Vilanova, un municipi referent en l’àmbit mediambiental

En els darrers anys s’han dut a terme mesures per fomentar el reciclatge i l’estalvi energètic

DIJOUS 09 FEBRER 2023

El govern local està fent una aposta clara per les polítiques mediambientals. En els quatre anys d’aquesta legislatura s’han realitzat tot un seguit d’actuacions amb l’objectiu que Vilanova sigui un municipi sostenible.

En aquest sentit, l’Ajuntament es va adherir a una prova pilot per a millorar els índexs de recollida selectiva al municipi. Es va instal·lar un nou sistema de contenidors intel·ligents que només es poden obrir amb una targeta identificativa o a través d’una aplicació al telèfon mòbil.  En només 5 mesos, es va aconseguir augmentar l’índex de recollida del 42 al 60 %. A més dels avantatges mediambientals que això suposa, també ha suposat un important estalvi econòmic de 7.000 euros anuals, principalment perquè s’ha reduït el cost del tractament del rebuig que es porta a l’abocador. Així mateix, l’Ajuntament té previst adquirir un rentavaixelles amb una subvenció de l’Agència Catalana de Residus que permetrà rentar els plats, gots i coberts utilitzats en les festes per les entitats i que aquests siguin reutilitzats. 

Una altra mesura està relacionada amb l’estalvi energètic. D’una banda, es van substituir 442 lluminàries per unes de noves que utilitzen tecnologia led i es van renovar els quadres elèctrics, que van passar de 7 a 5 per optimitzar la instal·lació i els costos de manteniment. Aquest canvi en l’enllumenat públic ha suposat un important estalvi a nivell econòmic i energètic. A més, fa només unes setmanes va finalitzar la instal·lació de plaques fotovoltaiques al pavelló poliesportiu amb una potència total de 20 kW nominals. Aquesta obra estava destinada a l’autoconsum per abastir d’energia elèctrica diferents edificis municipals: l’escola, la llar d’infants, el pavelló, el consultori mèdic, la llar de la gent gran, la residència Pare Pacífic i l’Ajuntament. En breu s’instal·laran noves plaques al recinte de la planta potabilitzadora d’aigua, amb una potència també de 20kW nominals. Aquestes dues actuacions estan finançades en part per l’IDAE.

Més enllà de la instal·lació de plaques solars en equipaments municipals, des de l’Ajuntament també s’ha potenciat la instal·lació en habitatges particulars. El consistori va aprovar una ordenança fiscal que ofereix una bonificació d’un 30 % en la quota de l’IBI durant 4 anys a aquelles persones propietàries que hagin instal·lat a casa sistemes d’aprofitament tèrmic i elèctric de l’energia provinent del sol. Fins al mes de desembre del 2022 eren una trentena els habitatges que havien sol·licitat el permís per a la instal·lació de plaques. L’objectiu de l’equip de govern és poder crear una xarxa d’autoconsum compartit a tot el municipi, el que s’anomena comunitat energètica.

A nivell d’ordenances, destacar que també es bonifica un 75 % la quota de l’Impost de Vehicles de Tracció Mecànica (IVTM) per als vehicles elèctrics i un 50 % en el cas dels híbrids.

Durant aquests quatre anys s’han fet també accions per garantir l’estalvi d’aigua. Abans d’iniciar les obres de la planta potabilitzadora es va fer un estudi per detectar les fuites existents en la xarxa de subministrament. El consistori va destinar uns 30.000 euros a la reparació d’aquestes fuites, que van suposar un important estalvi del consum d’aigua. Altres mesures van ser el canvi del sistema de reg a la plaça Anjua, la revisió del reg en altres zones enjardinades i la reparació del vas gran de la piscina municipal.

Les polítiques mediambientals estan presents també en el desenvolupament dels principals projectes de la legislatura: l’ampliació de l’escola inclourà la millora de l’aïllament i del sistema de calefacció; el projecte de construcció de la nova llar d’infants municipal també preveu que sigui un edifici funcional i sostenible, amb una orientació adequada de les aules i l’ús de materials que generin baixes emissions.

Podeu ampliar tota aquesta informació veient el programa Objectiu Lleida 2030, de Lleida Televisió, que fa uns dies va visitar Vilanova de la mà de l’alcaldessa, Dolors Pascual.

Accés al programa Objectiu Lleida 2030