L’Ajuntament pren mesures efectives per reduir la població de coloms

Des que es van instal·lar gàbies en llocs estratègics, al juny del 2020, s’han capturat prop de 2.000 exemplars

DILLUNS 21 FEBRER 2022

La sobrepoblació de coloms al municipi va portar l’Ajuntament a instal·lar-hi unes gàbies que permetessin fer-ne captures setmanals i controlar aquesta plaga que ocasiona importants inconvenients al poble. A més de la brutícia que generen aquests animals, són la principal causa del deteriorament de les façanes dels edificis degut a la corrosió que produeixen els seus excrements. Així mateix, són una molèstia per als veïns i les veïnes pel soroll que fan i pel risc de transmissió de malalties. 

Les gàbies es van instal·lar al mes de juny del 2020. Fins al mes desembre del mateix any, es van capturar 459 exemplars en les gàbies ubicades al terrat de Cal Brufau i a la teulada de l’escola. Durant tot l’any 2021, es van superar les previsions i es van capturar 1513 exemplars. Al mes d’abril, però, es va retirar la gàbia situada a la teulada de l’escola que va deixar de ser efectiva, i se’n va instal·lar una altra en una terrassa interior del Cine Rama. Les aus disposen de menjar i beguda a les gàbies, però un cop hi entren no en poden sortir. 

Aquest servei de control de la població de coloms el realitza una empresa especialitzada en aquest tipus d’actuacions i té un cost per al consistori de 4.579,20 euros anuals. La localització i funcionalitat de les gàbies està sota revisió setmanal per si fos necessari modificar algun emplaçament per millorar l’estratègia de captura. 

Més enllà dels recursos que hi destina l’Ajuntament, la col·laboració ciutadana és bàsica per evitar que les aus facin els seus nius. En el cas d’habitatges o magatzems deshabitats, es demana a les persones propietàries que mantinguin les teulades i cobertes en bon estat i les obertures, ja siguin finestres o porxos, tancades amb tela de galliner per evitar que els coloms puguin utilitzar aquests forats per refugiar-se de la pluja o construir els seus nius. Així mateix, l’Ajuntament busca també cases i edificis deshabitats per poder anar modificant la ubicació de les gàbies de captura.

Galeria d'imatges