Associacions Culturals

L’Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig es va fundar l’any 1981 i des d’aleshores no ha deixat mai de ballar sardanes i de treballar activament per a mantenir viva la nostra dansa.

Al llarg de tots aquests anys l’Agrupació ha tingut diverses colles per a dansaires de diferents edats, buscant sempre ser un punt on trobar-se, ballar i passar-ho bé amb un bon ambient de companyonia i diversió. Resultat d’aquest bon caliu són altres iniciatives que han sorgit a partir de les colles de sardanes, com la Guineu Teatre o l’Esbart Dansaire.

L’Agrupació actualment participa en el Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma amb tres colles:  la colla sardanista Saltirons a la categoria aleví, amb dansaires de fins a onze anys, la colla Noves Branques a la categoria infantil, d’edat fins a catorze anys,  i la colla Sol Ixent a la categoria gran. Tots aquests dansaires es troben federats a la Federació Sardanista de les Terres de Lleida i a la Confederació Sardanista de Catalunya, igual que el planter de monitors sorgit de les nostres colles.

Els dansaires es troben un cop per setmana per assajar i millorar la tècnica i la coordinació de la colla, i per a practicar nous passos de punts lliures, una modalitat de sardana molt creativa i divertida on són els mateixos dansaires qui inventen maneres diferents de ballar la sardana.

Durant els caps de setmana de març a octubre les colles participen en els concursos que es van celebrant als pobles de Lleida i que tot sovint coincideixen amb les Festes Majors i altres celebracions. Així, a més de competir ballant sardanes també es coneix més el nostre territori i les seves festes.

La cloenda del campionat se celebra amb la gran festa de la Nit de la Sardana, al mes de novembre, amb jocs i activitats, 

l’entrega de premis i un sopar on es troben els sardanistes de les terres de Lleida.

Fruit del compromís en l’ensenyament de la sardana, des de l’Agrupació es fomenta la formació de nous monitors i l’organització de cursos de sardanes per a adults i infants. Dins el programa d’ensenyament de la sardana del Saltem i Ballem i en col·laboració amb l’AMPA de l’escola, cada any els nens i nenes del nostre poble aprenen a ballar sardanes i participen en la trobada intercomarcal que se celebra l’últim trimestre del curs escolar.

A principis de setembre, dins els actes de la Festa Major, l’Agrupació organitza el Concurs de Colles Sardanistes, on es llueixen les tres colles i també els nens i nenes que han participat en el Saltem i Ballem.

A l’octubre l’Agrupació celebra el seu Aplec de la Sardana, una trobada molt especial amb activitats per a grans i petits i un sopar popular, on les sardanes interpretades per les dues cobles convidades omplen de música i dansa una vetllada oberta a tot el poble.

L’Agrupació també participa en altres activitats que s’organitzen en el nostre poble, com la Marató de TV3, d’acord amb l’essència de l’Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig, una entitat oberta i col·laborativa, amb esperit de treballar per la nostra dansa i la nostra cultura, el nostre poble i el nostre país.

De març a setembre dissabtes i diumenges.

Preu: gratuït

+Info: 639893733 o al mail

caramellesvilanova@gmail.com

Pastorets

L’Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig, fruit del dinamisme i les ganes de fer coses pel nostre poble, junt amb molts dels dansaires que n’han format part al llarg dels anys, integra el grup “Guineus Teatre”, qui organitza l’assaig i la representació dels Pastores de Folch i Torres. A partir del mes de novembre comença una intensa activitat per a organitzar els assajos i la resta de preparatius per a poder presentar a finals de les Festes de Nadal una versió molt pròpia dels Pastorets, on les sardanes i altres danses populars també hi són representades.

La Guineu Teatre està oberta a gent de totes les edats, ja sigui per a actuar, ballar, preparar els vestuaris o muntar l’escenari, i és aquest treball en equip que permet gaudir sempre d’una representació divertida i especial.

Preu: gratuït

+Info: 630674814

o al mail caramellesvilanova@gmail.com

Caramelles

L'Esbart Dansaire de Vilanova de Bellpuig és una de les entitats que forma part per l’Agrupació Sardanista, resultat del seu compromís amb la nostra cultura i tradicions. Des de fa més de quaranta anys celebra les Caramelles, omplint de música, dansa i color els carrers del nostre poble el diumenge de Pasqua.

Un mes abans de la Setmana Santa comencen els preparatius per organitzar els diferents grups d'edats a partir de tres anys fins a adults, així com decidir les danses a ballar i preparar el bonic vestuari per a cada ball.

