Agrupació Sardanista

Telèfon: 639 893 733
Correu electrònic: caramellesvilanova@gmail.com

L’Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig es va fundar l’any 1981 i des d’aleshores no ha deixat mai de ballar sardanes i de treballar activament per a mantenir viva la nostra dansa.

Al llarg de tots aquests anys l’Agrupació ha tingut diverses colles per a dansaires de diferents edats, buscant sempre ser un punt on trobar-se, ballar i passar-ho bé amb un bon ambient de companyonia i diversió. Resultat d’aquest bon caliu són altres iniciatives que han sorgit a partir de les colles de sardanes, com la Guineu Teatre o l’Esbart Dansaire.

L’Agrupació actualment participa en el Campionat de Colles Sardanistes de la Terra Ferma amb tres colles:  la colla sardanista Saltirons a la categoria aleví, amb dansaires de fins a onze anys, la colla Noves Branques a la categoria infantil, d’edat fins a catorze anys,  i la colla Sol Ixent a la categoria gran. Tots aquests dansaires es troben federats a la Federació Sardanista de les Terres de Lleida i a la Confederació Sardanista de Catalunya, igual que el planter de monitors sorgit de les nostres colles.

Els dansaires es troben un cop per setmana per assajar i millorar la tècnica i la coordinació de la colla, i per a practicar nous passos de punts lliures, una modalitat de sardana molt creativa i divertida on són els mateixos dansaires qui inventen maneres diferents de ballar la sardana.

Durant els caps de setmana de març a octubre les colles participen en els concursos que es van celebrant als pobles de Lleida i que tot sovint coincideixen amb les Festes Majors i altres celebracions. Així, a més de competir ballant sardanes també es coneix més el nostre territori i les seves festes.

La cloenda del campionat se celebra amb la gran festa de la Nit de la Sardana, al mes de novembre, amb jocs i activitats, 

l’entrega de premis i un sopar on es troben els sardanistes de les terres de Lleida.

Fruit del compromís en l’ensenyament de la sardana, des de l’Agrupació es fomenta la formació de nous monitors i l’organització de cursos de sardanes per a adults i infants. Dins el programa d’ensenyament de la sardana del Saltem i Ballem i en col·laboració amb l’AMPA de l’escola, cada any els nens i nenes del nostre poble aprenen a ballar sardanes i participen en la trobada intercomarcal que se celebra l’últim trimestre del curs escolar.

A principis de setembre, dins els actes de la Festa Major, l’Agrupació organitza el Concurs de Colles Sardanistes, on es llueixen les tres colles i també els nens i nenes que han participat en el Saltem i Ballem.

A l’octubre l’Agrupació celebra el seu Aplec de la Sardana, una trobada molt especial amb activitats per a grans i petits i un sopar popular, on les sardanes interpretades per les dues cobles convidades omplen de música i dansa una vetllada oberta a tot el poble.

L’Agrupació també participa en altres activitats que s’organitzen en el nostre poble, com la Marató de TV3, d’acord amb l’essència de l’Agrupació Sardanista de Vilanova de Bellpuig, una entitat oberta i col·laborativa, amb esperit de treballar per la nostra dansa i la nostra cultura, el nostre poble i el nostre país.

De març a setembre, dissabtes i diumenges.

Preu: gratuït

  • Entitats