En marxa el nou sistema d’autoconsum compartit entre equipaments municipals

El nostre municipi és el primer del Pla d’Urgell i un dels pioners a les Terres de Lleida dels que apliquen aquest mètode

DIVENDRES 12 GENER 2024

L’any ha començat a Vilanova de Bellpuig amb un impuls a les energies renovables amb la posada en marxa del nou sistema d’autoconsum compartit entre equipaments municipals. La iniciativa, en la qual ha treballat l’Ajuntament des de fa més de dos anys, té l’objectiu d’optimitzar els recursos energètics i contribuir, d’aquesta manera, a l’estalvi econòmic – tenint en compte l’encariment de l’electricitat –i a encarar l’emergència climàtica.

La instal·lació de plaques fotovoltaiques es va dur a terme el 2022 al Pavelló Poliesportiu i al recinte de la planta potabilitzadora d’aigua – inaugurada l’abril de l’any passat –, i compten amb una potència total de 20 kW nominals. Pel que fa al recinte esportiu, es preveu que generi 30.000 kWh anuals, propiciant una reducció del 25 % del consum energètic del mateix poliesportiu, del centre de gent gran i de l'edifici de l'Ajuntament. Altrament, a la potabilitzadora d'aigua es crearan uns 27.000 kWh anuals, transformant-la així en una de les primeres plantes del país que s'abasteixen amb energia solar.

D’aquesta manera, el projecte contribuirà a la consolidació de l’autoconsum al nostre municipi amb la finalitat de proveir d’energia elèctrica a diversos equipaments locals, com l’Escola Marinada, la Llar d’Infants Municipal, el pavelló, el consultori mèdic, la Llar Municipal de la Gent Gran, la Residència Pare Pacífic i les dependències de l’Ajuntament. L’actuació ha rebut finançament per part de l’IDAE (Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía), una entitat vinculada al Ministeri de Transició Ecològica.

Amb això, Vilanova de Bellpuig es converteix en el primer municipi del Pla d’Urgell en aplicar aquesta iniciativa, i també en un dels pobles pioners de les Terres de Lleida que implementa una infraestructura pensada per compartir energia entre equipaments municipals.