Les Caramelles són el punt de trobada de les vacances de Setmana Santa, quan s’intensifiquen els assajos, on tant veïns del poble com vinguts de fora comparteixen la il·lusió de preparar una bona exhibició per al diumenge.

Per a celebrar-ho, abans d'acabar el curs escolar, tots els participants de la festa de caramelles participen d'una sortida on pares i nens gaudeixen plegats d'un dia de diversió.

Setmana Santa.

Preu: gratuït

+Info: 696130628 o al mail

caramellesvilanova@gmail.com

Grup coral

Concerts i actuacions en actes religiosos i cantades nadalenques.

Abril i desembre els dijous a les 21.00 h a la llar dels jubilats.

Preu: Gratuït

+Info: 630839833 o al mail

amcodony@78gmail.com

Jornades geganteres

Sortides amb les gegants i grallers i cursos de gralla i tambor.

Preu: 10 € any per família.

Curs iniciació a la gralla i el tambor

Curs iniciació a la gralla i el tambor, a partir de sis anys.

Cal ser soci de la colla gegantera per participar en el curs.

Diumenges de 17.00 H a 18:00 H

+Info: 626681131 - 677840751

o al mail gegantsvilanovadebellpuig@gmail.com

Per participar en l’activitat cal ser soci/sòcia de l’associació de dones. Edat mínima de setze anys. Preu quota anual de 15 €

Hipopressius

Conjunt d’exercicis i postures que tenen com a objectiu la reducció del perímetre abdominal, millorar la postura, augmentar el to muscular del sòl pelvià i musculatura abdominal, prevenció d'incontinència urinària, evitar prolapses uterins.

Preu: 4 €/classe

+Info: 636821471 o al mail

neus_r_o@hotmail.com

Pilates

Mètode d’entrenament molt eficaç per enfortir i guanyar elasticitat en el cos, es tracta d’exercicis molt precisos amb molt control postural acompanyat de la respiració. Els beneficis són el treball de la musculatura profunda, guanyar elasticitat, millorar de la postura corporal, treball de l’equilibri. És una tècnica ideal per evitar mals d’esquena.

Preu: 4 €/classe

+Info: 636821471 o al mail

neus_r_o@hotmail.com

Aula extensió universitària

Classes donades per professors i experts de temes diferents per ampliar el coneixement i els temes d’interès.

Cal ser soci per accedir a l’activitat.

A partir de setze anys.

1 divendres al mes a les 19.00 H de setembre a maig a la sala d’actes de l'Ajuntament.

Preu: 25 € anual

+Info: Jaume Giribet

Inscripció: 629317688 o al mail

aulavilanovadebellpuig@gmail.com

Grup de Lectura

El Grup de Lectura de la nostra població va tenir la primera trobada el dia 19 de juliol de 2006 a la Llar Municipal de Gent Gran. Vàrem comentar Antígona, de Sófloques, un clàssic grec del qual tenim un bon record com a bateig del moment. D'ençà de llavors i fins avui, hem pogut passar pel sedàs més de 100 llibres, i canviat el lloc de reunió, ara ho fem a la Biblioteca Glòria Tudela i Caparó.

En un inici, volíem llegir només, “llibres clàssics”, però, hem tingut la sort d’estar reconduïts, amb molt bon criteri, cap a la novel·la de qualitat.

Hem pogut gaudir, en viu i en línia d’escriptores/ors, que han respost a les nostres qüestions i ens han donat les claus de la seva creació, amb explicacions que ens han ajudat a comprendre els processos creatius i de motivació que els han empès a escriure.

Esporàdicament, tenim convidats i oïdors, que ens enfoquen en la cerca d’altres temàtiques, ampliant tot allò d’interessant pels objectius del grup. Estem oberts a tot allò que ens faci créixer en coneixement i reflexió.

Gaudim de la lectura, i dels comentaris de les persones que componem el grup. Sempre hi ha aspectes i matisos que acabem de veure en escoltar la manera com cadascú de nosaltres ha percebut el missatge, que directe o entre ratlles, el llibre en qüestió ens transmet.

Capacitat de síntesis o fitxa bibliogràfica, a l’hora d’exposar-ho, tot hi és benvingut.

Comprem el llibre o fem ús del Sistema de Lectura Públic de Catalunya.

Ens reunim a 2/4 de 10 de la nit en hivern i a les 10 en estiu, darrerament, el dia de la setmana escollit és en dimecres. El dia de la trobada consensuem el llibre a llegir i posem data a la propera sessió.

Pertànyer al Grup de Lectura és gratuït.

Si vols saber-ne més essami8@hotmail.com, o truca al telèfon 658 256 286.

Document Actions