Glòria Tudela Caparó (1934-1975)

Glòria Tudela Caparó va néixer a Vilanova de Bellpuig el 27 de març de 1934, dins la família del Peret de Cal Truxelo, filla de Pere Tudela Benet i Rosa Caparó Masó, ell era baster i de Vilanova de tota la vida, ella era de Riudoms. Germana de M. Montserrat Tudela, qui anys més tard es va casar amb Ignasi Serra Llobera i van tenir tres fills: Ramon, Jordi i Glòria Serra Tudela.

gloria tudela1.jpg

Il·lustració 1: Glòria amb la seva germana Montserrat. Cedida per Jordi Serra

2.jpg

Il·lustració 2: Fotografia de Glòria Tudela i gent en la festivitat del Domund. Cedida per Montserrat Macià

Va néixer dos anys abans de la Guerra Civil Espanyola, i va passar la seva adolescència en la postguerra i la introducció del règim franquista. Va anar al col·legi de Religiosas Terciarias Franciscanas de la vila. De petita disposava d’un piano a casa i conjuntament amb la seva germana van aprendre a tocar-lo (mirar il·lustració 1, una imatge d’ella i la seva germana). A l’adolescència ella i més noies de la seva edat com Montserrat Macià, Montserrat Torres, Carme Martí, Pilar Tudela, Montserrat Tudela, M. Mercè Sanfeliu i altres noies del poble van començar a col·laborar en l’acció catòlica del poble, tenien un casal al carrer Dr. Gassol N.1 -en l’actual edifici de l’ajuntament- on hi havia taules de ping-pong, llibres i la gent podia anar a buscar-los prestats, feien activitats per la mainada -sobretot els caps de setmana-, organitzaven i preparaven el Domund (mirar il·lustració 2), ajudaven en l’homenatge que es feia a la gent gran, organitzaven les sardanes i els ballets, aspecte pel qual la Glòria és molt recordada i admirada, ja que era la seva gran passió i qui portava la veu cantant en l’organització, col·laborant amb els mossens locals.

A més, tocava la guitarra, l’harmònium a missa, assajava al cor, ajudava al teatre i als pastorets de Nadal (mirar il·lustració 5). Després de la missa de Nadal, ella portava a la coral per les cases on hi havia gent malalta i se’ls hi feia una actuació. L’any 1952, quan tocava organitzar i preparar les caramelles la Glòria va fer que, per primer cop nois i noies ballessin junts, aspecte que fins llavors no es feia per un tema cultural i religiós.

Amb l’acció catòlica algunes noies de la vila van anar de campaments, un estiu van anar a Borines, Astúries i l’altre van anar a un poble de Tarragona. En aquests campaments feien excursions, jocs i altres activitats, tenint un vessant religiós important.

3.jpg

Il·lustració 3: Festa Major de Vilanova de Bellpuig 1955, ballant sardanes. Cedida per Montserrat Macià

4.jpg

Il·lustració 4: Los ejercicios espirituales practicados en el convento de Ma Reparadora de Manresa, del 20 al 26 de septiembre de 1954. Cedida per Montserrat Macià

Segons comenten els que la van conèixer, tenia un caràcter molt altruista, amb lideratge i iniciativa, ajudant sempre a la parròquia en les seves activitats. Glòria tenia un caràcter que marcava molt a la gent, sent un exemple a seguir. Feia les coses sense esperar res a canvi. Era una persona que mirava molt pels altres, el jovent, la gent gran, la gent necessitada. Era una persona molt alegre.

5.jpg

Il·lustració 5: Cartell dels Pastorets de 1960, Glòria Tudela s'encarrega de la direcció musical. Font: Som-hi 30, pàg. 34

6.jpg

Il·lustració 6: carta de Glòria, Caracas, 14 de març de 1969. Cedida per l’Església catòlica de Cristo Jesús (Navarra).

Ella tenia molt clar que volia marxar, però tenia problemes amb la veu i es va esperar a recuperar-se per poder viatjar. L'any 1961 es va fer missionera de Crist Jesús, i al 9 de setembre d’aquell any ingressà a l'Institut de Misioneras de Cristo Jesús a Javier (Navarra), tenint 27 anys. Va fer els seus primers vots en Javier el 14 de març de 1963. El 14-03-1966 estant a Barcelona, la van destinar a Caracas, on va viure fins al 1972. En aquella estança la seva idea era poder ensenyar ballets i sardanes a les missions, però segons comenten no li va ser fàcil i va tenir dificultats per poder fer-ho.

7.png

Il·lustració 7: comenten que la Glòria envia una postal al poble des de Veneçuela. Font: revista Som-hi 5 pàg. 17

El 24 de juliol de 1972 fa una visita al poble després de sis anys d’estar a Veneçuela. En aquesta època ella ja tenia problemes de salut, i la seva família no volia que tornés a marxar, però finalment ho va fer.

 8.jpg

Il·lustració 8: notícia sobre la tornada de Glòria Tudela. Font: Som-hi 20 pàg. 21

A continuació una entrevista que se li va fer durant l’estada a Vilanova el setembre de 1972:

 9.jpg

Il·lustració 9: Entrevista a Glòria Tudela el setembre de 1972. Font: Som-hi pàg. 11

 10.jpg

Il·lustració 10: Entrevista a Glòria Tudela el setembre de 1972. Font: Som-hi pàg. 12

11.jpg

Il·lustració 11: escrit final en un informe de la parròquia de San Miguelito, fet per Glòria Tudela. Cedit per l’Església catòlica de Crist Jesús (Navarra)

El 18 de gener de 1973 retorna a Veneçuela després d'una estada de 6 mesos a Vilanova i a Javier. Estava de missionera a Maracaibo i després va anar a fer uns recessos a Bogotà, Colòmbia. Temps més tard va anar a Cabimas a l'Estat Zulia, de directora a una escola de “Fe y alegría”, però no va arribar a finalitzar el curs perquè es va tancar l’escola.

D’allà va anar a Choluteca (Hondures) i Panamà, Districte San Miguelito, per a conèixer la Pastoral que allà es feia mentre esperava el començament de Curs de l’Institut de Pastoral Latinoamericano de Juventud de Bogotà.

Temps més tard, es va posar malalta, i des de Vilanova se seguia el procés de la seva salut a partir dels radioaficionats. El 10 d’abril de 1975 morí amb 41 anys a Bogotà d'una Hepatitis aguda, mentre feia el segon any del curs pastoral. Uns familiars seus van anar a visitar on estava enterrada temps més tard i comenten que hi havia moltes flors. A Vilanova es va fer una missa i una placa en record seu. L’any 1982, l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig decideix posar el seu nom a la biblioteca pública del poble com a commemoració, ja que va ser una activista cultural important per la vila, pel seu impuls en la cultura popular, els ballets i les sardanes.

12.jpg

Il·lustració 12: Esquela de Glòria Tudela a Vilanova de Bellpuig

 13.jpg

Il·lustració 13: recull de diari de Colòmbia on parla de la seva defunció. Cedit per l’Església catòlica de Cristo Jesús (Navarra) 

Qui desitgi aportar aclariments, informació o altres recursos que permetin ampliar la biografia de la Glòria Tudela, ha de contactar amb l'Ajuntament de Vilanova de Bellpuig (Tel. 973 32 40 00).