30° / 17° Poc tapat

L’índex de recollida selectiva creix fins al 60 % en només 5 mesos

La implantació del nou sistema de contenidors intel·ligents ha permès incrementar la recollida selectiva i reduir la fracció resta

DIMARTS 30 NOVEMBRE 2021

Des del mes de juny, quan es van instal·lar els contenidors intel·ligents, Vilanova ha aconseguit augmentar l’índex de recollida selectiva, que ha passat del 42 % de mitjana a superar el 60 % del total de residus generats. Aquesta va ser una de les conclusions de la xerrada que es va oferir el passat 18 de novembre a la Llar municipal de la Gent Gran en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus i a la qual van assistir-hi unes 25 persones. Un dels objectius de la trobada era fer un retorn a la ciutadania de com està funcionant aquesta prova pilot que ha suposat el tancament dels contenidors d’orgànica, envasos lleugers i rebuig, que només es poden obrir amb una targeta identificativa o a través d’una aplicació al telèfon mòbil.

Les dades confirmen l’èxit aconseguit amb aquest nou sistema. Vilanova ha millorat els índexs de recollida selectiva en totes les fraccions, el que suposa importats avantatges mediambientals però també econòmiques. En concret la recollida de paper s´ha incrementat un 28% respecte l’any 2020, l’orgànica un 22%, el vidre un 16% i els envasos s´han mantingut.

I és que l’augment del reciclatge suposa també una disminució de la fracció resta i, com a conseqüència, una reducció del cost del servei. Si continuem fent-ho com fins ara el poble de Vilanova de Bellpuig i per tant els seus veïns, es poden estalviar 7.000 euros anuals entre la reducció del cost de tractament de rebuig a l’abocador i els ingressos extra per la recollida selectiva.

Des del consistori es recorda que millorar els percentatges de recollida selectiva al municipi és una responsabilitat compartida. L’Ajuntament posa tots els recursos necessaris per facilitar una correcta separació dels residus però cal la implicació de la ciutadania per tal que la recollida selectiva sigui un èxit. Amb les dades d’aquests cinc mesos, l’equip de govern vol felicitar els veïns i les veïnes perquè ho han fet bé i s’han adaptat ràpidament a aquest nou sistema. Així mateix, es treballa per millorar encara més aquest índex de recollida selectiva atès que hi ha moltes llars que no han recollit la targeta identificativa i, per tant, no hi participen. Es recorda a la ciutadania que es posen a la seva disposició bosses compostables per a la recollida de la fracció orgànica que poden passar a recollir a l’Ajuntament.