Vilanova de Bellpuig presenta el projecte cultural i artístic 'Viladona'

Es tracta d'una evolució i adaptació a noves reivindicacions del que ha sigut durant setze anys el referent musical del Concert de l'Estelada

DIMECRES 14 OCTUBRE 2020

L'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig i diferents entitats del municipi del Pla d'Urgell han participat aquest dilluns en la presentació de la jornada Viladona, un projecte que vol ser la continuïtat del reivindicatiu Concert de l'Estelada. L'acte ha tingut lloc a la Diputació de Lleida presidit per la diputada de l'àrea d'Igualtat Helena Martínez, a qui han acompanyat la regidora de l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig, Àngels Carulla, i la membre de La Guineu Jove, Maria Amorós.

 

Viladona se celebrarà el 18 d'abril, amb la voluntat d'impulsar un canvi en el paradigma del funcionament de la programació d'espectacles culturals a Ponent. Una reivindicació per la manca generalitzada de presència de dones i altres col·lectius vulnerables en els escenaris i l'espai públic, que genera una situació de manca d'oportunitats. Amb la jornada Viladona es pretén que aquests col·lectius puguin participar en la creació de nous espectacles artístics i prosperar professionalment.

El projecte Viladona afegeix un format cultural, artístic i social a la tradicional programació musical del Concert de l'Estelada, amb espectacles de diverses disciplines liderats per dones, incloent-hi propostes liderades per dones de col·lectius racialitzats i de capacitats diverses

Presentació Viladona a la Diputació de Lleida 2Viladona ha programat una cartellera liderada per dones tant en espectacles musicals, actuacions infantils o tallers que inclouen col·lectius racialitzats, LGTBIQ+ i de capacitats diverses. Destaquen les actuacions de Sey Sisters Rise, Roba Estesa, Tremenda Jauría, o PD. També es preveu un mercat de propostes artístiques diverses, dirigit a programadors. 

El projecte Viladona treballa en la realització d'una taula rodona de debat que comptarà amb la participació de dones provinents de diferents àmbits de la cultura, el feminisme i la lluita contra la violència de gènere, on es debatrà quines eines poden ser efectives i adients per canviar aquestes xifres d'infrarepresentació femenina a les programacions culturals. En aquesta taula es donarà a conèixer un segell de qualitat que es vol concedir a les propostes que treballin per la paritat i que incentivin la filosofia de funcionament del projecte Viladona.