Posant en valor el retaule de la Mare de Déu del Lliri

Dissabte 20 de novembre, s'impartirà una conferència sobre aquesta obra d’estil gòtic

DIMARTS 09 NOVEMBRE 2021

L’església de Sant Pere de Vilanova de Bellpuig compta amb un dels pocs retaules d’estil gòtic que es conserven in situ a tota la plana de Lleida i l’únic que es preserva al Pla d’Urgell. Amb la voluntat de donar a conèixer el retaule de la Mare de Déu del Lliri, el proper dissabte 20 de novembre, a les 11.30 hores, s’impartirà una conferència sobre aquesta obra que es considera  un valuosíssim testimoni  del passat medieval de la vila.

La xerrada anirà a càrrec del Dr. Alberto Velasco i està organitzada per Catalonia Sacra, una iniciativa conjunta dels deu bisbats catalans per posar en valor el patrimoni cultural de l'Església i obrir-lo a la societat, a proposta del Bisbal de Solsona. El preu de l’activitat és de 6 euros. Per assistir-hi és necessari fer una inscripció prèvia a través del web de Catalonia Sacra.

El retaule de la Mare de Déu del Lliri és obra d'un mestre que va treballar en una àrea molt concreta que comprenia la Segarra, l'Urgell, el Solsonès i la Conca de Barberà. Fins fa poc era un pintor anònim a qui es coneixia com el Mestre de Cervera, degut a un retaule que hi pintà en aquella vila, però darrerament s'ha pogut descobrir que, en realitat, el seu nom era Joan de Rúa i residia a Montblanc. L'aparició del contracte del retaule de Sant Miquel de Verdú, avui conservat al Museu Episcopal de Vic, n'és la prova irrefutable i ha tornat a treure a la llum el nom d'aquest mestre, oblidat durant cinc segles.

Aquesta activitat sobre el retaule de la Mare de Déu del Lliri tanca un cicle amb una quarantena de visites, conferències i tallers que han conformat l'agenda d'activitats de 2021 de Catalonia Sacra. La programació ha fixat la mirada tant en les grans catedrals com en les petites esglésies, en conjunts arquitectònics o en petites obres mestres.

Fitxers adjunts