Josep Gassol Massot

Josep Gassol Massot_361002330000024.jpgVa néixer el 27/12/1877 i morí el 15/11/1936, amb 59 anys, afusellat a Lleida.

En Josep va néixer a Cal Prenyanosa del Talladell en plenes vacances de Nadal, el dia 29 de desembre del 1877.  Va ser el quart fill del matrimoni entre  Felip Gassol Puig  i  Ramona Massot, de Cal Jové (Ca l’Apotecari).

De gran va estudiar la carrera de farmàcia i va exercir de farmacèutic, primer a Manresa i després a Vilanova de Bellpuig. Segons ens va explicar un dia  en Josep Mª Oms,  el farmacèutic, que familiarment li deien Pepe, havia creat una pomada per a curar les llagues dels cavalls i de les mules. Aquest ungüent va tenir molta acceptació i de seguida es va vendre per tot el país. Evidentment,  això el va enriquir molt. A més, el seu pare li havia donat en herència les finques i la casa pairal dels Jové, de Vilanova de Bellpuig.

En Josep es va casar amb la filla del metge de Montblanc, Conxita Sabaté Domenjó. La parella va anar a viure al poble de Vilanova, a l’antiga casa pairal dels Jové. En aquesta casa en Josep establiria la  seva farmàcia.

Però malauradament, aquest matrimoni no va tenir fills.

En Pepe Gassol va fundar i  finançar a Vilanova de Bellpuig el Centre Catòlic Agrícola i el Centre Integrista  “Fe y Trabajo”. També va promoure les Cooperatives Integrals, per tal de modernitzar l’agricultura i facilitar els crèdits als pagesos. En aquests centres s’organitzaven reunions i xerrades per a la gent de Vilanova  i,  sempre que es podia, es repartia també menjar per a la gent més necessitada. En el Centre Catòlic hi  havia una sala amb un antic cinematògraf, on es projectava de tant en tant alguna pel·lícula. Desgraciadament el cinematògraf va patir un incendi durant la festa major de l’any 1910, amb força víctimes; això va precipitar el seu tancament.

A part de fundar totes aquestes entitats, en Josep  fou militant del Partit Catòlic Nacional,  d’ideologia dretana i  de marcat caràcter ultra-religiós.

Jose Gassol Massot.jpgA començaments de la Guerra Civil Espanyola (1936), en Josep és capturat pel grup d’ideologia anarquista “Comitè Popular de Lleida”. Demanen per al seu alliberament una gran quantitat de diners que la Conxita ha d’entregar-los d’immediat. La pobre Conxita no els tenia en aquells moments i no li era gens fàcil aconseguir-los tan de pressa!!

Segons explicava Pere Segarra en el seu dietari,  la Conxita  va anar a veure i a demanar diners a alguns familiars més propers. Però eren molts diners i  la gent no sabia quant de temps  duraria la guerra  i  si  també els necessitarien per ajudar els seus fills.

Al cap d’unes setmanes, membres del Comitè Anarquista Lleidatà executen el Josep. Sense judici, sense pietat;  només amb la sang freda dels qui tenen pocs escrúpols i una pistola a les mans.

En Josep Gassol Massot va morir afusellat a la presó de Lleida el dia 15 de novembre  de l’any 1936. Tenia 58 anys d’edat.

La seva vídua, Conxita Sabaté Domenjó, va morir el dia 12  de novembre de l’any 1950, als 67 anys d’edat. En el seu testament, la Conxita havia disposat que la important pairalia dels Jové de Vilanova de Bellpuig, fes cap a l’Església. I la casa en la que vivia el matrimoni, i on a la part de baix hi havia la farmàcia, “Cal Jové”, la Conxita la va donar a l’Ajuntament de Vilanova de Bellpuig.

L’actual Ajuntament està ubicat a la casa on hi vivia el farmacèutic amb la seva esposa, i el carrer porta encara avui en dia el seu nom: carrer del Doctor Gassol.