23° / 10° Núvols

Un Sant Jordi ple de propostes culturals

A les parades de llibres i roses es van sumar altres actes com una conferència sobre el paper del català o el 19è Concert de l’Estelada

DIMECRES 27 ABRIL 2022

En el marc de l’Abril Cultural, Vilanova ha viscut un cap de setmana ple d’activitats per a tots els públics. Una de les més populars va ser la celebració de la Diada de Sant Jordi. A la zona escolar es van instal·lar les tradicionals parades de venda de llibres i roses, que van anar a càrrec de l’escola Marinada. Al migdia, petits i grans van gaudir de l’espectacle ‘Papallones’, del Carles Cuberes, amb poemes musicats de la Joana Raspall. Així mateix, l’Ajuntament i la Llar Municipal Gent Gran van repartir 156 roses a les persones majors de 80 anys que viuen a la residència o als seus domicilis particulars. 

A la tarda, el poliesportiu va acollir el 19è Concert de l’Estelada, organitzat per La Guineu Jove i l’Ajuntament. El jovent i els no tan joves van gaudir a la tarda de l’actuació de Lali Begood, d’Idoia Animació Infantil i de l’Orkestrònia!. Al vespre, la música va anar a càrrec de Balkan Paradise Orchestra, Ebri Knight i Dj PD Frida. En el marc d’aquesta celebració, i dins el programa Viladona, es va organitzar la taula rodona ‘Cultura, veus i marges’, un debat crític i constructiu per analitzar quin tipus de cultura consumim.

Els actes del cap de setmana, però, van començar divendres amb el fantàstic concert del cor del Pla d’Urgell Stabat Mater a l’església. La formació, dirigida per Dolors Ricart, està integrada per membres vilanovins com la Maria Argilés, el Jaume Giribet, el Ramon Berengué, el Josep Maria Tomás (metge de Vilanova durant més de 30 anys) i el narrador Jaume Jovells, de Cal Rullat.

Una altra proposta va ser la conferència sobre ‘El paper del català arreu del món’ que va oferir dilluns l’historiador Josep Maria Solé i Sabaté, fill de Miralcamp. L’acte va ser organitzat pel Consell Comarcal del Pla d’Urgell amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Ilerdencs. Solé va parlar de la presència del català arreu del món des de l'any 900 fins a dia d'avui.

El Josep Maria Solé és Catedràtic en història contemporània per la Universitat de Barcelona i llicenciat en filosofia. Actualment exerceix de professor d'Història contemporània a la Universitat Autònoma de Barcelona i és autor de 14 llibres sobre la Guerra Civil i la postguerra.

Des de l’Ajuntament es vol agrair la implicació de les entitats i de la ciutadania per garantir l’èxit de cadascuna de les activitats emmarcades dins la programació de l’Abril Cultural.

 

Fotografies: Albert Font

Galeria d'imatges