39° / 20° Poc tapat

Esglèsia Parroquial de Sant Pere Apòstol

Al novembre del 2017 l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig va iniciar les obres per recuperar l'arc gòtic que es troba en un dels murs de l'església de Sant Pere Apòstol, en una porta d'accés que es trobava tapiada des de feia anys. El consistori va decidir recuperar aquest element arquitectònic en considerar que es tractava de part del patrimoni històric que quedava totalment desapercebut.

El projecte inicial que s'havia presentat tenia previst retirar les pedres que tapiaven l'antic pòrtic per deixar al descobert l'arc, i col·locar un vitrall acompanyat d'una reixa de forja com a elements decoratius. Un cop realitzats els estudis per iniciar l'obra, es va considerar que seria més adequat recuperar el pòrtic en la seva totalitat, com a nou accés al temple.

Esglèsia Sant Pere.jpg

L'actual església de Sant Pere es va construir a principis del segle passat, aprofitant l'estructura de l'antic edifici que data del segle XIV, construït amb estil gòtic. En l'edifici també es conserva el retaule de la Mare de Déu del Lliri, del segle XIV, un dels elements artístics de més valor de la comarca del Pla d'Urgell.

Església de carreus de pedra. Consta de tres naus i les cobertes són: volta de canó amb llunetes a la nau central, volta de canó a la lateral, sent d'aresta la coberta de l'entrada.

La portada és quadrada i pel damunt s'obre una rosassa. Sobre les naus laterals hi ha dos contraforts. A l'interior de l'església trobem un retaule de la Mare de Déu del Lliri del segle XV d'estil gòtic.

Malgrat l'arxiu parroquial va desaparèixer durant la Guerra Civil, en la fàbrica del temple queden paleses les diferents èpoques constructives o de reforma.

La primera construcció seria gòtica, de la qual encara en resta una part (l'arcada del mur nord). Fou reformada i ampliada al s. XVII, reforma a la qual pertany quasi tota l'estructura actual.

La penúltima reforma la feu l'arquitecte J. Bonet, el 1949, construint de nou el cimbori i el campanar amb un material constructiu diferent al de la resta de la fàbrica.

error while rendering plone.belowcontentbody.relateditems