Obra teatral 'L'Envejosa' (1951), de Miquel Esteve

La família del dramaturg i professor Miquel Esteve ha entregat a la Biblioteca Municipal Glòria Tudela el text original de 'L'Envejosa', obra de teatre estrenada el 16 de desembre de 1951, ara fa setanta-dos anys. La transcripció de la peça es pot consultar en línia. 

Es tracta d'un manuscrit vinculat amb la nostra vila, i amb un primer elenc integrat majoritàriament per actrius vilanovines. En concret, les artistes locals que van participar van ser les següents:

Antònia Baiget, com a Natàlia.jpg Antònia Baiget, com a Natàlia

Glòria Tudela, com a Enriqueta.jpg Glòria Tudela, com a Enriqueta

Ma Neus Solsona, com a Florinda.jpg Ma Neus Solsona, com a Florinda

Maria Pascual, com a Victòria.jpg Maria Pascual, com a Victòria

Montserrat Solsona, com a Margarida.jpg Montserrat Solsona, com a Margarida

Montserrat Torres, com a Angelina.jpg Montserrat Torres, com a Angelina

Pepita Segura, com a Sra. Arbós.jpg Pepita Segura, com a Sra. Arbós

Teresa Alemany, com a Anna Maria.jpg Teresa Alemany, com a Anna Maria

Teresa Solé, com a Regina.jpg Teresa Solé, com a Regina (En el moment de l’obra tenia 6 anys, la foto és d'anys més tard)

Imagen1.jpg

Actrius de l'obra de Vilanova de Bellpuig.

Biografia de l'autor, Miquel Esteve

Miquel Esteve Martí va néixer l’any 1914 a la vila de Sarrià, que fou un municipi independent de Barcelona fins a l’any 1921. Als seus 14 anys es traslladà amb la seva família a Vallverd (Urgell). L’any següent, va anar a Lleida a estudiar magisteri, mentre feia de cambrer al Col·legi dels Germans Maristes per tal de pagar-se els estudis.

IMG20230714122631.jpg

Miquel Esteve.

La primera destinació de mestre fou a Farrera (Pallars Sobirà). Posteriorment exercí a Linyola, Massotores i Cedó. A principis dels anys cinquanta a Vilanova de Bellpuig. Cap al 1954 a Manresa i, finalment, Barcelona. En aquesta darrera població exercí en el que actualment és l’institut Dr. Puigvert, i que, a mitjans dels anys 50, era l'Escuela Nacional José Antonio Primo de Rivera. Finalitzà la seva carrera docent al barri de Sants de Barcelona, al CP Perú, el darrer dia de l’any 1982 data en què, segons la normativa de l’època, assolí l’edat de jubilació forçosa. Va morir a Barcelona l’any 2009 quatre dies després d’haver complert els noranta-cinc anys.

El seu contacte amb el món del teatre començà ja d’adolescent, interpretant algun petit paper i també fent d’apuntador. Als anys quaranta la seva activitat teatral es desenvolupà en els escenaris dels centres catòlics - car no hi havia cap altre camp propici – tant masculins com femenins. En aquest darrer cas només exercint tasques de direcció. En centres masculins feu d’actor i de director.

Entre altres, escrigué les següents obres de teatre: “Vents de tempesta” (1946), “Caritat heroica” (1947), “L’envejosa” (1951). Aquesta darrera obra s’estrenà a Vilanova de Bellpuig i posteriorment es representà a Torregrossa i altres poblacions de l’Urgell i del Pla d’Urgell.

També escrigué poesia lírica, sovint sonets i quartets, habitualment amb rima consonant, dedicada a familiars, a amics i a la natura, i també alguna de caràcter religiós.

Imagen2.jpg

El professor Miquel Esteve, amb la seva classe a l'escola de Vilanova de Bellpuig.