31° / 15° Núvols

Es restaura una de les creus del cementiri municipal

El treball l’han realitzat alumnes que estudien un cicle formatiu a l’Institut Mollerussa

DIMECRES 27 OCTUBRE 2021

El cementiri de Vilanova de Bellpuig torna a disposar de dues creus. Aquestes es troben en la part de la façana més vella, anterior a l’any 1909, i damunt d’on es troben enterrades les monges. Una d’aquestes estava trencada des del 28 de juliol de 1936, quan es van destruir diferents elements religiosos, entre els quals hi havia les creus del terme i les del cementiri.

Des de l’Ajuntament, fa uns mesos, es van posar en contacte amb l’Institut Mollerussa, on es desenvolupa un cicle formatiu de grau mitjà de tècnic en pedra natural, amb l’objectiu de buscar la seva col·laboració per restaurar diferents elements del cementiri que es troben destruïts o deteriorats. Des del centre, on tenen un taller propi, ho van veure com una bona oportunitat per incentivar l’alumnat amb treballs reals durant les classes pràctiques.

Durant el curs passat, van treballar en fer la creu nova a imitació de la ja existent. Primer es van desplaçar al cementiri per prendre les mesures de la creu amb una estació de topografia i a l’institut es va dibuixar el model en 3D a partir d’un programa informàtic. Un cop realitzat el model es va comprar una peça de pedra i se li va fer un primer tractament superficial al taller. Amb la col·laboració d’una empresa externa es va tallar la forma exterior de la creu i va ser l’alumnat l’encarregat de fer l’acabat final dibuixant la creu en relleu a mà. La nova creu s’ha instal·lat al cementiri coincidint amb la celebració de Tots Sants.

Des del consistori es vol agrair a la direcció, el professorat i l’alumnat de l’Institut Mollerussa la seva col·laboració en la restauració del patrimoni històric de Vilanova. Actualment es mantenen converses amb el centre per poder continuar col·laborant amb l’habilitació d’altres espais del cementiri.

Treballs de manteniment

Amb motiu de la proximitat de Tots Sants, s’han dut a terme alguns treballs de manteniment al cementiri com la pintura de la façana, de l’ossari i de la paret del fons, l’arranjament dels parterres i actuacions d’esporga en alçada dels xiprers, netejant l’arbre de branques seques per ampliar la visió dels vials de pas. La gespa que es va plantar l’any passat s’ha consolidat i s’ha instal·lat un lavabo a l’entrada del cementiri per donar servei a les persones que visitaran el cementiri durant aquests dies.

Galeria d'imatges