Galeria d'imatges

La companyia Tombs Creatius va portar a Vilanova la preestrena d’aquest espectacle vivencial

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

El passat dissabte 28 d’agost, la plaça de l’Anjua va acollir la preestrena de l’espectacle vivencial ‘Secrets’, de la companyia Tombs Creatius. Tot i que la proposta estava destinada a majors de 7 anys, es van instal·lar a la plaça diferents jocs participatius per a tots els públics que van permetre als visitants sentir emocions i compartir vivències i experiències que, per a molts veïns i veïnes de Vilanova, es van convertir en tota una aventura. 

‘Secrets’ és un espectacle vivencial de carrer creat pel Toni Tomàs i el Toti Toronell que proposa al públic ser protagonista de la seva pròpia història a través d’un recorregut en busca d’un gran secret. Aquest només es pot descobrir jugant i deixant-se emportar per la curiositat en un espai en el qual l’artesania i la tecnologia van de la mà. 

La companyia Tombs Creatius va portar a Vilanova la preestrena d’aquesta producció que estrenaran a partir del 10 de setembre en el marc de la programació de FiraTàrrega.

Galeria d'imatges

L’adequació de l’espai permetrà que passi a formar part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Aquesta setmana s’han iniciat les obres d’adequació de la biblioteca municipal Glòria Tudela, que pretenen millorar el servei que s’hi ofereix a les persones usuàries. Els treballs inclouran l’arranjament de l’espai, que comptarà amb un accés directe des del carrer, la millora de les xarxes de subministraments bàsics i l’adquisició de nou mobiliari. Un cop s’enllesteixi el projecte, l’equipament disposarà d’un espai infantil, un altre destinat al públic juvenil, el taulell de préstec, ordinadors, taules de treball i un espai de lectura. 

 La reforma farà que la biblioteca de Vilanova de Bellpuig compleixi els requisits necessaris per a formar part del Sistema de Lectura Pública de Catalunya, amb els avantatges que això suposarà per a la ciutadania. La integració en aquesta xarxa permetrà ampliar el fons de la biblioteca Glòria Tudela de manera periòdica i accedir a tots els serveis que ofereix la xarxa pública de biblioteques entre els quals hi ha formació, activitats culturals i un important fons bibliogràfic.  

 La biblioteca de Vilanova es va inaugurar l’any 1962 i va ser la primera de la comarca del Pla d’Urgell. Primerament es va ubicar a l’Antic Ajuntament, espai on actualment hi ha el Centre Residencial d’Acció Educativa (CRAE). Posteriorment, es va traslladar al lloc que ocupa ara la residència fins que es va decidir ubicar-la a la part baixa de l’edifici de l’Ajuntament. 

Galeria d'imatges

Del 2 al 6 de setembre hi haurà activitats infantils, espectacles, sardanes i concerts

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Vilanova celebrarà la seva Festa Major del 2 al 6 de setembre. Per aquests dies s’han programat tot un seguit d’activitats culturals, lúdiques i esportives que compliran amb totes les mesures de prevenció per garantir que puguem gaudir de les nostres tradicions i cultura d’una manera respectuosa i segura.

El tret de sortida a la celebració es donarà dijous dia 2 de setembre, amb el tradicional sopar popular, el repic de campanes i una actuació de teatre, dansa i percussió. Divendres no faltaran un espectacle infantil, la missa solemne en honor a la Mare de Déu del Lliri, un parc aquàtic, l’espectacle de teatre Dones Sàvies i un concert al pati de les escoles amb Ball de Raska. Les activitats continuaran dissabte amb la missa solemne en honor dels màrtirs Sant Honest, Santa Providència, Santa Fortunata i Santa Victòria, patrons de Vilanova. Hi haurà també un vermut musical i dos concerts, amb l’orquestra Metropol al poliesportiu i amb el grup Hey Pachucos al pati de les escoles. Aquest mateix dia se celebrarà el 40è Concurs de Sardanes amb la Cobla Contemporània, un esdeveniment que inclourà els actes del 40è aniversari de la creació de la Colla Saltirons.

Diumenge es farà una missa pels difunts de la nostra parròquia, especialment d’aquest darrer any. Hi haurà també un vermut musical, un espectacle familiar i un escape street, un joc d’orientació i estratègia pels carrers del poble. Al vespre, tornarà la música amb el concert de Loren & Band al poliesportiu, i un monòleg al pati de les escoles amb Anna Polo i Oye Sherman. La Festa Major es tancarà dilluns amb un taller d’astronàutica, una exhibició de ball de saló i el tradicional castell de focs.

Tots els actes es realitzaran amb el públic assegut, en grups bombolla i mantenint una distància de seguretat. Així mateix, serà obligatori l’ús de mascareta. Des de l’Ajuntament s’anima tothom a engalanar els balcons i es demana a la ciutadania la màxima col·laboració i comprensió per poder continuar apostant per una cultura segura.

Podeu consultar el programa de la Festa Major en el document adjunt

Fitxers adjunts

Galeria d'imatges

Aquest agost es pot reservar la pista de pàdel de manera gratuïta les tardes de dilluns i dimecres

DIMECRES 31 DESEMBRE 1969

Durant els mesos de juliol i agost s’està jugant el tradicional torneig de pàdel de Vilanova, una iniciativa en la qual hi participen 24 persones i que s’organitza amb la voluntat de fomentar la pràctica dels esports de raqueta. De les onze parelles, cinc juguen en categoria femenina i 7 en categoria masculina. Les millors classificades de cada categoria jugaran les semifinals els dies 30 i 31 d’agost i, els guanyadors, la final el dia 1 de setembre.

Aquest any s’ha volgut potenciar aquest esport també entre els nens i nenes menors de 15 anys organitzant per primera vegada un torneig infantil que està tenint una molt bona acceptació i en el qual s’han inscrit més d’una vintena de persones.

Així mateix, tothom qui vulgui jugar al pàdel, pot fer-ho aquest estiu de manera gratuïta a Vilanova. Durant el mes d’agost s’ofereix la pista sense cost les tardes de dilluns i dimecres de 16 a 19 hores. La reserva s’ha de fer al bar de les piscines.  

A més del pàdel, des del consistori també es vol fomentar un altre esport de raqueta, el tennis taula, i s’ha instal·lat una taula per jugar-hi al recinte de les piscines.

Galeria d'imatges