Es declaren com a arbres d’interès local el plàtan de les Set Branques i l’alzina dels Fondets

Els exemplars s’incorporaran al patrimoni botànic català i rebran una especial protecció i conservació

DIJOUS 15 JUNY 2023

L'equip de govern de l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig ha declarat com a «arbres d'interès local» el plàtan de les Set Branques – situat a la vora de la tercera séquia del Canal d'Urgell – i l'alzina dels Fondets – localitzada al camí de les Pletes.

El consistori té previst adreçar una notificació al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per a incorporar els dos arbres vilanovins a l'inventari d'Arbres d'Interès Local (AIL).

Amb aquesta actuació, el consistori pretén protegir i conservar aquests dos exemplars, els quals reuneixen especials característiques pel que fa a la seva dimensió i edat per formar part del patrimoni botànic català.

 

Plàtan de les Set Branques

Pel que fa a l'arbre situat a la tercera séquia del Canal d'Urgell, el plàtan de les Set Branques és un arbre corpulent, d'uns 50 metres d'alçada, amb fruits arrodonits d'uns quatre centímetres de diàmetre.

El plàtan disposa d'una base amb ramificació oberta, la qual cosa el converteix en un element únic a tota la nostra comarca.

 

Alzina dels Fondets 

En el cas de l'alzina dels Fondets, la base del tronc té un perímetre de 3,5 metres, amb una alçada total de 17 metres i una copa d'un perímetre aproximat de 20 metres. L'edat d'aquest arbre, segons calculen especialistes, és d'uns 300 anys.

Al mateix web de l’Ajuntament s’ha habilitat un apartat a on es poden consultar tots els detalls del plàtan de les Set Branques i de l’alzina dels Fondets.

Fitxers adjunts