Tot a punt per gaudir diumenge de les Caramelles de Vilanova

El passat dissabte es va presentar un estudi antropològic sobre aquesta tradició tan arrelada al nostre poble

DIMECRES 13 ABRIL 2022

Les Caramelles de Vilanova de Bellpuig s’han convertit en tota una tradició a la vila però també en un referent únic arreu del territori pel seu caràcter únic i la gran implicació de la ciutadania per a preservar aquesta part del nostre patrimoni cultural. Aquest proper diumenge, dia 17 d’abril, a partir de les 11.30 hores, un centenar de dansaires de 3 a 45 anys ballaran 9 balls tradicionals entre els quals no faltaran la Muntanyeta, la Cançó d’Amor i de Guerra o el ball de Gitanes. La iniciativa, organitzada per l’Agrupació Sardanista de Vilanova amb el suport de l’Ajuntament, s’inicia davant l’església però recupera la ballada pels carrers i places del poble. No faltarà la somera portant el carro florit que passejarà els més petits per Vilanova, en una jornada que acabarà amb el sorteig de dues mones de Pasqua.

Les Caramelles de Vilanova van protagonitzar el primer dels actes de l’Abril Cultural. El passat dissabte es va presentar un estudi sobre aquesta tradició tan nostra realitzat pel Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà i, més concretament, per l’ antropòloga Marta Rallo i el Gerard Cuberes. Aquest treball ha estat finançat pel Departament de Cultura. Des de l’Ajuntament es vol agrair la feina que es fa des del centre Mascançà per preservar la cultura, l’arquitectura i la identitat del Pla d'Urgell. 

Una tradició amb història

A finals dels anys 20 ja es feien Caramelles al poble i, malgrat es van deixar de fer-se durant un temps, al llarg dels anys va haver-hi diverses revingudes fins que l’any 1977 es van reprendre amb caràcter anual, arribant a sis grups de dansaires de totes les franges d’edat: des dels tres anys, fills dels primers dansaires, als més veterans. L’Agrupació Sardanista del municipi, en la seva modalitat d’esbart dansaire, organitza els balls tradicionals de Caramelles, una manifestació folklòrica que reviu cada any per omplir de música i colors els carrers de Vilanova de Bellpuig.

Més informació sobre les Caramelles de Vilanova al reportatge que va realitzar Territoris.cat - Les Caramelles: tota una expressió del caràcter únic de Vilanova de Bellpuig

Galeria d'imatges